Απειλούν οι Τούρκοι με κρίση στα ανοικτά της Κύπρου… λόγω πετρελαίων

Προκλητική η Τουρκία, απειλεί ανοικτά την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα πληρώσει το τίμημα εάν προχωρήσει στις έρευνες για την εξεύρεση πετρελαίων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου προς τις αιγυπτιακές ακτές. Ένα τουλάχιστον τουρκικό πολεμικό σκάφος παρενόχλησε νορβηγικό πλοίο που ενεργεί για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας έρευνες για την εξεύρεση υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το επεισόδιο συνέβη στις 13 του μήνα και επαναλήφθηκε στις 24 εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.

Καταγγελίες

Η κυπριακή κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προς την ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε διά του εκπροσώπου της την κυπριακή ότι ενεργεί τυχοδιωκτικά και ότι οι έρευνες διεξάγονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας! Η λογική της Τουρκίας είναι ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα σε βάρος των συμφερόντων της. Σε διαβήματα προς την Άγκυρα προέβη και το νορβηγικό υπουργείο των Εξωτερικών. Το νορβηγικό πλοίο συνοδεύεται από ακόμη ένα το οποίο φέρει παναμαϊκή σημαία.

Αθώωση Ταλάτ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επισήμανε σε δηλώσεις του ότι υπεύθυνη για τις προκλητικές ενέργειες είναι η Τουρκία και ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Στόχος του κύπριου Προέδρου είναι να κρατήσει όσο αυτό είναι εφικτό καλό το κλίμα στις συνομιλίες και ταυτοχρόνως να μη διαταραχθεί η όλη προσπάθεια λόγω των τουρκικών προκλήσεων. Επιμένει, πάντως, να φλερτάρει πολιτικά τον κ. Ταλάτ, πιστεύοντας ότι σταδιακά μπορεί να τον απαγκιστρώσει από την Άγκυρα.

Το δείπνο

Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης κατά τη διάρκεια δείπνου που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των πετρελαίων. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε στον κ. Ταλάτ ότι η υπόθεση των πετρελαίων είναι ευκαιρία για την υπογραφή λύσης ώστε οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα οφέλη από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου. Η Τουρκία, πάντως, επιμένει ότι εάν προχωρήσει η κυπριακή κυβέρνηση στις έρευνες, τότε θα στείλει τον στόλο της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Στα τουρκικά σενάρια περιλαμβάνεται σε περίπτωση κρίσης και ο ναυτικός αποκλεισμός της Μεγαλονήσου. Ήταν ένα από σενάρια της πρόσφατης τουρκικής άσκησης «Θαλασσόλυκος», η οποία πραγματοποιήθηκε στα ανοικτά της Κύπρου. Τίποτε δεν αφήνουν στην τύχη οι Τούρκοι…


Σχολιάστε εδώ