Από τις αρχές του χρόνου η κρίση χτυπούσε την πόρτα μας

Το πρώτο τρίμηνο του 2008 είναι το μοναδικό τρίμηνο της περιόδου 1995 – 2008 κατά το οποίο μειώθηκαν η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και η εσωτερική ζήτηση. Το στοιχείο αυτό από τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ / ΑΔΕΔΥ καταδεικνύει πως η οικονομική κρίση «κτύπησε» τη χώρα μας πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση -που συγκρίνεται με το «κραχ» του 1929- ως αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης.

Στην ίδια έρευνα προβλέπεται ακόμη ότι:

• Η περιστολή της αγοραστικής δύναμης των μισθών θα συνεχιστεί, καθώς ο πληθωρισμός του 2008 θα υπερβεί σε μέσα επίπεδα, έναντι του 2007, το 4%.

Με την ακρίβεια ανεξέλεγκτη (παρά τις όποιες «συστάσεις» και παρεμβάσεις των αρμοδίων) μειώνεται τόσο ο μέσος πραγματικός μισθός όσο και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών των εργαζομένων τάξεων, με αρνητική συνέπεια στη συνολική ζήτηση.

Ποια είναι όμως η απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων στη χώρα μας; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ:

• Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές το 2007 ανέρχονται στα 1.668 ευρώ για τους απασχολούμενους με πλήρες ωράριο, έναντι 2.366 ευρώ κατά μέσο όρο στα κράτη μέλη της ΕΕ των 15.

• Οι μισθοί των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα (δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιοι οργανισμοί, ΝΠΔΔ, ΝΠ/Δ, Τοπική Αυτοδιοίκηση) κατανέμονται (2007) ως εξής:

– Το 30% έχουν αποδοχές μικρότερες των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

– Το 37% έχουν μηνιαίες αποδοχές 1.000-1.250 ευρώ.

– Το 10% είναι χαμηλόμισθοι με όριο τα 766 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό έχει υψηλότερες αποδοχές από τα προηγουμένως αναφερόμενα ποσά (οι χαμηλόμισθοι στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν το 22% του συνολικού ποσοστού).

Ακόμη:

• Στην Ελλάδα ένας συνταξιούχος στους τέσσερις (1:4) και ένας άνεργος στους τρεις (1:3) έχει εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό των εργαζομένων που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχεται στο 14%, υψηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27 (7%), ενώ από την κατανομή του συνολικού φτωχού πληθυσμού στην Ελλάδα προκύπτει ότι το 1/3 είναι εργαζόμενοι.

Τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι εξαιρετικά χρήσιμα, ιδίως με την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των διεθνών οικονομικών εξελίξεων. Η κρίση ήταν ήδη εδώ, με τις οικονομικές ανισότητες στα ύψη και τους φτωχούς στους 200.000 πολίτες, που δύσκολα θα ωφεληθούν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Η έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας στον τομέα «φτώχεια» καταγράφει ενδιαφέροντα στοιχεία. Συγκεκριμένα:

• Στην περίπτωση της σταθερής απασχόλησης (σύμβαση αορίστου χρόνου) τα ποσοστά φτώχειας ανέρχονται στα ίδια επίπεδα στην Ελλάδα και στην ΕΕ -15 (ποσοστό 4%). Όμως:

– Στην περίπτωση της προσωρινής απασχόλησης το ποσοστό φτώχειας ανέρχεται στο 19% (έναντι 12% στην ΕΕ των 15).

– Στην περίπτωση της απασχόλησης με πλήρες ωράριο, το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα είναι 13% έναντι 6% στην ΕΕ των 15 και 2,5% φορές μεγαλύτερο στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης (26% στην Ελλάδα έναντι 10% στην ΕΕ των 15).


Σχολιάστε εδώ