Χωρίς συλλογικές συμβάσεις 500.000 εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ!

Χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τέλος του 2008, βρίσκονται περίπου 500.000 εργαζόμενοι σε 40-45 επιχειρήσεις, που με βάση τον πρόσφατο νόμο περί ΔΕΚΟ στερούνται το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Το προσωπικό στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανήκει στις διατάξεις του επίμαχου αυτού νόμου και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι απεργίες (με μαζική τη συμμετοχή των εργαζομένων) θα συνεχίζονται εκ περιτροπής και θα κλιμακωθούν στο επόμενο διάστημα.

Συμφωνία για αυξήσεις εντός του 2008 επήλθε μόνο στον χώρο της ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία), ενώ οι διοικήσεις των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων απέρριψαν απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για αυξήσεις στο ύψος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με αφαίρεση όμως του όποιου ποσοστού προκύπτει από τις «ωριμάνσεις». Η «πρόβλεψη» για αφαίρεση του ποσοστού αυτού «προσγειώνει» κατά 2% έως 4% το ποσοστό αύξησης που συμφώνησε η ΓΣΕΕ, καθιστώντας σχεδόν μηδενικές τις όποιες αυξήσεις κατά το 2008-2009.

Ο σχετικός νόμος, που προκάλεσε θύελλα αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων όταν ψηφίστηκε, προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες ή χρηματοδοτούνται από το κράτος.


Σχολιάστε εδώ