ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΧΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΕΪΜΑΝ, ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ;
Ακάθεκτος συνεχίζει το… Εθνικοσωτήριο έργο του ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, αφήνοντας έκθετους τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, που συνεχίζουν να τον περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους, για λόγους που θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσουν και στους έλληνες φορολογούμενους.
Επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Π», η διοίκηση της Εθνικής ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προτιμά να επενδύει σε ομόλογα μέσω off-shore θυγατρικής που έχει ιδρύσει στον φορολογικό παράδεισο των νησιών Κέιμαν. Επιβεβαιώνει, επίσης, ότι η θυγατρική αυτή έχει ιδρυθεί σε συνεργασία με την ελβετική Credit Suisse – το «Π» είχε γράψει ότι η Εθνική συνεργάσθηκε με μία από τις μεγάλες ξένες τράπεζες.
Στην ανακοίνωση, η διοίκηση Αράπογλου επιμελώς αποφεύγει να αναφερθεί στα ποσά των επενδύσεων στη θυγατρική, που φθάνουν τα 401 εκατ. ευρώ από πλευράς ΕΤΕ και τα 399 εκατ. ευρώ από πλευράς Credit Suisse, με συμμετοχή των δύο τραπεζών 51% και 49% αντίστοιχα στην κοινή εταιρεία CPT Investments Ltd.
Το πιο… σπαρταριστό τμήμα της εμφανώς αμήχανης ανακοίνωσης είναι αυτό που αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους επέλεξε μια ελληνική τράπεζα με διοίκηση οριζόμενη από την κυβέρνηση να κάνει τις συναλλαγές της μέσω ενός διαβόητου φορολογικού παραδείσου: Δεν το κάνουν, λένε, για να αποφύγουν φόρους, αλλά επειδή τα νησιά Κέιμαν έχουν «κατάλληλη υποδομή» για τέτοιες μπίζνες, που προφανώς δεν μπορεί να βρει η διοίκηση της Εθνικής στη… μίζερη Αθήνα, όπου για κακή τύχη του κοσμοπολίτη κ. Αράπογλου η τράπεζα έχει την έδρα της.
Θα ήταν ενδιαφέρον να απαντούσαν οι κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης, σταθεροί και σθεναροί υποστηρικτές του κ. Αράπογλου, πόσο υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα μια διορισμένη διοίκηση της Εθνικής που εξάγει 400 εκατ. ευρώ στα νησιά Κέιμαν, επειδή έχουν, λέει, «κατάλληλη υποδομή» για να κάνει επενδύσεις σε ομόλογα – αλήθεια, τι «ακατάλληλο» βρίσκει ο κ. Αράπογλου στην υποδομή της Αθήνας, που δεν του επιτρέπει να διενεργεί συναλλαγές σε ομόλογα;
Πώς, άραγε, μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει να πείσει ακόμη και τον διορισμένο διοικητή της Εθνικής ότι είναι ελκυστική η
Αθήνα ως έδρα για επενδυτικές δραστηριότητες, θα πείσει τους ξένους επενδυτές ότι η ίδια αυτή πόλη είναι το νέο χρηματοοικονομικό κέντρο των Βαλκανίων; Πώς θα φέρουν τα… ζεστά κεφάλαιά τους οι ξένοι στην Αθήνα, αν ο ίδιος ο διοικητής της Εθνικής… διώχνει στο εξωτερικό 400 εκατ. ευρώ, επειδή εδώ δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για απλές αγοραπωλησίες ομολόγων;
Υποδομή… φοροαποφυγής
και αδιαφάνειας
Πάντως, το «Π», σε μια ευγενική προσφορά προς τον κ. Αράπογλου, θα τον ενημερώσει σήμερα, ως νέο «κάτοικο» των νησιών Κέιμαν, για το πράγματι υψηλό επίπεδο της υποδομής φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής αυτών των εξωτικών νήσων της Καραϊβικής. Στις 24 Ιουλίου, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας συνεδρίασε ειδικά για να εξετάσει τα τεράστια προβλήματα είσπραξης φόρων που έχει δημιουργήσει στην αμερικανική διοίκηση αυτή η θαυμάσια «υποδομή» των νησιών Κέιμαν.
Στη συνεδρίαση εκείνη, ο πρόεδρος της Επιτροπής, δημοκρατικός γερουσιαστής Μαξ Μπόκους, ανέφερε το εξής χαρακτηριστικό παράδειγμα για να περιγράψει ακριβώς αυτές τις υποδομές που αξιοποιεί και η διοίκηση της ΕΤΕ: Στο Όγκλαντ Χάουζ των νησιών Κέιμαν, ένα κτίριο μόλις πέντε ορόφων, καταφέρνουν να συνωστίζονται 18.857 ένοικοι! Όχι βέβαια με τη φυσική τους παρουσία, αλλά δηλώνοντας το Όγκλαντ Χάουζ ως έδρα εταιρειών-φαντασμάτων. Από το 2004, έχει βρεθεί χώρος στο κτίριο για 6.000 νέους ενοίκους, χωρίς να χρειασθεί οποιαδήποτε οικοδομική εργασία, τόνισε με χιούμορ ο γερουσιαστής και πρόσθεσε: «Και σήμερα είμαστε εδώ για να εξετάσουμε αν και πόσοι από αυτούς τους ενοίκους κάνουν πάρτι με πληρωμένο λογαριασμό από τους αμερικανούς φορολογούμενους».
Στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου της αμερικανικής κυβέρνησης, που κατέθεσε στην ίδια συνεδρίαση, εξήγησε γιατί είναι ελκυστική για τους Αμερικανούς η «υποδομή» των νησιών Κέιμαν: «Συνήθως κάνουν συναλλαγές μέσω των νησιών Κέιμαν για να κερδίσουν επιχειρηματικά πλεονεκτήματα, στα οποία περιλαμβάνεται και η αποφυγή φόρων. Τέτοια δραστηριότητα συνήθως είναι νόμιμη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις προσώπων που κάνουν συναλλαγές εκεί για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη δίωξή τους για παράνομες δραστηριότητες από τις αμερικανικές αρχές».
Το «Π» εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η διοίκηση της Εθνικής δεν κατέφυγε στα νησιά Κέιμαν με τέτοια ταπεινά κίνητρα, αλλά για τη θαλασσινή αύρα της Καραϊβικής, που πραγματικά κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστές τις «υποδομές» των νησιών.
Το «Π» εκφράζει, επίσης, την ελπίδα του ότι ο κ. Αράπογλου δεν είναι ένας από τους «ενοίκους» του Όγκλαντ Χάουζ, στριμώχνοντας την κοσμοπολίτικη φιγούρα του σε μια τόσο στενόχωρη «υποδομή». Και ελπίζουμε, ασφαλώς, ότι δεν γίνεται κάποιου είδους πάρτι από τη διοίκηση της Εθνικής στο Όγκλαντ Χάουζ, με πληρωμένα έξοδα από τους έλληνες φορολογούμενους. Άλλωστε, η διοίκηση της ΕΤΕ διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της ότι δεν έχει ιδρύσει τη θυγατρική στα νησιά Κέιμαν για να αποφύγει φορολογικές επιβαρύνσεις.
Όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συνδέσμου των χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ) κ. Αλ. Μωραϊτάκης, η θυγατρική στα Κέιμαν μπορεί ως τώρα να μη διενήργησε συναλλαγές φορολογικού ενδιαφέροντος, αλλά το καταστατικό της θα της επέτρεπε να διενεργήσει και τέτοιες συναλλαγές και να αποφύγει φόρους. Σημειώνεται ότι ο σκοπός της εταιρείας, κατά την Εθνική, είναι πολύ ευρύς (συναλλαγές σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και παράγωγα αυτών).
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, επιβάλλονται πολλοί φόροι που ούτε τους έχουν ακούσει στα νησιά Κέιμαν, όπως ο φόρος στις πωλήσεις ξένων μετοχών (0,15%) και ο φόρος 15% στα κέρδη από δομημένα προϊόντα και συναλλαγματικές πράξεις.
Συνεπώς, οι κ. Καραμανλής και Αλογοσκούφης θα ήταν σκόπιμο να εξηγήσουν στους έλληνες φορολογούμενους πώς επιτρέπεται από την κυβέρνηση στη διοίκηση της Εθνικής να διατηρεί θυγατρική σε μια χώρα, όπου θα μπορούσε να αποφύγει –έστω θεωρητικά– τέτοιες σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις.
Αν αυτή είναι μια αποδεκτή πρακτική από τη διοίκηση της Εθνικής, μήπως σημαίνει ότι ορισμένοι φόροι είναι παράλογοι και αντιαναπτυξιακοί και θα ήταν σκόπιμο να καταργηθούν, για να καταφέρει ίσως έτσι η Ελλάδα να προσελκύσει, έστω, τις επενδύσεις της μεγαλύτερης τράπεζάς της…