XΡΗΜΑτιστήριο

>Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η νευρικότητα που επικράτησε μετά τη Σύνοδο της G-20 επισκίασε την απόφαση της Alpha Bank για ένταξη στο σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών, ενώ οι χαμηλοί όγκοι, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταβλητότητα, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.921,96 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 4,24%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 135,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 4,94%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 3,20% και ο FTSE ASE small 80 έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 0,42%. Την επομένη, παρά τις πτωτικές τάσεις των διεθνών χρηματαγορών και το μειωμένο ενδιαφέρον στις τραπεζικές μετοχές, των οποίων οι απώλειες από τις αρχές του έτους ξεπερνούν το 65%, οι προσπάθειες αντίδρασης που ξεκίνησαν μετά τα μισά της συνεδρίασης έφεραν θετικά αποτελέσματα, ωθώντας τον δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.900 μονάδων και συγκεκριμένα στις 1.925,20, με κέρδη 0,17%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 192,45 εκατ. ευρώ, με συνολικό όγκο 35,74 εκατ. τεμαχίων. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 100 ενισχύθηκαν, 126 ολοκλήρωσαν με απώλειες και 91 διατηρήθηκαν αμετάβλητες, όταν από τους δεικτοβαρείς τίτλους, θετικοί πρωταγωνιστές ήταν αυτοί των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Coca-Cola, ενώ αρνητικοί εκείνοι των Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank. Την επομένη οι επενδυτές, υπό το βάρος των απογοητευτικών στοιχείων για την αγορά κατοικίας στην Αμερική, τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα κέρδη των επιχειρήσεων, το κύμα των ρευστοποιήσεων στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών και την εμφανή απουσία υποψήφιων αγοραστών, προχώρησαν σε αθρόες πωλήσεις στους περισσότερους κλάδους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.897,07 μονάδες, με απώλειες 1,46% και τζίρο 148,5 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν αυτοί των Υγείας, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και Τηλεπικοινωνιών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν εκείνοι των Εμπορίου, Μέσων Ενημέρωσης και Ασφαλειών. Την επομένη τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία και η απροσδόκητη άνοδος στις αιτήσεις των επιδομάτων ανεργίας πλήγωσαν τις διεθνείς αγορές, με τις Wall Street – Τόκιο να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, τη μετοχή της Citigroup να χάνει 20%, τα futures δεικτών να κινούνται σε αρνητικό έδαφος και τον MSCI World στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003. Υπό αυτές τις συνθήκες οι σταθερές πωλήσεις των εγχώριων επενδυτών σε όλους τους κλάδους, και κυρίως στις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις βίαιες ρευστοποιήσεις των μεριδίων από τα hedge funds, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 1.816,58 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 4,24%, με τζίρο πέριξ των 170,4 εκατομμύριων ευρώ.

> Από τη στιγμή που η διοίκηση της MIG επιμένει ότι η πολυδιαφημισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί κανονικά μέσα στον Ιανουάριο, τότε ποιος ο λόγος της άμεσης ενίσχυσης της συνολικής ρευστότητας κατά 1 δισ. ευρώ;

> Κάποια «πακέτα» αποτελούν οικογενειακή υπόθεση! Στις 19/11/2008, αφενός ο κ. Τσινάβος προέβη σε πώληση 800.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Κρι Κρι και αφετέρου οι κυρίες Ευαγγελία και Χαρίκλεια Τσινάβου προχώρησαν σε αγορές 500.000 και 300.000 αντίστοιχα.

> Μόνο φραγμούς στη χορήγηση εορτοδανείων δεν φαίνεται να βάζουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, καθώς η μείωση των διαφημιστικών μηνυμάτων, το υψηλό κόστος δανεισμού και οι συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν φαίνεται να πτοούν τους καταναλωτές, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να κλείσουν «παλαιές τρύπες» συνωστίζονται μπροστά στα γκισέ των ταμείων.

> Η Aspis Bank «στο προσκήνιο»… «από το παράθυρο»! Από τη στιγμή που η συμμετοχή των τραπεζών στο κυβερνητικό σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης «προϋποθέτει» την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου στις ονομαστικές τιμές, μήπως θα ήταν εύλογο να γνωρίζουμε ποια από τα πιστωτικά ιδρύματα διαπραγματεύονται χαμηλότερα της εν λόγω αξίας;

> Πώς θα κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού; Στο «μάτι» της κυβέρνησης μπήκαν τα αποθεματικά των ειδικών λογαριασμών ύψους 900 εκατ. ευρώ, που είτε ενσωματώνονται στους προϋπολογισμούς των αρμόδιων φορέων είτε διατηρούνται εκτός προϋπολογισμού.

> Ένα από τα χειρότερα τρίμηνα στην πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων ήταν το τρίτο του 2008! Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, η αύξηση του κόστους χρήματος και η μειωμένη ζήτηση προϊόντων – υπηρεσιών, φαίνεται να επηρέασαν την καθαρή κερδοφορία και τα λειτουργικά αποτελέσματα πολλών εισηγμένων.

> «Σύννεφα μαζεύονται» πάνω από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς το «βαρομετρικό χαμηλό» στα εταιρικά κέρδη, στο ενιαίο τέλος ακινήτων, στις περαιώσεις των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και στα μερίσματα που εισπράττει το Δημόσιο από τις μετοχές του, αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τα έσοδα του κράτους, ενώ, πέρα από τη φετινή κάμψη, η πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά είναι ακόμη πιο δυσοίωνη.

> Ανάλογα με τις επιχειρηματικές βλέψεις της κάθε τράπεζας, δίνονται και οι χορηγίες προς τους αντίστοιχους κλάδους! Έτσι από την Πειραιώς και το συνέδριο των νέων αγροτών πηγαίνουμε στην Εμπορική και τον θεσμό των Retail Business Awards 2008 που αφορά το λιανικό εμπόριο.

> Με αφορμή τις πρόσφατες συστάσεις του αʼ αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με τις παραλείψεις των ορκωτών λογιστών που έχουν να κάνουν με τις δικαστικές διενέξεις των ελεγχόμενων εταιρειών, αναρωτιόμαστε με ποιο τρόπο θα «εγγράψει» η Newsphone τις απαιτήσεις της από τις εφετειακές αποφάσεις κατά του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΓΑ;

> Ως τεχνοκράτης και τραπεζίτης ή ως πολιτικός και σύμβουλος; Αλήθεια με ποια ιδιότητα ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Βγενόπουλος πρόσφερε απλόχερα στον κ. Αλογοσκούφη «τα φώτα του» σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών;

> Και πού είστε ακόμη! «Θηλιά» για τον κατασκευαστικό κλάδο αποτελούν η σημαντική μείωση των δημοπρατούμενων έργων, η καθυστέρηση των πληρωμών στα ήδη εκτελεσμένα και οι ανεκπλήρωτες προσδοκίες από τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Για του λόγου το αληθές, άλλη μια εταιρεία του χώρου, η ΔΙΕΚΑΤ, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Ν. 3588/2007, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία με τους πιστωτές της και την αποδοτικότερη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων.

> Τράπεζες, εκδότες, σύμβουλοι, αξιολογητές… «εν δράσει»! Εν μέσω διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και η EFG Eurobank Ergasias ολοκλήρωσε την έκτη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 1.815.000.000 ευρώ, με την αμέριστη συμπαράσταση των Themeleion VΙ Mortgage Finance PLC, Barclays Capital, Goldman Sachs και Moodys.

> Ο πόλεμος μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατοπέδων καλά κρατεί! Με αφορμή τις τροποποιήσεις των δρομολογίων και απώτερο σκοπό την αύξηση των μεριδίων σε γραμμές εμπορικού ενδιαφέροντος, επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο η κόντρα μεταξύ Sea Star – Attica. Πάντως, από αλλού τον περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε τελικά ο καβγάς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, καθώς οι έντονοι διαξιφισμοί έλαβαν χώρα μεταξύ των κυρίων Αγούδημου και Γαλανάκη.

> Η κοροϊδία στο μεγαλείο της! Ο λόγος για την υποτιθέμενη θωράκιση της οικονομίας από πλευράς τραπεζών, που από τη μια μειώνουν τα βασικά τους επιτόκια και από την άλλη αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους έτσι ώστε για τους δανειολήπτες το αποτέλεσμα να είναι και πάλι αρνητικό.

> Ρεκόρ ανόδου… τον μήνα Οκτώβρη! Τα «φέσια» της πραγματικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τα «κανόνια» στους κλάδους κλωστοϋφαντουργίας, τηλεπικοινωνιών και ιχθυοκαλλιεργειών, εκτίναξαν τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές στα ύψη, ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ.

> Βαριές όσο ποτέ άλλοτε οι κατηγορίες της Teledome AEBE κατά των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας! Όπως υπονοεί, ελέω ΟΤΕ νίπτουν τας χείρας τους, δεν εφαρμόζουν τις επιταγές της δικαιοσύνης, ασελγούν κατά των ιδιωτικών επενδύσεων και επικροτούν τις παράνομες μεθοδεύσεις διαμόρφωσης νέου τοπίου στην αγορά των τηλεπικοινωνιών.

> Μήπως έχει μπερδέψει τον ρόλο του; Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικός για να συναντάται με τους κοινωνικούς εταίρους, ούτε συνδικαλιστής για να επεξεργάζεται τα αιτήματα των διάφορων κλάδων, αλλά τεχνοκράτης που εποπτεύει, ελέγχει, ρυθμίζει και παρεμβαίνει στη λειτουργία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Περί κ. Προβόπουλου ο λόγος.

> Άλλο η παραίτηση ενός απλού υπαλλήλου, άλλο ενός διευθυντή και άλλο ενός προέδρου! Ο λόγος για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ και την πρόσφατη απομάκρυνση του κ. Μηνά Τάνε. Για την ιστορία, το πρώην μέλος του ΔΣ αναμένεται να ασχοληθεί με άλλες επιχειρηματικές και συμβουλευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

> Παρά την επέλαση της πιστωτικής κρίσης σε όλους τους τομείς της πραγματικής οικονομίας, οι παλαιοί παίκτες, τα τζάκια, οι βασικοί μέτοχοι, τα υψηλόβαθμα στελέχη και οι κάθε είδους insiders, με αργά αλλά σταθερά βήματα, μαζεύουν τις μετοχές των εταιρειών τους, γεγονός που δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για τη γενικότερη πορεία της χρηματαγοράς.

> Η παράταση της προθεσμίας δεν αποτελεί λύση! Ποιος ο ρόλος των τραπεζών στο τελικό ξεκαθάρισμα του κλάδου των κατασκευών; Γιατί θα πρέπει να υπάρχει επιλεκτική ροή στη στρόφιγγα της χρηματοδότησης; Πόσα από τα μέλη του αναμένεται να διατηρήσουν τα πτυχία τους και στην επικείμενη επανάκρισή τους από το ΥΠΕΧΩΔΕ;

> Την ίδια στιγμή που τα υψηλόβαθμα στελέχη των Goldman Sachs και UBS απαρνιούνται τα bonus τους, που η Citigroup προχωρά σε απολύσεις προσωπικού, οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής τηρούν σιγή ιχθύος, μεταθέτοντας τα δώρα των δικών τους golden boys στο κοντινό μέλλον.

> «Προ των πυλών» και νέα απομάκρυνση μετοχής από ταμπλό της Σοφοκλέους! Η αναφορά μας στην εταιρεία Ρόκας και την αποδοχή της Δημόσιας Πρότασης της Iberdrola για το σύνολο των κοινών και προνομιούχων μετοχών που δεν της ανήκουν.

> «Τόσο χάλια πήγαν» οι εισπράξεις; Πιθανόν καθώς το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε την παράταση μέχρι την 29 Δεκεμβρίου 2008 της προθεσμίας υποβολής της αίτησης που έχει να κάνει με την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και καταβολής της πρώτης δόσης.

> Τείνει να γίνει συνήθεια! Μια ακόμη εισηγμένη επιχείρηση, που κάτω από το βάρος της μείωσης στη ζήτηση και της αύξησης στο κόστος δανεισμού, «γύρισε» από κέρδη 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε ζημιές ύψους 18,3. Ο λόγος για τη Χαλκόρ.

> «Σανίδα σωτηρίας» για την αξιοπιστία, την ικανότητα, την επιχειρηματικότητα και τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, αποτελεί η τροποποίηση του διεθνούς λογιστικού προτύπου 39 που υιοθέτησε η ΕΕ λόγω της διεθνούς κρίσης, καθώς με λογιστικές «αλχημείες» επιτρέπει τις αποτιμήσεις στα χαρτοφυλάκια συναλλαγών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις αγοραίες τιμές τους, μεταβάλλοντας έτσι κατά το δοκούν τα κέρδη και την κεφαλαιακή τους βάση.

> Η αύξηση των κερδών της ΕΥΑΘ αναμένεται να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών! Σε περιόδους κρίσης οι διοικήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας οφείλουν να παρέχουν από μόνες τους κοινωνικό έργο, «θυσιάζοντας» μέρος των οικονομικών τους επιδόσεων για το «πάγωμα» των τιμολογίων. Και όλα αυτά όταν η ΔΕΗ, υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων, αναγκάστηκε να αλλάξει ριζικά τόσο το αρχικό της business plan όσο και τις εξωπραγματικές της αυξήσεις.

> Αύξηση στο κόστος ζωής μιας τετραμελούς οικογένειας καταγράφεται τους πρώτους εννέα μήνες του 2008, καθώς η ακρίβεια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007 έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ τα σούπερ μάρκετ, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, οι τιμές της βενζίνης κ.λπ., αποτελούν «γολγοθά» για τα ελληνικά νοικοκυριά!

> Στο «μάτι του κυκλώνα» οι «κακοπληρωτές»! Στην επιτροπή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος θα αποστέλλεται πλέον και η περίπτωση της φοροδιαφυγής που αφορά μη απόδοση ΦΠΑ για την οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών.

> Η διεθνής οικονομική κρίση οδηγεί σε αναθεωρήσεις επενδυτικών σχεδιασμών! Εμπλοκή φαίνεται να παρουσιάζεται στο «σίριαλ» της εξαγοράς του ΟΛΘ από την κοινοπραξία που απαρτίζουν ο όμιλος της Hutchison και η εταιρεία Alapis, καθώς το τίμημα απειλεί να αναβάλει την υπογραφή της τελικής σύμβασης.

> Εριουργία Τρία Άλφα… Το πρόσφατο «θύμα» των ελέγχων της εφορίας! Δεν είναι τόσο οι καταβλητέοι φόροι για τις πάσης φύσεως φορολογικές υποχρεώσεις παλαιών χρήσεων, όσο η λογική κάποιων εισηγμένων επιχειρήσεων να μη σχηματίζουν προβλέψεις, επιβαρύνοντας έτσι τα σημερινά τους αποτελέσματα.

> Τι σας λέγαμε; Η μείωση των πιστώσεων από τις τράπεζες, σε συνδυασμό με την επέκταση της κρίσης στο παγκόσμιο εμπόριο, έβαλε εμπόδια και στον κλάδο της ναυτιλίας. Για του λόγου το αληθές, η εταιρεία Navios Maritime Holdings, συμφερόντων Αγγελικής Φράγκου, προχώρησε στην ακύρωση των παραγγελιών 12 νεότευκτων πλοίων.

> Στη «διακριτική ευχέρεια» του δικαστηρίου και τη «στάση» που κρατούν οι προμηθευτές κρίνεται «εν πολλοίς» είτε η παράταση ζωής είτε η πτώχευση μιας επιχείρησης! Σε λίγες εβδομάδες πάντως θα ανακοινωθεί η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου επί της αιτήσεως πτώχευσης που κατέθεσε η Altec Telecoms.

> Άλλη μια εισηγμένη επιχείρηση που καταφεύγει στον δανεισμό προκειμένου να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της! Η αναφορά μας στη Δούρος, που προέβη στη σύναψη κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 3.000.000 ευρώ, 15ετούς διάρκειας.

> Καλώς ή κακώς ο δημόσιος δανεισμός δεν αφορά μόνο την ανακύκλωση των παλιών χρεών αλλά καλύπτει και τα τρέχοντα ελλείμματα, αγγίζοντας από τις αρχές του έτους τα 43 δισ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου των 37, όταν μάλιστα η επαναχρηματοδότηση του χρέους, ελέω ελληνικών ομολόγων, εκτοξεύθηκε στα ύψη. Τα «ίδια και χειρότερα» με το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, που κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου εκτινάχθηκε στα 24,591 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 16,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

> 400 χιλιάδες νοικοκυριά στο «κόκκινο»! Απλήρωτες δόσεις δανείων, ληξιπρόθεσμες οφειλές σε πιστωτικές κάρτες, διαταγές πληρωμής, κοινοποιήσεις κατασχέσεων, αναγκαστικοί πλειστηριασμοί, αποτελούν μεταξύ άλλων μέρος της καθημερινότητας πολλών συνανθρώπων μας.

> Τι και αν η ΕΚΤ μελετά τη μείωση των επιτοκίων, τι και αν το euribor έχει πάρει την κατιούσα, τι και αν τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά έχουν υποχωρήσει σημαντικά, τι και αν το οικονομικό επιτελείο προϊδεάζει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μεσούσης της κρίσης, και οι τράπεζες εφευρίσκουν νέες πρακτικές χρεώσεων, ενώ η «ψαλίδα» μεταξύ χορηγήσεων – καταθέσεων «δεν λέει να κλείσει». Υπ’ αυτές τις συνθήκες διεθνώς, με τις αποδόσεις των καταθέσεων στα ύψη και τη διατήρηση των spread των ομολόγων πάνω από τα κανονικά επίπεδα, η όποια ουσιαστική αποκλιμάκωση μεταφέρεται για τις αρχές του 2009.

> Κτηματόσημα, τέλη κυκλοφορίας, τόκοι δανείων, ΕΤΑΚ, φόρος εισοδήματος, περαιώσεις και έχει ο Θεός! Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, και με τη βοήθεια του 13ου μισθού, πάνω από 3 δισ. ευρώ αναμένεται να φύγουν από τις τσέπες των φορολογουμένων πηγαίνοντας είτε στα ταμεία του Δημοσίου είτε στις τράπεζες είτε σε αγορές για είδη πρώτης ανάγκης.


Σχολιάστε εδώ