Τα στολίδια της οργής…

Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά έντονη και ακούστηκαν φοβερά πράγματα. Εκείνο όμως που φάνηκε ξεκάθαρα ήταν πως η εσωκομματική αντιπολίτευση του Φασούλα (Παρασκευόπουλος – Κούβαρης, που είναι ανεξάρτητοι, και Υδραίος – Μπόκοτα) έχει συσπειρωθεί και σίγουρα θα τους βρει μπροστά του κι άλλες φορές ο δήμαρχος.

Ένα ακόμα από τα συμπεράσματα της συζήτησης είναι πως η αντιπολίτευση σε θέματα που θα μπορούσε άνετα να κερδίσει τις εντυπώσεις προτίμησε να εγκαταλείψει, για μια ακόμη φορά, την αίθουσα και να φανεί ότι φυγομάχησε σ’ ένα θέμα που είχε την πλήρη πρωτοβουλία των κινήσεων και θα μπορούσε να το χειρισθεί με επιτυχία για να αποβεί υπέρ της.

Με την ενέργεια αυτή «κάηκε» και η αποκάλυψη που έκανε ο Κυριάκος Μανωλάκος, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΠΑΠ έχει υποθηκεύσει τα έσοδα από τα εισιτήρια του ΑΤΤΙΚΟΝ και τα νοίκια του «Δελφινάριου» για να πάρει δάνειο! Η αποκάλυψη του πάντα διαβασμένου και συγκροτημένου πρώην αντιδημάρχου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, μια και όλοι συζητούσαν για τον στολισμό! Κι εκεί που η πλειοψηφία είχε «παγώσει», γιατί ενδεχομένως δεν… το γνώριζε ούτε η ίδια, στην πρόταση του προέδρου του Σώματος να συζητηθεί, η μείζων μειοψηφία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έτσι η καταγγελία έμεινε μετέωρη, γιατί δεν γράφτηκε ούτε στα πρακτικά, ενώ θα μπορούσε, αν έμενε στην αίθουσα η αντιπολίτευση, να την επαναλάβει και να προκαλέσει συζήτηση με την οποία φυσικά θα έβγαινε κερδισμένη.

Φαίνεται όμως πως στην αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου μόλις εκείνοι που μιλάνε συνήθως τελειώσουν και δεν έχουν κάτι άλλο να πουν παίρνουν και τους υπόλοιπους και φεύγουν. Έτσι, αν κάποιοι από τους υπόλοιπους έχουν να κάνουν κάποια αποκάλυψη, όπως εν προκειμένω ο Κ. Μανωλάκος, πάει… στράφι!

Ο διεθνής διαγωνισμός που είχε κάνει η ΔΕΠΑΠ για τον στολισμό της πόλης έχει… μπλοκαριστεί, αφού οι εταιρείες που δεν προκρίθηκαν έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, το οποίο ακόμα δεν έχει εκδώσει απόφαση. Κάτι που σημαίνει πως αν εκδοθεί η απόφαση στο τέλος του μήνα, ακόμα κι αν δεν υπάρξει άλλη προσφυγή, δεν θα υπάρχει χρόνος για να γίνει ο στολισμός, όταν σε άλλους δήμους, μικρότερους, έχει ήδη αρχίσει!

Πρώτος πήρε τον λόγο ο διαγραφεί από την πλειοψηφία σύμβουλος Λεωνίδας Κούβαρης, ο οποίος και τι… δεν έσουρε στον δήμαρχο. Για σπατάλες σε καιρούς χαλεπούς, για αλαζονεία, για διασπάθιση του δημοτικού χρήματος, για «μεγάλο φαγοπότι» συγγενών και φίλων κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Δημ. Παρασκευόπουλος είπε ότι δεν είναι δυνατόν, όταν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να ανάψουν τη λάμπα του σπιτιού τους, να μιλάμε για γιορταστικά λαμπιόνια της πόλης. Δεν είναι δυνατόν σε μια εποχή τόσο δύσκολη να γίνονται τόσο προκλητικές σπατάλες. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο δημόσιο χρήμα. Γιατί δεν είναι δικό μας. Απλώς το διαχειριζόμαστε!

Αναφερόμενος δε γενικότερα στις δημοτικές επιχειρήσεις, ο Δ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι δυστυχώς ακόμα δεν έχουν μπει σε σειρά εξυγίανσης. Και δημιουργείται μείζον πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας…

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το παράπονό της εξέφρασε η Λίτσα Καλαγιά, λέγοντας ότι η σημερινή πλειοψηφία τη λοιδορούσε, όταν εκείνη ως πρόεδρος της ΔΕΠΑΠ διοργάνωνε τις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, επειδή κόστιζαν 300.000 και 400.000 ευρώ, από τα οποία τα δύο τρίτα τα είχε καλύψει με χορηγίες, ενώ τώρα εκείνοι που τότε την κατηγορούσαν θέλουν να κάνουν στολισμό με υπερδιπλάσια χρήματα και χωρίς να έχουν εξασφαλίσει καμία χορηγία!

Αυτό που φαίνεται κανέναν να μην προβληματίζει είναι αν πρέπει φέτος, με την οικονομική κρίση να έχει γονατίσει μεγάλες χώρες, με πρώτη την Αμερική, να γίνει πολυτελές και πολυδάπανο στόλισμα…


Επισημάνσεις
Δυστυχώς ο Πειραιάς είναι ένας εγκαταλειμμένος δήμος, όπως όλοι οι δήμοι που χρησιμεύουν ως δίαυλος για μελλοντικές υψηλές πολιτικές θέσεις των δημάρχων τους. (Πειραιάς, Αθήνα, Θεσσαλονίκη…). Ως Πειραιώτης τρίτης γενιάς, θεωρώ ότι η πόλη στη οποία μεγάλωσα έχει κακοποιηθεί αφόρητα από τις δημοτικές αρχές, χωρίς προβλέψεις για την καθημερινότητα των δημοτών, την εσωτερική συγκοινωνία, την καθαριότητα (έχουμε παράδοση στο σκουπιδαριό…), την απουσία κυκλοφοριακής ρύθμισης που θα επέτρεπε την είσοδο και την έξοδο της πόλης χωρίς να περιμένεις 20 και 30 λεπτά. Χαρακτηριστικό: Κάθε Κυριακή το παζάρι επεκτείνεται αυθαίρετα μερικά (κρίσιμα όμως…) μέτρα και κλείνει τον δρόμο, με αποτέλεσμα οι ουρές των αυτοκινήτων που προσπαθούν να μπουν στον Πειραιά να φτάνουν το χιλιόμετρο. Δεν ασχολείται ποτέ, κανείς μ’ αυτό. (Και γιατί άλλωστε…). Τώρα διαβάζω ότι δεν θα επεκταθεί και το Μετρό. Ταιριάζει μια χαρά στη γενική ατμόσφαιρα της κακομοιριάς. Τέλος, κάποιος πρέπει να πει στις δημοτικές αρχές ότι στον Δήμο του Πειραιά ανήκει και το Νέο Φάληρο, που αποτελεί την επιτομή της αδιαφορίας. ΄Ένα υπόδειγμα περιοχής που τα «βγάζει» πέρα μόνης της… Αγαπητέ κ. Παρασκευά, είμαστε συνάδελφοι. Όταν ξεκίνησα πριν από πολλά χρόνια αυτήν τη δουλειά, έκανα δημοτικό ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ». Ήμουν 20 χρονών και άπειρος, αλλά με ενδιαφέρον γι’ αυτό το ρεπορτάζ. Και από τότε κατάλαβα ότι το παιχνίδι της δημοτικής αρχής είναι για πολλούς και διάφορους λόγους χαμένο. Έκτοτε, απλώς το διαπιστώνω. Καλό κουράγιο και καλή συνέχεια στο έργο σας.

Φιλικά Αντώνης Κ.


// Πέντε νέα υδροφόρα υπερσύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα απέκτησε η Νομαρχία Πειραιά και θα τα διαθέσει σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας της περιφέρειάς της. Να σημειώσουμε ότι σε πολλά νησιά του Σαρωνικού, από τα πλέον γνωστά όπως η Ύδρα και οι Σπέτσες, δεν υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα. Μάλιστα το 1982 οι Σπέτσες είχαν σωθεί από… θαύμα, καθώς μεγάλη φωτιά στη Ντάπια απείλησε να κάνει όλη την περιοχή παρανάλωμα του πυρός. Ευτυχώς εκείνο το βράδυ διανυκτέρευε στο λιμάνι του νησιού πολεμικό πλοίο με τις αντλίες του οποίου έγινε κατορθωτό να μεταφερθεί νερό από τη θάλασσα στο κέντρο της φωτιάς και να σβήσει. Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε πόσο αναγκαία είναι η κίνηση αυτή της νομαρχίας.

// Κινητοποιήσεις ξεκινούν από τις 17 τρέχοντος οι δικαστικοί υπάλληλοι Πειραιά με μοναδικό αίτημα να μετεγκατασταθούν σε άλλο, ασφαλές και λειτουργικό κτίριο, τα δικαστήρια της πόλης. Οι δικαστικοί υπάλληλοι, όπως παλαιότερα οι δικηγόροι και οι δικαστές του Πειραιά, διερωτώνται γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί το άρθρο 19 του νόμου 3226/2004 με το οποίο έχει καθοριστεί ως κατάλληλος χώρος ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου στον Πειραιά, το οικόπεδο της ΧΡΩΠΕΙ που βρίσκεται επί των οδών Πειραιώς – Κατσουλίδου και Μουράτη στην περιοχή της Σούδας, λίγο πιο κάτω από την τεχνική βάση της ΔΕΗ. Να σημειώσουμε ότι αλληλέγγυα στις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων έχει ταχθεί και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά που τους στηρίζει απόλυτα.

// Δύο ιδιαίτερες τέχνες -κομμωτική και μαγειρική- θα φιλοξενήσει ο πολυχώρος International Action Art (Αλκιβιάδου 212 – Πειραιάς), του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων. Την Τρίτη και την Τετάρτη 18-19/12 η Ανθή Καραμπαγλίδου, καθηγήτρια ΕΠΑΣ Αχαρνών, θα παρουσιάσει τα μυστικά της κομμωτικής τέχνης, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή 19-20/11 ο Ελευθέριος Καλαϊτζόγλου θα μυήσει τους ενδιαφερόμενους στην τέχνη της μαγειρικής.

// Τρεις επίκαιρες ερωτήσεις που αφορούν την πόλη μας κατέθεσε ο βουλευτής Αʼ Πειραιά του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Η μία αναφέρεται στην αύξηση της εγκληματικότητας στον Πειραιά και ερωτά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης τι μέτρα προτίθεται να πάρει για περιορισμό του φαινομένου, η δεύτερη αφορά στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στην περιφέρεια της νομαρχίας και ζητά παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και η τρίτη αναφέρεται στην άθλια κατάσταση του κτιρίου του ΥΕΝ στην οδό Βʼ Μεραρχίας και ζητά από τον υπουργό Ναυτιλίας να του απαντήσει αν προτίθεται να πάρει μέτρα για την αποκατάσταση των προβλημάτων (υγειονομικών και μη) του κτιρίου.

// Η επιστημονική εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠΕΚΣΑ) σε συνεργασία με το γραφείο παροχής κοινωνικών υποστηρικτικών υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού, διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ενημέρωση Άνεργων Δήμου Κορυδαλλού για Ευκαιρίες Κατάρτισης, Επανακατάρτισης και Διά Βίου Εκπαίδευσης». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού «Μελίνα Μερκούρη» (Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης 3). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διανεμηθεί και ενημερωτικός οδηγός.

// Αυτά τα πράγματα μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν. Εδώ και χρόνια ο κόσμος της Νίκαιας αγωνίζεται για την ανέγερση νέου κτιρίου που θα στεγάσει το 19ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο φοιτούν σχεδόν όλα τα παιδιά (2.000 μαθητές) της περιοχής της Νεάπολης. Ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος κατάφερε με πιέσεις, κινητοποιήσεις, παραστάσεις κ.λπ. να πάρει το «πράσινο φως» και να προχωρήσει τις διαδικασίες για ανάδειξη αναδόχου. Λίγες ημέρες πριν μια δημοτική παράταξη της Νίκαιας είχε κάνει αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού στο Διοικητικό Εφετείο για να μη… βγει το πράσινο και τεθεί σε… κίνδυνο η υγεία των πολιτών! Δεν γνωρίζουμε αν ένα σχολείο είναι… ανθυγιεινό, εκείνο που πιστεύουμε όμως είναι πως όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή… Αντί λοιπόν να προσπαθούν κάποιοι να ματαιώσουν με νομικά τερτίπια την ίδρυση ενός σχολείου που το χρειάζεται όσο τίποτ’ άλλο μια ολόκληρη περιοχή για να μη φανεί ότι ο δήμαρχος έκανε έργο, ας προσπαθήσουν κι αυτοί να βρουν τρόπο να κάνουν κάτι ακόμα καλύτερο για τη νεολαία ή την κοινωνική ζωή της πόλης. Εκεί θα δείξουν τη… μαγκιά τους κι όχι ματαιώνοντας έργα που είναι έτοιμα να γίνουν.

// Τι… φρούτο είναι αυτό που θέλει να κατεβάσει η ΝΔ στον Πειραιά στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές; Ακόμα δεν… πάτησε στην πόλη και απειλεί να στείλει το πρώην ΣΔΟΕ σε όσους καταστηματάρχες δεν… δηλώσουν υποταγή, εκμεταλλευόμενοι τη θέση που έχει δίπλα στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη! Θα ψάχνει για ψήφους με τέτοιους υποψήφιους η ΝΔ.


Βιάστηκαν να τον καταδικάσουν

Την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου, που καταδίκασε τελεσίδικα τον γενικό γραμματέα του δήμου Γ. Οικονομόπουλο σε φυλάκιση 8 μηνών για απιστία στην υπηρεσία, όταν υπηρετούσε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Πειραιά, αποφάσισε το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οπότε η ποινή δεν ισχύει και η υπόθεσή του δεν έχει τελεσιδικήσει. Στην πρόσφατη εκπομπή του Μ. Τριανταφυλλόπουλου οι δύο καταγγέλλοντες τον γενικό γραμματέα είχαν πει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες τους, η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν απορριπτική!


Σχολιάστε εδώ