«Τις πταίει» για το Βατοπέδι…

Παρακολουθώ από τα ΜΜΕ την εξέλιξη της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου και κυρίως τις καταθέσεις μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Όταν αποφασίσθηκε η συγκρότησή της, με είχε ρωτήσει κάποιος δημοσιογράφος να πω τι προβλέπω και αβίαστα είχα πει ότι θα υπάρξουν τόσα πορίσματα όσα και τα κόμματα που συμμετέχουν. Η μέχρι τώρα πορεία της έρευνας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δείχνει ότι όλοι ενδιαφέρονται να αποσείσουν τις ευθύνες από τον πολιτικό τους χώρο και να αποδείξουν ότι για όλα «φταίει η άλλη πλευρά».

Λυπάμαι γιατί διαπιστώνω ότι ο πολιτικός μας κόσμος δεν θέλει να πληροφορηθεί την πραγματική αλήθεια, αλλά μάλλον θέλει να βγει ως αλήθεια η «μισή αλήθεια» που συμφέρει τον πολιτικό χώρο του καθενός.

Τον Ιούλιο του 2007, υπό την προεδρία μου και με εισήγησή μου (και είμαι περήφανος γι’ αυτό), ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ένα ιστορικό ψήφισμα που είχε και μορφή μηνυτήριας αναφοράς, με το οποίο έλεγε και κατήγγελλε από τις 6/7/07 περισσότερα απ’ όσα είπε ύστερα από 14 μήνες ο κ. Σανιδάς με την εισαγγελική του παραγγελία, δίνοντας όλες τις διαστάσεις του σκανδάλου, ακόμα κι αυτές με τις οποίες δεν ασχολείται η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Καταφέραμε τότε να διασώσουμε κάποιες εκτάσεις, παρότι δεν βρήκαμε τη συμπαράσταση που περιμέναμε ούτε από τον πολιτικό κόσμο, ούτε από την κοινωνία των πολιτών… ενώ συναντήσαμε την ηχηρή σιωπή άλλων επιστημονικών, τοπικών ή πανελλαδικών, φορέων, αλλά και της ίδιας της Εισαγγελίας, που από τότε την καλούσαμε να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

Αναρωτήθηκε κανείς γιατί άραγε; Αναρωτήθηκε κανείς γιατί σιώπησαν τότε οι φορείς που θεσμικά εκφράζουν την πόλη μας; Γιατί το συγκεκριμένο Μοναστήρι δεχόταν περισσότερες επισκέψεις βουλευτών, δικαστών, εφοπλιστών κ.λπ. από άλλα;

Αναρωτιούνται κάποιοι αν υπήρχε κέντρο που συντόνιζε την κρατική μηχανή και την έκανε να κινείται με γοργούς ρυθμούς και προσπαθούν να αποδείξουν ότι το κέντρο αυτό λειτουργούσε με τη μια ή την άλλη κυβέρνηση, ενώ λογικά έπρεπε να αναρωτιούνται μήπως υπήρχε κέντρο εξωθεσμικό, τόσο ισχυρό που μπορούσε να συντονίζει την κρατική μηχανή στη διάρκεια κυβερνήσεων διαφορετικών κομμάτων… Μήπως συνέβαινε κάτι σοβαρότερο;

Είναι βέβαιο ότι μέρος της αλήθειας θα έρθει στο φως, ίσως γιατί το σύστημα δεν αντέχει όλη την αλήθεια… Εξίσου βέβαιο είναι ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, αν θέλουμε να μην υπάρχει επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον, πρέπει να λειτουργούμε καθημερινά ως ενεργοί πολίτες, αντιμετωπίζοντας ως προσωπική μας υπόθεση κάθε θέμα που αφορά το σύνολο.


Σχολιάστε εδώ