Ψέματα, βίντεο και υποκλοπές

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ πολιτικού θρίλερ με στοιχεία από αμερικανικές ταινίες κατασκοπείας και στοιχεία από τον υπόκοσμο προσλαμβάνει η υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου. Στις αποκαλύψεις για τις σκανδαλώδεις μεταβιβάσεις ακινήτων και τις παράτυπες γνωμοδοτήσεις ήρθαν να προστεθούν οι εκβιασμοί, οι απόπειρες χρηματισμού, οι υποκλοπές και οι κρυφές κάμερες.
Η αποκάλυψη ότι ο σύζυγος της Στ. Σωτηροπούλου (που στην κατάθεσή της στη Βουλή ενέπλεξε στο σκάνδαλο τον Κ. Καραμανλή) «εκβίαζε» επιχειρηματία που είχε «πάρε δώσε» με τη Μονή, προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Με την κυβέρνηση να καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ κυρίως και τον ΣΥΝ ότι χρησιμοποιούν ψευδομάρτυρες που έχουν διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι πρόκειται για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στο εσωτερικό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Δεύτερη μάρτυρας διέψευσε τη Σωτηροπούλου και κατήγγειλε ότι την απειλούσαν. Ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης μίλησε για πρακτικές «Τζέιμς Μποντ». Η ομολογία του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ότι είχε συναντηθεί με τον εκβιαζόμενο επιχειρηματία, ο οποίος τον είχε ενημερώσει και για το βίντεο, έφερε σε δυσχερή θέση το κόμμα της αντιπολίτευσης, καθώς η κυβέρνηση άδραξε την ευκαιρία και εγκάλεσε την κ. Παπακωνσταντίνου γιατί γνώριζε και απέκρυψε την υπόθεση του εκβιασμού. Από την αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής πέρασε η… ευρύτερη οικογένεια Πελέκη, η οποία υποστήριξε ότι κινήθηκε σε νόμιμα πλαίσια και μετέθεσε τις ευθύνες στο Δημόσιο.

Υπευθυνότητα
ΤΟ δίλημμα των επόμενων εκλογών προσδιόρισε ο Κ. Καραμανλής. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα σημείωσε ότι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της υπευθυνότητας και του λαϊκισμού, επικρίνοντας την αντιπολίτευση, κυρίως το ΠΑΣΟΚ για την τακτική του στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις… πάγιες δεσμεύσεις του (καμία μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί) για στήριξη των ασθενέστερων, αλλά δεν ικανοποίησε τους βουλευτές που περίμεναν κάτι περισσότερο και πιο συγκεκριμένο. Ορισμένοι μάλιστα εξέφραζαν αφενός τη δυσφορία τους για τη στήριξη που παρείχε ο κ. Καραμανλής στον Γ. Αλογοσκούφη, και αφετέρου την οργή τους για την προκλητική ομιλία του υπουργού Οικονομίας, που, όχι μόνο επέμεινε στην αντιλαϊκή πολιτική του, αλλά επιτέθηκε με σφοδρότητα και στους διαφωνούντες (Σουφλιά, Αβραμόπουλο, Μανώλη κ.ά.), κατηγορώντας τους ότι κινούνται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Ο προϋπολογισμός για το 2009 κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή εν μέσω διαμαρτυριών. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρσή του, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας ανακοίνωσε ότι το 2009 δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ βουλευτές εξακολουθούν να βάλλουν κατά του προέδρου της επιχείρησης Τ. Αθανασόπουλου, αλλά και κατά του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Τ. Αράπογλου.

Παράταση
ΣΤΙΣ… ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια μετά την απόφαση της γειτονικής χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Η Αθήνα καταγγέλλει τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι για παρελκυστική τακτική που στόχο έχει τη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό της χώρας του. Η διαδικασία της προσφυγής θα είναι χρονοβόρα, μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 5 χρόνια και στο διάστημα αυτό τα Σκόπια δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν σε κανένα διεθνή οργανισμό. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσπάθησε να αποσυνδέσει την προσφυγή στη Χάγη από τη διαπραγμάτευση για το όνομα, ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν άγνοια για τις κινήσεις των Σκοπίων.
Το άλλο «χτύπημα» στα εθνικά θέματα ήρθε από την πλευρά της Τουρκίας, όταν νορβηγικό ερευνητικό σκάφος με τη συνοδεία τουρκικού πολεμικού βγήκε στο Αιγαίο και ξεκίνησε έρευνες για πετρέλαιο. Η κίνηση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προχώρησε σε διαβήματα τόσο προς το Όσλο, όσο και προς την Άγκυρα. Οι έρευνες σταμάτησαν, τα πλοία αποχώρησαν, αλλά το συμβάν ήρθε να υπενθυμίσει τις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Μέτωπα»
ΣΤΟ… εσωτερικό, νέο «μέτωπο» άνοιξε για την κυβέρνηση η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2010 να περικόψει κατά 50% τις επιδοτήσεις για τους καπνοπαραγωγούς. Ήδη σε διάφορα σημεία της επικράτειας καπνοπαραγωγοί στήνουν μπλόκα διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση που τους οδηγεί σε αφανισμό. Στο μεταξύ, μετά την παρέμβαση του Δ. Αβραμόπουλου, αντιμετωπίσθηκε (προσωρινά;) το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τους προμηθευτές των νοσοκομείων που απειλούσαν με κατασχέσεις υλικών λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην εξόφληση των χρεών. Στο παρασκήνιο υπάρχει και κόντρα του κ. Αβραμόπουλου με τον Γ. Αλογοσκούφη, καθώς ο δεύτερος δεν εγκρίνει τα αναγκαία ποσά που απαιτούνται για τις δαπάνες στον χώρο της Υγείας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους κρατούμενους και στην κυβέρνηση υπάρχει η προσδοκία ότι θα εκτονωθεί η εκρηκτική κατάσταση στις φυλακές. Οι κρατούμενοι ωστόσο θεωρούν ασπιρίνες τα μέτρα.


Σχολιάστε εδώ