άλλες τυπολογίες

• Είχε προγραμματιστεί να καλυφθεί με link απευθείας από την ΕΡΤ η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ. Άγνωστο όμως πώς, το link βρέθηκε στο Αττικό Νοσοκομείο, όπου είχε πάει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Ακόμη ψάχνουν να βρουν τον δράστη…

• Απόλυτα δικαιολογημένη είναι η προσπάθεια του έως τώρα διευθυντή των «Νέων» να διασκεδάσει τα περί επικείμενων μεγάλων αλλαγών στην εφημερίδα. Ο καιρός θα δείξει ποιος θα επιβεβαιωθεί…

• Ελαφρώς αυξημένα κέρδη σε σχέση με το 9μηνο του 2007 παρουσιάζει η Ελεύθερη Τηλεόραση (Alter). Συγκεκριμένα, το 9μηνο του 2008 εμφανίζει κέρδη προ φόρων ύψους 3.751.000 ευρώ, έναντι 3.589.000 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών της τηλεοπτικής εταιρείας αυξήθηκε κατά 24.000.000 ευρώ, φτάνοντας τα 104.082.000 ευρώ το 9μηνο του 2008, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται σε 460.961.000 ευρώ και η καθαρή της θέση, πάντοτε στο 9μηνο του 2008, σε 61.741.000 ευρώ. Στις 23 Οκτωβρίου 2008 η εταιρεία ολοκλήρωσε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 73.000.000 ευρώ.

• Η Ερυθρόλευκες Ταξιαρχίες ΑΕ είναι η νέα εταιρεία που αναλαμβάνει να μιλήσει για τον Ολυμπιακό, προφανώς μέσω του www.gavros.gr. Στο διοικητικό συμβούλιο της νεοσύστατης εταιρείας συμμετέχουν ο εκδότης της «Αξίας» Αντώνης Πίκουλας, ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Κοτώφλος. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

• Κίνηση με αυξημένο ραδιοφωνικό ενδιαφέρον. Ο Γιάννης Καλαμίτσης, εκτός από αρθρογράφος της «Real News», μετακινείται από τον Ιανουάριο στην πρωινή ζώνη του Real FM, αφήνοντας τη ΝΕΤ 105,8. Ο δημοσιογράφος έχει φανατικό κοινό κι έτσι ο Real θα μπορέσει να βελτιώσει τα ποσοστά του στην πρωινή ζώνη 6 – 8.

• Νέο διοικητικό συμβούλιο στη Left Media, που ελέγχει τον σταθμό Στο Κόκκινο και το site www.left.gr. Πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος εξελέγη η Αναστασία Θεοδωρακοπούλου, αντιπρόεδρος ο Αλέξανδρος Φλαμπουράρης και σύμβουλοι οι Γιάννης Δούκας, Νίκος Καϊμάκης, Στέφανος Μπαγεώργος, Γιάννης Μπαλάφας και Χριστόφορος Παπαδόπουλος.

• Τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού Angel ανέλαβε, με πολλά σχέδια ο Νίκος Νικολακόπουλος, μετακινούμενος έτσι από το ραδιοφωνικό συγκρότημα Κωστόπουλου στο ραδιοτηλεοπτικό συγκρότημα Αλαφούζου. Την ίδια ημέρα ανακοινώθηκαν στον Angel δύο απολύσεις.

• Έχει ενδιαφέρον. Στον πόλεμο για τα δημοτικά ραδιόφωνα και το μέλλον τους αρχίζουν να βγαίνουν στοιχεία για το πώς οι δήμαρχοι αξιοποιούν τα λεφτά που έπαιρναν για επιδότηση των σταθμών τους. Αποκαλύπτεται ότι και οι μισθοί καθυστερούν και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνονται.

• Το σενάριο της εξόδου της Χ. Κ. Τεγόπουλος από το χρηματιστήριο επανήλθε στον Νέο Κόσμο. Η ιδιοκτησία της εκδοτικής εταιρείας εξετάζει διαφορετικά σχέδια ώστε να επιβιώσει η «Ελευθεροτυπία» από την κρίση, έχοντας γνώμονα να μην προβεί σε απολύσεις, για λόγους αρχής. Έτσι αποκλείουν ακόμη και την εθελουσία έξοδο, αν και ακούγεται πολύ έντονα μια τέτοια προοπτική, ενώ διαψεύδεται κατηγορηματικά η μεταβίβαση μεριδίου σε άλλον επενδυτή. Επόμενο βήμα η πώληση του κτιρίου και η επένδυση στο ίντερνετ, με στόχο να έχει έσοδα μετά από δύο χρόνια. Το ζητούμενο είναι ποια πρόσωπα θα αναλάβουν τη μετάβαση της «Ελευθεροτυπίας» στην ψηφιακή εποχή, αν δηλαδή θα έχουν τις ειδικές γνώσεις για να κάνουν το επόμενο βήμα ή αν θα είναι μια προσπάθεια που γρήγορα θα εγκαταλειφθεί.

• Συζητήσεις στον Πήγασο για την προσθήκη του ανδρικού περιοδικού της «Ημερησίας» στο «Πρώτο Θέμα». Στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου έχει ξεσπάσει φημολογία περί του ενδεχόμενου έναρξης προγράμματος εθελουσίας εξόδου, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται.

• Η κόντρα Κυριακού – Αλαφούζου συνεχίζεται και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο Μ. Κυριακού προσέφυγε στην Αρχή για τα όσα ακούστηκαν για το πρόσωπό του κατά τη διάρκεια της σατιρικής εκπομπής «Ελληνοφρένεια» στον ΣΚΑΪ, σε τηλεφωνική επικοινωνία ακροατή του σταθμού με τον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη. Την ίδια ώρα, στο Συμβούλιο εξετάζουν και την καταγγελία του Ισίδωρου Κούβελου για τις πληροφορίες που τον αφορούσαν και μεταδόθηκαν από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Τέλος, το Συμβούλιο καλείται να δώσει λύση στη διαφορά Ντενίση – Λαζόπουλου!

• Αγωνία στις διαφημιστικές εταιρείες για το ISO. Η εξασφάλισή του σημαίνει συμμετοχή στο παιχνίδι της κρατικής διαφήμισης. Το ζήτημα είναι πώς θα εφαρμοστεί η σχετική νομοθεσία.

• Το 2ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την ανάπτυξη των ΜΜΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 7 έως τις 10 Δεκεμβρίου, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τις ελληνικές Ενώσεις. Σκοπός είναι η διεύρυνση της υποστήριξης των ελεύθερων, ανεξάρτητων και πλουραλιστικών ΜΜΕ με τη συμμετοχή 450 συνέδρων. Αναμένεται ακόμη να πραγματοποιηθούν ανοιχτές συζητήσεις για τις προτεραιότητες που αφορούν τη βοήθεια, τις παραλείψεις στις ενέργειες για την ανάπτυξη των ΜΜΕ και τις προκλήσεις που διαγράφονται από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Επίσης στο 2ο Παγκόσμιο Φόρουμ GFMD 2008 θα παρουσιαστεί ένα νέο βιβλίο από τη ΔΟΔ και την ΕΟΔ με τίτλο «Να σου πω την ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρωτοβουλία για τις ηθικές αρχές της δημοσιογραφίας».

• Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα του άκρως αποκαλυπτικού ντοκιμαντέρ «Εξομολόγηση ενός Οικονομικού Δολοφόνου», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Στέλιου Κούλογλου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στους άγνωστους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν αυτοί που κυβερνούν σήμερα τον κόσμο μας, βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του πρώην «οικονομικού εκτελεστή» της αμερικανικής κυβέρνησης Τζον Πέρκινς.

• Το ημίωρο ντοκιμαντέρ «Εδώ Λονδίνο 1939-2005, Η Αρχή και το Τέλος» για την ελληνική υπηρεσία του BBC βραβεύτηκε ως το καλύτερο δημιουργικό ντοκιμαντέρ (Best Creative Documentary) στο πρόσφατο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 13 – 16 Νοεμβρίου 2008. Πρόκειται για μια εσωτερική παραγωγή του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και σε σκηνοθεσία του Άρη Φατούρου. Στις 31 Δεκεμβρίου 2005 το ελληνικό ραδιόφωνο του BBC σίγησε οριστικά μετά από 66 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Στις 6 Ιουνίου 2006, σε επίσημη τελετή στη Βουλή των Ελλήνων, η διοίκηση του BBC παρέδωσε αντίγραφο του ραδιοφωνικού αρχείου της ελληνικής υπηρεσίας στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη του πολύτιμου για την ιστορική μας μνήμη περιεχομένου του.

• Το ALTER την περασμένη Παρασκευή προχώρησε σε περίπου 20 απολύσεις εργαζομένων, με τη δικαιολογία τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κανάλι το μεσημέρι της Παρασκευής για να διαμαρτυρηθούν.

• Το κόστος, αν υπάρχει, της συμμετοχής των βετεράνων στην εκπομπή «Αθλητική Κυριακή» ζητάει να μάθει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού ο βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ Τάσος Σιδηρόπουλος. Στην ερώτησή του παρατηρεί πως συνήθως δεν υπάρχουν στο στούντιο εκπρόσωποι από ομάδες της επαρχίας και πως «η άνιση μεταχείριση έχει κάνει τους φιλάθλους των υπόλοιπων ομάδων να είναι αγανακτισμένοι από την παρουσίαση της εν λόγω εκπομπής, σε σημείο που να την αποκαλούν ʽʽΑθηναϊκή Κυριακήʼʼ». Η ερώτησή του περιλαμβάνει τρία σκέλη: «Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές που θα παρουσιάζονται στην εκπομπή ʽʽΑθλητική Κυριακήʼʼ, αν υπάρχουν συμβάσεις συνεργασίας της κρατικής τηλεόρασης με τους βετεράνους ποδοσφαιριστές, και αν ναι, ποιες είναι οι αμοιβές τους, και ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν οι δύο υπουργοί, ώστε η εκπομπή ʽʽΑθλητική Κυριακήʼʼ να είναι πιο αντικειμενική και δικαιότερα κατανεμημένη χρονικά προς όλες τις ομάδες».

• Ετοιμάζεται ο ΟΤΕ να ανακοινώσει τις υπηρεσίες IP TV που προετοιμάζει όλο αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΤΕ εξασφάλισε δικαιώματα πρωταθλημάτων ευρωπαϊκών χωρών, σχεδιάζοντας μια πιο δυναμική είσοδο στον χώρο αυτό το 2009. Την ίδια ώρα η θυγατρική του, Hellas Sat, αναμένει από το ελληνικό Δημόσιο την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, ώστε να αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης. Όπως προκύπτει από δημοσίευμα του newsletter του ΙΟΜ «Ενδιάμεσα», από το 2005 η εταιρεία έχει ενημερώσει το υπουργείο Επικρατείας πως είναι σε θέση να μεταφέρει δορυφορικά το ψηφιακό σήμα όλων των ελεύθερων καναλιών εθνικής εμβέλειας και να καλύψει και τους ορεινούς όγκους που η επίγεια ψηφιακή TV δεν είναι σε θέση προσεγγίσει εξαιτίας τεχνικών δυσκολιών.

• Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αναλάβει τώρα την προεδρία της ΕΡΤ ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Προ ημερών σε συνάντηση βουλευτών, παρουσία και υπουργών, ειπώθηκε από αρμόδια χείλη πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

• Ονομάζεται Magnolia Hellas TV Productions και είναι μια νέα εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 300.000 ευρώ. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν οι Ευγένιος – Αντώνιος Μπονάτσι, Κάρλο Μπέργκαμο, Βιτόριο Πιέτρα, Φεντερίκο Πιέτρα και Τζόρτζιο Γκόρι.

• Σε αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 6 εκατ. ευρώ προχώρησε ο Flash. Η απόφαση είχε ληφθεί στη γενική συνέλευση της 1ης Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ οι ελεγκτές των οικονομικών του σταθμού πάνε κι έρχονται.

• Συγχώνευση των εταιρειών ΔΟΛ Digital και Ramnet. Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΟΛ Digital προγραμματίζεται για τις 12 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο την απορρόφηση της Ramnet.

• Υποχρεωτική κηρύσσεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων-μελών της ΕΣΠΗΤ που απασχολούνται στα περιοδικά των εκδοτικών επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΠΤ. Η απόφαση υπεγράφη στις 14 Νοεμβρίου 2008 από την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου.

• Ο Μπάμπης Αγρολάμπος είναι το νέο πρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Πήρε τη θέση που κατείχε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ανέλαβε τη διεύθυνση της «Αυγής».

• Έκθεση με την ευκαιρία του εορτασμού των 70 χρόνων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας διοργανώνει η ΕΡΤ στο Ζάππειο Μέγαρο. Την έκθεση θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008, στις 8 το βράδυ, στο Ζάππειο, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

• Μια μοναδική και ενδιαφέρουσα έκθεση θα παρουσιαστεί στο κέντρο Τεχνών ACS στο Χαλάνδρι και αφορά τους δημοσιογράφους ανταποκριτές στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Εκτίθενται εφημερίδες με τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων των μεγαλύτερων εντύπων του κόσμου (Χέμινγουαίη, Όργουελ, Σαιντ-Εξυπερύ, Καζαντζάκης, Ντος Πάσσος κ.ά.), πλούσιο φωτογραφικό υλικό, κειμήλια της εποχής (ματωμένη σημαία που έφερε ο Καζαντζάκης), πίνακες κ.λπ. Η έκθεση αυτή περιοδεύει στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Ήδη, μετά τη Θεσσαλονίκη, την υποδέχεται η πρωτεύουσα και προσφέρει ένα σπάνιο ντοκουμέντο για τον ιστοριογράφο της εποχής και όχι μόνο. Τη διοργανώνουν το Ινστιτούτο Θερβάντες και η πρεσβεία της Ισπανίας σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008, στις 8 μ.μ. στο Κέντρο Τεχνών στο ACS, Γαρυττού 53, Χαλάνδρι.

• Μείωση των ποσοστών για τους ενημερωτικούς σταθμούς και άνοδο για τους μουσικούς τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Focus για την ΑΕΜΑΡ της περιόδου 27/10 – 23/11 ο ΣΚΑΪ είναι πρώτος με 10,8% και ακολουθούν: Ρυθμός 8,8%, Nova Σπορ FM 8,4%, Kiss 8,3%, Λάμψη 8,1%, Μελωδία 7,7%, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 7,7%, Δίεση 7,4%, Derti 7%, RED 6,8%, DJ 6,7%. Στους ενημερωτικούς ο Real έχει 4,6% έναντι 4,5% του ΑΝΤ1 και ο Alpha 3,3% έναντι 3,2% της ΝΕΤ. Ο Flash έχει 2,7%, ο City 1,9%, ο Sentra 1,8% και ο Arrena στο 0,9%. Το Mad Radio είναι στο 2,8%.

• Συνάντηση ΕΣΡ και ΕΣΗΕΠΗΝ για το μέλλον των περιφερειακών σταθμών ορίστηκε την επόμενη Τετάρτη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβούλιο κινείται για να δώσει από μία ψηφιακή θέση στη συχνότητα 54 στους σταθμούς Extra, High Channel, Τηλεάστυ και Δέκα.

• Μια καταγγελία που χρήζει προσοχής προέρχεται από την παράταξη «Αγωνιστική ΠΟΣΠΕΡΤ» και αφορά τη συνεργασία της ΕΡΤ με εξωτερικά τεχνικά συνεργεία. Από έλεγχο του σωματείου των τεχνικών στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ότι τα εξωτερικά συνεργεία χρησιμοποιούν μόλις έναν εργαζόμενο για τρεις ειδικότητες!

• Στο ποσόν των 720 ευρώ μηνιαίως (6 ευρώ ανά ώρα) θα ανέλθει η επιδότηση για την παρακολούθηση του Β΄ κύκλου σεμιναρίων Πληροφορικής για τους ανέργους στην ΕΣΗΕΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, οι κρατήσεις για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη θα αποδοθούν, όπως και κατά τον Α΄ κύκλο των σεμιναρίων, στον ΕΔΟΕΑΠ και όχι στο ΙΚΑ. Τα σεμινάρια ξεκίνησαν στο ΚΕΚ Ν. Ηρακλείου την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζονται στο ΚΕΚ Αιγάλεω αύριο Δευτέρα.

• Οι πρώτες παρεμβάσεις των Γερμανών στα δελτία ειδήσεων του Alpha είναι ορατές, αν και ελάχιστες ακόμη. Το κεντρικό δελτίο περιλαμβάνει περισσότερα θέματα, με ρεπορτάζ από περισσότερους τομείς, ενώ εμφανείς είναι οι παρεμβάσεις σε επίπεδο εικόνας. Η χρησιμοποίηση σκίτσων στο ρεπορτάζ της εμφάνισης του Εφραίμ στην Εξεταστική Επιτροπή επισημάνθηκε ήδη. Καθημερινά όμως στη μετάδοση των ρεπορτάζ εμφανίζονται διάφορα δυναμικά σκηνοθετικά κόλπα, όπως η παρεμβολή εικόνας μέσα στην εικόνα, η χρήση τίτλων σε ολόκληρη την οθόνη κ.λπ. Οι άνθρωποι της ενημέρωσης φυσικά περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις του RTL για τον χαρακτήρα και την κατεύθυνση του δελτίου, κάτι που όπως όλα δείχνουν θα αργήσει λίγο ακόμη.

• Να τοποθετήσουν βάση ιστού στο «πάρκο κεραιών» του Υμηττού επιχείρησαν άγνωστοι το πρωί της Τρίτης στο βουνό. Έγινε όμως καταγγελία από τηλεοπτικό σταθμό στο Αστυνομικό Τμήμα Καισαριανής και οι εργασίες σταμάτησαν.

• Ημερίδα για την «επικοινωνιακή διαχείριση μαζικών καταστροφών» διοργανώνουν αύριο Δευτέρα από κοινού η ΕΣΗΕΑ και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών στα γραφεία της ένωσης. Θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολος, ο διοικητής του ΨΝΑ Αθανάσιος Κοσμόπουλος και επιστήμονες.

• Κρατική ταινιοθήκη: Ψηφιοποίηση και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει στις 3 Δεκεμβρίου το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «κοινωνία της πληροφορίας».


Σχολιάστε εδώ