Τριβές στην ΠΑΣΚΕ για την απόπειρα απαξίωσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Δύο φορές, μέχρι στιγμής, αναβλήθηκε συνεδρίαση του προεδρείου του Ινστιτούτου Εργασίας, όπου επρόκειτο να συζητηθεί η επιστολή που απέστειλε στα μέλη του ο διευθύνων σύμβουλος (και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) Φρ. Φατούρος, στην οποία εισηγείτο αντί του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ να συγκροτηθεί «ανοικτό δίκτυο παροχής γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης» για μια πιο αποτελεσματική παρέμβαση της ΓΣΕΕ…

Στις συνεδριάσεις που τελικώς αναβλήθηκαν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της Αριστεράς είχαν προετοιμαστεί για οξύτατες τοποθετήσεις, που ευλόγως θα δημιουργούσαν τριβές και αντιπαραθέσεις σε επίπεδο ΓΣΕΕ – και όχι μόνο.

Το γεγονός μάλιστα ότι επιχειρείται για άλλη μια φορά η απαξίωση του ΙΝΕ, και μάλιστα από τους κόλπους της ΠΑΣΚΕ, έχει δημιουργήσει εντάσεις και εντός ΠΑΣΟΚ, καθώς στελέχη του θεωρούν πως η επιχείρηση απαξίωσης του Ινστιτούτου Εργασίας, όταν από την ηγεσία καταγράφεται τους τελευταίους μήνες μια αριστερή στροφή, υπονομεύει και τις σχέσεις του Κινήματος με τα κόμματα της Αριστεράς – και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλλεπάλληλη αναβολή των συνεδριάσεων του προεδρείου του ΙΝΕ τυπικά στηρίζεται στο γεγονός πως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ειδοποιεί ότι αδυνατεί να παραστεί λόγω φόρτου συνδικαλιστικών δραστηριοτήτων. Όμως στελέχη του

ΠΑΣΟΚ άρχισαν να ζητούν εξηγήσεις για τις «πρωτοβουλίες» στελεχών της ΠΑΣΚΕ που πλήττουν το Ινστιτούτο Εργασίας, του οποίου το έργο έχει καταξιωθεί και αναγνωριστεί από κόμματα και κοινωνικούς φορείς.

Με βάση την εισήγηση του κ. Φατούρου, η μεταβολή που εισηγείται έχει στόχο έναν «πιο επιστημονικό προγραμματισμό» του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ενώ αναφέρεται σε «εισηγήσεις της διοίκησης για αδυναμίες στον επιστημονικό προγραμματισμό».

Η αναφορά «αγγίζει» προφανώς στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που εμφανίζονται να συγκροτούν «συμμαχία» ως προς την απαξίωση του ΙΝΕ και απλώς ο κ. Φατούρος διεκπεραιώνει το πρακτικό μέρος του εγχειρήματος.

Και ιδού οι τέσσερις παρατηρήσεις που διατυπώνονται προκειμένου να υπάρξει εισήγηση για συγκρότηση του «Ανοικτού δικτύου παροχής γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης».
• Η ΓΣΕΕ δεν έχει την αναγκαία επιστημονική στήριξη σε μια περίοδο που συγκλονίζονται οι παγκόσμιες οικονομίες.
• Οι επιστημονικές προσεγγίσεις χωρίς αντίστοιχες πολιτικές προτάσεις καθιστούν αναποτελεσματική τη δυνατότητα παρέμβασης της ΓΣΕΕ στις εξελίξεις.
• Ο προγραμματισμός γίνεται σύμφωνα με το γνωστικό αντικείμενο των συνεργατών του ΙΝΕ και το ΙΝΕ υστερεί σε άλλες θεματικές ενότητες.
• Η μόνιμη σχέση εργασίας των επιστημονικών συνεργατών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο άνοιγμα στην επιστημονική κοινότητα, στενεύοντας το γνωστικό πεδίο για παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ.
Πράγμα που σημαίνει απολύσεις, με άλλα λόγια, των συνεργατών του ΙΝΕ και κατ’ αποκοπήν ανάθεση μελετών σε μεμονωμένους (!) επιστήμονες, που επιπλέον θα καλούνται να διατυπώσουν και πολιτικές προτάσεις.

Ξέσπασμα Ρομπόλη

Κραυγή αγωνίας -και δημοσίως μάλιστα- από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καθηγητή κ. Σάββα Ρομπόλη: «Η οικονομική και πολιτική ελίτ υπονομεύει το Ινστιτούτο Εργασίας». Η δήλωση-βόμβα έγινε στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου «Το ασφαλιστικό δίκαιο. Για κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία» του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λουκά Αποστολίδη για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, και όταν ο τελευταίος μίλησε επαινετικά για το έργο του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Πάγωσε το πολυπληθές ακροατήριο, όμως το ξέσπασμα του κ. Ρομπόλη έρχεται να δικαιώσει τις εκτιμήσεις μας ότι εξυφαίνεται στρατηγικό σχέδιο συστηματικής υπονόμευσης του Ινστιτούτου Εργασίας.

Ερωτηματικά προκαλεί και ημερίδα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ την Παρασκευή για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ερήμην του κ. Ρομπόλη και των συνεργατών του, που προσφάτως παρουσίασαν ανάλογη έρευνα. Η έρευνα μαθαίνουμε ότι «πληρώθηκε» με 150.000 ευρώ και διεξήχθη από καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Τη συνεργασία ΙΝΕ (;) με το διδακτορικό πρόγραμμα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναπτύξει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου κ. Γ. Παναγόπουλος.


Σχολιάστε εδώ