Αντιδράσεις για τις σωρηδόν αποφυλακίσεις
Οι δικαστές λένε πως ούτε καν ρωτήθηκαν! Αντιδράσεις υπάρχουν και από πολίτες που ανησυχούν από την αύξηση της εγκληματικότητας και φοβούνται ότι οι κρατούμενοι για κλοπές που θα αποφυλακιστούν θα συνεχίσουν το έργο τους.
Οι μισοί κρατούμενοι έξω!
Σε μια περίοδο που ανθεί η εγκληματικότητα και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών καθημερινά ενισχύεται, αντί να παίρνονται μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της εγκληματικότητας, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν βγει περίπου 4.000 κρατούμενοι με «μικρές ποινές», αν μπορεί να λογιστεί μικρή και ασήμαντη μια ποινή των πέντε ετών, ενώ μέχρι το Πάσχα θα ακολουθήσουν άλλοι 2.000, οι 500 εκ των οποίων είναι υπόδικοι για σοβαρά κακουργήματα!
Οι σοβαρές επιφυλάξεις επικεντρώνονται στο ότι οι αποφυλακίσεις θα γίνουν με βάση το ύψος της ποινής και όχι με βάση το αδίκημα και τη σοβαρότητά του.
Ανάμεσα στους χιλιάδες κατάδικους και υπόδικους που παίρνουν «εξιτήριο» και θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, σίγουρα θα είναι κάποιοι που δεν έπρεπε να ʼναι στη φυλακή. Είναι όμως η πλειοψηφία; Δεν άρεσε το πρόσωπό τους στους δικαστές που τους καταδίκασαν χωρίς αναστολή ή κάτι σοβαρό είχαν κάνει για να κριθεί αναγκαία η κράτησή τους; Κλοπές, διαρρήξεις, εκβιασμοί, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, απάτες, πλαστογραφίες είναι κατηγορίες που μπορεί να πάρουν ποινή πέντε ετών, την οποία θεωρεί «μικρή» ο νέος νόμος, καταργώντας τη φυλάκιση και μάλιστα χωρίς διάκριση του αδικήματος! Τα πέντε χρόνια είναι η μέγιστη ποινή του πιο σοβαρού πλημμελήματος, ενώ ακόμη και κακουργήματα, όπως παιδοφιλίες, βιασμοί ή διακίνηση ναρκωτικών, τιμωρούνται ορισμένες φορές με αυτή τη… «μικρή ποινή», ιδίως δε αν αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό.
Όλοι έξω…
Μέσα σε όλα το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε και τη μείωση του χρόνου προφυλάκισης από τους 18 στους 12 μήνες. Έτσι σε πρώτη φάση αναμένεται να αποφυλακιστούν και μάλιστα άνευ περιοριστικών όρων 511 υπόδικοι για κακουργήματα, καθώς θα έχει λήξει ο μέγιστος χρόνος κράτησης χωρίς να έχει γίνει η δίκη. Με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατο κακουργηματικές υποθέσεις να εκδικάζονται έναν χρόνο μετά τον σχηματισμό δικογραφίας. Είναι κάτι που καλύτερα απʼ όλους το γνωρίζουν οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι αστυνομικοί, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις εξελίξεις.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι ορισμένοι ζητούν την αποφυλάκιση και άλλων κρατουμένων ή ακόμη πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις στο Ποινικό Δίκαιο της χώρας. Μία από τις προτάσεις είναι να κατέβει ακόμη περισσότερο το όριο κράτησης για ποινές ισόβιας κάθειρξης. Από τα 16 χρόνια δηλαδή που κρατείται κάποιος ισοβίτης σήμερα, να βγαίνει στα 12! Κάτι που ακόμη και το υπουργείο φαίνεται να απορρίπτει… Έτσι όπως πάνε κάποιοι, όλοι οι κρατούμενοι θα βγούνε από τις φυλακές και οι κάτοικοι των περιοχών θα μένουν φυλακισμένοι στα σπίτια τους, από τα οποία δεν τολμάνε να βγούνε…
Μέτρα για τους μετανάστες
Το γεγονός ότι δεν χωράνε σήμερα στις φυλακές (12.315, όταν οι θέσεις είναι για 8.243) και ότι η κατάσταση είναι απελπιστική, είναι αλήθεια. Όμως το πρόβλημα, που στον τόπο μας συσχετίζεται σαφώς και με τη λαθρομετανάστευση, δεν λύνεται με τέτοιους τρόπους και, κυρίως, όταν σε αυτούς που αποφυλακίζεις δεν έχεις δώσει τη στοιχειώδη επαγγελματική εξασφάλιση και όταν δεν έχουν ούτε 1 ευρώ στην τσέπη τους για να φάνε…
Χρειάζεται ένας συνδυασμός δράσεων που έχουν να κάνουν ακόμη και με την απέλαση υπό προϋποθέσεις όσων μεταναστών έχουν καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια και σήμερα βρίσκονται στις φυλακές, οι οποίοι σήμερα φθάνουν περίπου τις 3.500. Ταυτόχρονα χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική στο θέμα αυτό να καθοριστεί σαφέστατα ο αριθμός των μεταναστών που απαιτούνται για να δουλέψουν στη χώρα μας με αυστηρή αστυνόμευση των συνόρων της χώρας τόσο από την ξηρά όσο και από τη θάλασσα. Πρέπει να επιτηρούνται οι πύλες εσόδου – εξόδου της χώρας, ειδικά τα μεγάλα λιμάνια όπως η Πάτρα, όπου και εκεί δημιουργούνται συνθήκες γκέτο λόγω εγκατάλειψης τους ή λόγω της επικράτησης ομάδων παραβατικών ατόμων και παράνομων δραστηριοτήτων, που οδηγούν συνήθως τους κατοίκους και τους επαγγελματίες στην εσωτερική αστυφιλία και στην υποβάθμιση των περιοχών.
Η οικονομική κρίση και η παραβατικότητα
Η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Πάτρας, όσα συμβαίνουν στα σύνορά μας με την Τουρκία, καθώς και στον Έβρο, δείχνουν την έκταση του προβλήματος και την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα μας και είναι η μία όψη του προβλήματος, που αναμένεται να οξυνθεί όσο οξύνεται η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι και η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Τρυφωνίδης, στην οποία αναφερόμενος στη λαθρομετανάστευση επισημαίνει ότι «δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που φαίνεται να διατηρείται επί μακρόν η τάση εισόδου μεταναστών στη χώρα μας προβλέπεται να αυξηθεί».
Παράλληλα, ο βουλευτής Πρεβέζης τονίζει ότι «η οικονομική κρίση θα οδηγήσει στον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και της δυνατότητας απασχόλησης των οικονομικών μεταναστών. Οι συνθήκες αυτές θα έχουν ως συνέπεια την εκρηκτική αύξηση φαινομένων παραβατικής και εγκληματικής συμπεριφοράς και τη δημιουργία προβλημάτων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια».
Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες
Η άλλη πλευρά του προβλήματος είναι οι διαμαρτυρίες για την υποβάθμιση των περιοχών και την αύξηση της εγκληματικότητας, λόγω της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης λαθρομεταναστών… Η διαμαρτυρία των κατοίκων την περασμένη εβδομάδα στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, για την αφόρητη και ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, μια διαμαρτυρία που μεταβλήθηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ ομάδων δήθεν αντιρατσιστών, που στηρίζονται από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, και κατοίκων που βιώνουν τον χειρότερο εφιάλτη τους στο σπίτι τους, στη γειτονιά τους, είναι ένα παράδειγμα για την κατάσταση που δημιουργείται σιγά σιγά στις περισσότερες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο.
Αντίστοιχη διαμαρτυρία έγινε την περασμένη εβδομάδα και στην Πάτρα, όπου εκεί η κατάσταση στο λιμάνι έχει γίνει αφόρητη και ολόκληρη η περιοχή έχει καταληφθεί από συμμορίες Σομαλών ή Πακιστανών που εδώ και μήνες συγκρούονται. Η εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών, στο οποίο συμμετείχαν ακόμη και λιμενικοί, μπορεί να ικανοποίησε το κοινό αίσθημα όμως δεν καταλάγιασαν τις ανησυχίες των κατοίκων…