Τιμή στη γυναίκα του ναυτικού

Κύριε Διευθυντά,

Όσοι στάθηκαν τυχεροί να βρεθούν το βράδυ του Σαββάτου 20/9/08 στο Γαλαξίδι, έζησαν ανεπανάληπτες στιγμές ενός ναυτικού μεγαλείου στην κοιτίδα της ιστιοφόρου ναυτιλίας.

Αφορμή η τελετή της αποκάλυψης του αγάλματος της Γυναίκας του Ναυτικού, που τοποθετήθηκε στη θέση Αγνάντι, απ’ όπου οι γυναίκες των ναυτικών αποχαιρετούσαν τους άντρες τους.

Το άγαλμα ξαναζωντανεύει την εικόνα της γυναίκας με τα δυο παιδιά της να αποχαιρετά τον άντρα της με υψωμένο το δεξί της χέρι ανεμίζοντας το μαντίλι, την ώρα που η μπρατσέρα χάνεται πίσω από τον κάβο. Μιας γυναίκας με τα παιδιά της κολλημένα δίπλα της, όρθια, γεμάτη αξιοπρέπεια και το δάκρυ ορατό.

Ένα άγαλμα που μιλάει στην ψυχή των απανταχού της γης ναυτικών. Όσο το παρατηρείς, τόσο περισσότερο εμβαθύνεις στα συναισθήματα αυτής της γυναίκας και των παιδιών της, στα συναισθήματα μιας ολόκληρης ναυτικής κοινωνίας για τη στιγμή του αποχωρισμού. Είναι η περίοδος της ζωής της που η γυναίκα του ναυτικού γίνεται μάνα και πατέρας μαζί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον οικογενειακό της ρόλο. Η αναγνώριση και η τιμή τής ανήκουν.

Το έργο το οραματίστηκε και το πραγματοποίησε ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, ο σημερινός γενικός γραμματέας του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας), ο οποίος κατέχει την υψηλότερη διεθνή θέση που έχει καταλάβει μέχρι σήμερα έλληνας Γαλαξιδιώτης. Με πολύπλευρες ναυτικές σπουδές ο κ. Μητρόπουλος, υποναύαρχος ΛΣ, γιος ναυτικού (Α΄ μηχανικού) βίωσε πολλές φορές με τη μάνα του τα ίδια συναισθήματα.

Η κορυφαία αυτή θέση του, μαζί με το όραμά του, έγιναν μοχλός για να κινητοποιηθεί η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα, ώστε εκεί στο Γαλαξίδι να τιμήσουν τα αποκαλυπτήρια αντιπροσωπείες από υψηλά ιστάμενα πρόσωπα από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, αλλά και να συναντηθούν αντιπροσωπείες ναυτικών οικογενειών που μίλησαν για το πώς βιώνουν τον αποχωρισμό η γυναίκα και η οικογένεια του ναυτικού, ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή, θρησκεία.

Το ναυτικό μνημείο του Γαλαξιδίου θα κρατάει πάντοτε ζωντανές τις ναυτικές ρίζες των Ελλήνων και θα μας κάνει περήφανους για τις ναυτικές επιλογές μας.

Χρήστος Ντούνης


Σχολιάστε εδώ