Έλεγχος, έστω και καθυστερημένα, από την Τράπεζα της Ελλάδος

Την προηγούμενη Κυριακή καυτηριάσαμε την ολιγωρία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τον έλεγχο των τραπεζών μέσω των οποίων κινήθηκαν οι λογαριασμοί και διοχετεύτηκε το βρώμικο χρήμα της Μονής Βατοπεδίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αυτοτελή ευθύνη, ως αρμόδια Αρχή, να παρακολουθεί αν οι εποπτευόμενες απ’ αυτήν τράπεζες τηρούν τη νομοθεσία και τις κανονιστικές διατάξεις για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος. Μετά το δημοσίευμά μας ευαισθητοποιήθηκε, έστω και αργά, η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος και έστειλε κλιμάκιο δύο υπαλλήλων της για να ελέγξει αν κάποιες τράπεζες τήρησαν τις νόμιμες διαδικασίες. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες τράπεζες που μεσολάβησαν στη διακίνηση του «βρώμικου χρήματος Βατοπεδίου» δεν επέδειξαν τη δέουσα επιμέλεια και δεν τήρησαν τις διατάξεις που ορίζει με αυστηρό τρόπο η κείμενη νομοθεσία. Δηλαδή, δεν έκαναν την πρέπουσα ταυτοποίηση και επαλήθευση των στοιχείων των συναλλασσομένων, δεν λειτούργησε σωστά το πληροφοριακό σύστημα σε πολλές απ’ αυτές, δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι κίνδυνοι και οι πελάτες, δεν αναφέρθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή ασυνήθεις ή ύποπτες συναλλαγές με εμπιστευτική γραπτή αναφορά, όπως επιτάσσουν οι κείμενες διατάξεις, δεν υπήρξε διαρκής παρακολούθηση με αυξημένη επιμέλεια των συναλλαγών των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υπόλογη για τη μη συμμόρφωση των τραπεζών μέσω των οποίων διακινήθηκε το βρώμικο χρήμα του Εφραίμ. Έστω όμως και εκ των υστέρων, όφειλε να επισημάνει όλα τα κενά που παρουσίασε το σύστημα στην υπόθεση Βατοπεδίου και να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Ειδικά στην περίπτωση των υπεράκτιων εταιρειών, το ισχύον νομικό καθεστώς αφήνει πολλά παράθυρα για τη μη επαρκή εξακρίβωση των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων, κάτι που αξιοποίησαν στο έπακρο οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες της Μονής Βατοπεδίου. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει η παροιμία ότι είναι… βαριά η καλογερική.


Σχολιάστε εδώ