υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Είδαμε την προβολή του γνωστού και μη εξαιρετέου Μακάριου Δρουσιώτη σε εκπομπή της δορυφορικής ΕΡΤ. Λέτε να έχει δώσει το σύνθημα η ηγεσία του ΥΠΕΞ για στήριξη των νενέκηδων στο νησί;

Πολύ θα ήθελαν στην Αθήνα να οργάνωναν μια Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στον διεθνή οργανισμό το 2009. Θα ήταν μοναδική ευκαιρία να υποδεχθεί η κυβέρνηση τον Μ. Ομπάμα και τον Δ. Μεντβέντεφ και αρκετούς άλλους ηγέτες, τονώνοντας έτσι και το διεθνές προφίλ του κ. Καραμανλή. Η κρίση στη Γεωργία όμως και η αντιπαράθεση για την αμερικανική πυραυλική ασπίδα είναι «σταυρόλεξο» που υπερβαίνει τις δυνατότητες της ελληνικής διπλωματίας, ενώ προστέθηκε και η εσωτερική ρευστότητα και έτσι φαίνεται να εγκαταλείπεται η ιδέα. Κρίμα, γιατί πάνω από όλα θα ήταν ευκαιρία για την προβολή της ίδιας της χώρας μας.

Να δούμε τους διαχειριστές της κρίσης όταν σκάσει μύτη κάποιο τουρκικό η αυστραλιανό ή γαλλικό ερευνητικό σκάφος για να διεξαγάγει έρευνες δυτικώς του ορίου που γνωστοποίησαν στον νορβηγό πλοίαρχο οι ελληνικές αρχές. Τότε θα δούμε τι απίδια πιάνει ο (διπλωματικός) σάκος τους. Εκτός αν τότε όλοι θα απλώνουν την αρίδα τους στη νέα πρεσβεία ή προξενείο που θα έχουν εξασφαλίσει…

Όσο για την αντίδραση του ΥΠΕΞ, απλώς θα παρατηρήσουμε ότι ο εκπρόσωπός του στην ανακοίνωσή του ξέχασε εντελώς να αναφέρει ότι πρόκειται για προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Φρόντισε ο κ. Κουμουτσάκος να συμμορφωθεί στην πολιτική του κατευνασμού που επιβάλλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ. Παρεμπιπτόντως: Μήπως καταλάβατε ότι η πρώτη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών για το ζήτημα έγινε τη… Δευτέρα, τρεις ολόκληρες ημέρες αφού ξεκίνησε η ιστορία; Και πώς να ακούσεις δήλωση όταν η ίδια η υπουργός σε μια τέτοια κρίση δεν θεώρησε καν υποχρέωσή της να περάσει έστω και για βόλτα το περασμένο Σάββατο και Κυριακή από το γραφείο της στη Β. Σοφίας…

Κρίμα τις κόκκινες γραμμές που έχουν, υποτίθεται μετά βαΐων και κλάδων, θεσπίσει μεταξύ των γραφείων τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, κ.κ. Μπακογιάννη και Μπαμπατσάν, και οι Α/ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών, κ. Γράψας και Μπασμπούγ. Ίσως αντί για τηλέφωνο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για την επικοινωνία τους τα τουρκικά F-16 και F-4, που έτσι κι αλλιώς αλωνίζουν τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, κάνοντας υπερπτήσεις και σε κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Αποφασισμένος να ρίξει πέτρα πίσω του είναι ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, πρέσβης Αρ. Αγαθοκλής. Έχει μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, σιχτιρίσει τόσο πολύ την κατάσταση που επικρατεί στο νεοκλασικό, που δεν θέλει καν να ακούσει προτάσεις για διατήρησή του στην υπηρεσία με τα προβλεπόμενα παράθυρα είτε της ανάκλησης πρέσβεων επί τιμή είτε με τον διορισμό πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων.

Δεν καταλάβαμε καθόλου την ανακοίνωση που μετά από ώρες διαβουλεύσεων εξέδωσε ο κ. Κουμουτσάκος, όταν τους έπιασαν στον ύπνο οι Σκοπιανοί κάνοντας τον ελιγμό με την προσφυγή στη Χάγη για την Ενδιάμεση Συμφωνία. Εάν τα Σκόπια παραβιάζουν τόσο εξόφθαλμα τη Συμφωνία τόσα χρόνια, γιατί η κυβέρνηση το ανέχθηκε και το θυμήθηκε τώρα που πήραν πρωτοβουλία οι Σκοπιανοί; Ποιος πήρε την ευθύνη και ανέχθηκε και σιώπησε όταν οι Σκοπιανοί έκαναν κουρελόχαρτο την Ενδιάμεση Συμφωνία, προβάλλοντας λυτρωτικά μηνύματα, μειονότητες, εδαφικές διεκδικήσεις, χρήση συμβόλων κ.λπ.; Όποιος τα έθαψε όλα αυτά, ελπίζοντας ότι στο μεταξύ οι Αμερικανοί στο παρασκήνιο θα τον διευκολύνουν, προσφέροντάς του μια συμφωνία προσχηματική, έχει αναλάβει μείζονα ευθύνη και δεν δικαιούται να ομιλεί. Αλλά εκεί μας κατάντησε. Να τρέχουμε και να αναζητούμε υπερασπιστική γραμμή στη Χάγη, για να αντιμετωπίσουμε την παρέα του κ. Γκρούεφσκι…

Όταν το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι ο κ. Γκρούεφσκι απέρριψε τις πρόσφατες ιδέες Νίμιτς, ενώ κάτι τέτοιο επισήμως δεν έχει ειπωθεί από τα Σκόπια, τι ακριβώς σημαίνει; Δεν θα επιχειρήσουμε ερμηνείες (που είναι εξάλλου εύκολες). Αλλά μήπως το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να μας απαντήσει τι έκανε το ίδιο με τις made in USA προτάσεις του κ. Νίμιτς; Να θυμίσουμε απλώς ότι το πακέτο Νίμιτς είχε μεν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» αλλά δεν προβλέπει ότι η νέα ονομασία θα ισχύει έναντι όλων και εξασφαλίζει την αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας. Πραγματικά αδυνατούμε να καταλάβουμε τι εννοεί το ΥΠΕΞ της κ. Μπακογιάννη ότι μπορεί αυτό το έκτρωμα να αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση…

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι περίφημες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το Κάιρο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ είχαν αναγγελθεί με τυμπανοκρουσίες από τον Γ. Βαληνάκη, τείνουν να ξεχασθούν. Ο λόγος είναι βεβαίως ότι η Τουρκία έχει θέσει βέτο στον υπολογισμό του Καστελλόριζου στη χάραξη της υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι για να μην υπάρχουν… παρατράγουδα ο χειρισμός της κρίσιμης αυτής υπόθεσης, αντί να ανατεθεί στη διεύθυνση ελληνοτουρκικών του ΥΠΕΞ, είχε παραπεμφθεί στη Δ1 Διεύθυνση των διεθνών οργανισμών (!), όπου επικεφαλής ήταν ο πρέσβης κ. Φ. Ξύδας, που πλέον επιβραβεύθηκε με τη μετάθεσή του στην Άγκυρα!

Διέπρεψε για μια ακόμη φορά το υπουργείο Εξωτερικών υπό την κ. Μπακογιάννη και την ισχυρή ομάδα Χαλαστάνη, Κουμουτσάκου, Κ. Μπακογιάννη στην κρίση που επεχείρησαν να προκαλέσουν οι Τούρκοι στο Καστελλόριζο. Λανθασμένα την αποκαλούμε κρίση, καθώς κρίση θα υπήρχε εάν στη δράση της Τουρκίας υπήρχε αντίδραση σοβαρή από την Ελλάδα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το νορβηγικό σκάφος τελικά για τρεις ημέρες έμεινε και έκανε έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο νορβηγός καπετάνιος πήρε τις συντεταγμένες που του έδωσε η Αθήνα ως ανατολικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εκεί τελείωσε η ιστορία. Βεβαίως, το σκάφος απεχώρησε αφού ολοκλήρωσε τις έρευνές του (αυτό ξέχασαν να μας το πουν…).


Σχολιάστε εδώ