Ήθελές τα κι έπαθές τα

Όπως έχουμε γράψει αρκετές εβδομάδες πριν, οι ανάδοχοι που έχουν αναλάβει το έργο της συλλογής ενεργών τίτλων έχουν αρχίσει και διαμαρτύρονται, αφενός για τη μη έγκαιρη πληρωμή τους και αφετέρου γιατί έχουν καλύψει τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Δηλαδή, για να το πούμε με απλά λόγια, ζητούν να πληρωθούν για το μέχρι τώρα έργο που έχουν κάνει, για το οποίο πρέπει να προσθέσουμε ότι δεν είχαν υπολογίσει τα τερτίπια της Κτηματολόγιο ΑΕ με το ωράριο, τις παρατάσεις και τη γενικότερη επέκταση. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να άρχιζε η συλλογή δηλώσεων αρχές Σεπτεμβρίου και όχι μέσα στο καλοκαίρι. Επίσης, να συλλέγονται οι δηλώσεις (και άρα να εργάζονται οι υπάλληλοι) το πρώτο οκτάωρο. Με τις αλλεπάλληλες επεκτάσεις ωραρίου και ημερών αυξήθηκαν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και μειώθηκε και ο χρόνος επεξεργασίας των δηλώσεων. Αποτέλεσμα: Οι ανάδοχοι ζητούν -και με το δίκιο τους- παραπάνω χρήματα και η εταιρεία ψάχνει τρόπο να τους τα δώσει επειδή «καραδοκεί» η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ούτε να ακούει δεν θέλει για υπερβάσεις κόστους και συμπληρωματικές συμβάσεις.

Βρέχει… δικαιώματα και επιστολές

Είναι πλέον προφανές ότι η Κτηματολόγιο ΑΕ δεν είχε υπολογίσει σωστά τον αριθμό των δικαιωμάτων που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες των πρόσφατων προγραμμάτων. Το ΤΕΕ υπολογίζει πως δεν είναι επτά εκατομμύρια (όπως λέει η διοίκηση της εταιρείας), αλλά περίπου δέκα. Δηλαδή 50% υπέρβαση! Ο κ. Διαμάντης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Υποθηκοφυλακείου Αθηνών, αναφέρει πως στο εν λόγω γραφείο οι αναμενόμενες δηλώσεις δεν είναι 700.000, αλλά 1.500.000, δηλαδή υπέρβαση 100%. Η Κτηματολόγιο ΑΕ όμως δεσμεύτηκε να πληρώσει συγκεκριμένο αριθμό δηλώσεων (δυστυχώς πολύ μικρότερο του πραγματικού) και τώρα αντιμετωπίζει τους αναδόχους. Οι οποίοι λένε: «Εμείς συμφωνήσαμε για τόσα και τα συλλέξαμε. Αν θέλετε να συνεχίζουμε να δεχόμαστε δηλώσεις, πρέπει να πάρουμε και παραπάνω χρήματα». Και πέφτουν βροχή οι επιστολές. Παραπάνω χρήματα σημαίνει και συμπληρωματικές συμβάσεις. Και είπαμε, η Ευρώπη δεν πληρώνει συμπληρωματικές συμβάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που σταμάτησε εδώ και επτά έτη να χρηματοδοτεί το Κτηματολόγιο στην Ελλάδα. Καμιά φορά όμως και ο βρεγμένος φοβάται τη βροχή…

Όλα τα ‘χε η Μαριωρή…
ο Αντίχριστος της έλειπε…

Το κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων του Κτηματολογίου προκύπτει από μια ερώτηση την οποία κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης, μπλέκοντας το μάθημα των θρησκευτικών, την ανεξιθρησκία και το Κτηματολόγιο. Μια συγκεκριμένη θρησκευόμενη ομάδα συμπατριωτών μας (η οποία δεν μπόρεσα ακόμα να αποσαφηνίσω τι ακριβώς πρεσβεύει) για λόγους, λέει, θρησκευτικής πίστης δεν δέχεται την οποιαδήποτε αριθμοδότηση, γιατί, λέει, πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένα σχέδιο να πάρουμε όλοι στο μέλλον ηλεκτρονικές κάρτες που θα μετατραπούν σε μικροτσίπ στο μέγεθος του κεφαλιού μιας βελόνας επάνω στο χέρι μας και έτσι θα μας παρακολουθεί ο… Αντίχριστος. Βάσει λοιπόν αυτής της πεποίθησης, δεν έχουν αριθμό ταυτότητας, ούτε αριθμό φορολογικού μητρώου και στέλνουν δικηγόρους στις εφορίες για να διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους χωρίς το (απαραίτητο στους υπόλοιπους Έλληνες) ΑΦΜ. Χωρίς αυτό οι τράπεζες δεν κάνουν δεκτή την πληρωμή του τέλους Κτηματολογίου και έτσι δημιουργείται πρόβλημα. Σου λέει, «άςʼ τους άλλους να κουρεύονται, αρκεί να μη λάβουμε εμείς το… χάραγμα του Αντίχριστου»! Γιατί λοιπόν, ρωτούν οι βουλευτές, να λαμβάνουν οι πολίτες παρά τη θέλησή τους Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου; Τώρα, προσθέτω εγώ, τι βεβαιώσεις υποβολής δήλωσης και τι κτηματολογικά αποσπάσματα θα πάρουν… ένας Θεός ξέρει. Ο δικός τους. Η πεθερά ενός εκ των δύο θα μπορούσε να τους διαφωτίσει. Έχει καλή σχέση με τα νούμερα. Είτε της AGB, είτε του χρηματιστηρίου, είτε του Κτηματολογίου…

Κάθε κεφάλι και καημός…

Το ΙΝΚΑ και η Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών καλούν τους δανειολήπτες να μην καταβάλουν προς τις τράπεζες τέλη εγγραφής εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο και να διεκδικήσουν, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τυχόν μονομερώς εισπραχθέντα ποσά εκ μέρους των τραπεζών. Στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, η σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου είναι υποχρέωση του κράτους και η χρηματοδότηση αυτού, χωρίς να θεσπίζεται καμία άλλη προϋπόθεση ή μεταφορά της ευθύνης ή μέρος αυτής στους πολίτες». Επίσης αναφέρεται στον τελευταίο νόμο του Κτηματολογίου που ψηφίσθηκε πρόπερσι χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό. Επιβάλλει, λένε οι δύο οργανώσεις, το Τέλος στο πρόσωπο και όχι στο ακίνητο, ενώ η ουσία του Κτηματολογίου είναι η κτηματογράφηση με βάση το ακίνητο.


Σχολιάστε εδώ