Citibank: Λογαριασμός και… χιλιάρικο

Είσαι υπερχρεωμένος με κάρτες (ένας από τους χιλιάδες…). Αντιμετωπίζεις οικονομικές δυσκολίες και είσαι ασυνεπής στις πληρωμές (όπως και χιλιάδες άλλοι…). Κάποια στιγμή φθάνει ο «κόμπος στο χτένι», αρχίζουν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από την τράπεζα και οι συζητήσεις για να βρεθεί λύση. Χρειάζεσαι, όμως, και τους λογαριασμούς της κάρτας για να ξέρεις τι ακριβώς χρωστάς και να διαπιστώσεις αν οι χρεώσεις είναι νόμιμες. Τότε, λοιπόν, ζητάς από την τράπεζα εκτυπώσεις των λογαριασμών από τότε που πήρες την κάρτα (πριν από δέκα χρόνια, για παράδειγμα).

Το αίτημα γίνεται δεκτό με ικανοποίηση από την τράπεζα και με την υπενθύμιση, ότι τα… πολύ ψιλά γράμματα του πίνακα με τις χρεώσεις αναφέρουν ότι για κάθε λογαριασμό πρέπει να πληρώσεις 2 ευρώ, αν είναι του τελευταίου έτους, ή 3 ευρώ, αν είναι παλαιότερος (3 ευρώ είναι ένα παλιό χιλιόδραχμο, για να μην ξεχνιόμαστε). Κάπως έτσι, για τους λογαριασμούς δεκαετίας μίας κάρτας θα χρειασθείς «μόνο» 348 ευρώ. Και, επειδή έχεις οικονομικά προβλήματα, όπως είπαμε, μάλλον σου έρχεται λίγο ακριβός ο λογαριασμός των… λογαριασμών. Και προτιμάς να μην τους πάρεις.

Αλλά έτσι, όταν έλθει η ώρα της διαταγής πληρωμής είναι αδύνατο να υποβάλλεις αίτηση ανακοπής, γιατί απλούστατα είναι αδύνατο να υπολογισθούν οι (υπαρκτές σε όλες τις κάρτες) παράνομες χρεώσεις, αν δεν έχεις πλήρη ανάλυση των λογαριασμών. Τα στοιχεία του παραδείγματος είναι πραγματικά και αφορούν την Citibank, η οποία επιμένει ότι είναι καθόλα νόμιμη η πρακτική της. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Τράπεζα της Ελλάδος, άραγε, συμφωνούν ότι είναι εύλογη και δίκαιη αυτή η χρέωση, ή μήπως είναι ελαφρώς καταχρηστική; Κάθε απάντηση δεκτή…

Και μια και μιλάμε για τράπεζες, έχει υπολογίσει κανείς πόσα βγάζουν ετησίως από μία και μόνη καταχρηστική χρέωση, αυτή που επιβάλλεται στους ακίνητους λογαριασμούς; Πόσες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ «ξαφρίζονται» με αυτόν τον τρόπο και από πόσες χιλιάδες (ή εκατομμύρια) λογαριασμούς; Να μια καλή ερώτηση για την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Ανάπτυξης και όποιον εισαγγελέα ήθελε ερευνήσει πιθανά αδικήματα αθέμιτου πλουτισμού…

Παταγώδης η αποτυχία του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σπ. Ζησιμόπουλου, να προωθήσει στις εκλογές του σωματείου εργαζομένων υποψήφιους φιλικούς προς τον ίδιο. Μαθαίνουμε ότι πέντε στα πέντε νεοεκλεγέντα μέλη της διοίκησης της επιτροπής είναι υπάλληλοι με… ελάχιστα φιλικές διαθέσεις προς τον πρόεδρο. Ποια άθλια κυκλώματα συνωμοτών υπονομεύουν το έργο του;

Ποιοι θέτουν υπό ομηρία τον ΟΔΙΕ και τον οδηγούν στο λουκέτο; Ποιοι και γιατί του επιβάλλουν να χάνει τεράστια ποσά από τη μη διοργάνωση των ιπποδρομιών; Να μια καλή ερώτηση για τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Πολιτισμού-Αθλητισμού. Ο εισαγγελέας πάντως έχει παρέμβει και ξεσκονίζει μια παλιά υπόθεση που αφορά παράνομες πληρωμές εκτάκτων υπαλλήλων και έχει εντοπίσει αρκετά καλοταϊσμένα… γαλαζοπράσινα αλογάκια!


Σχολιάστε εδώ