Σύννεφα στις σχέσεις Ραγκούση – Παπακωνσταντίνου

«Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να παραιτηθώ…», λέει με νόημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου μετά την… πατάτα που έκανε με τον επιχειρηματία Αθανάσιο Πάπιστα, τον οποίο είχε συναντήσει στο γραφείο του πριν από δύο μήνες και δεν είχε πει το παραμικρό, και μόνο όταν αποκαλύφθηκε επιβεβαίωσε τη συνάντηση, προκαλώντας αμηχανία αλλά και οργή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ορισμένα στελέχη δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η πολιτική γκάφα του Παπακωνσταντίνου θα έχει συνέπειες για τον Γιώργο Παπανδρέου όσον αφορά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, γιατί έδωσε στη Νέα Δημοκρατία σκαλοπάτι να πατήσει και να περάσει στην αντεπίθεση. Προς στιγμήν πάντως φαίνεται να αποφεύχθηκε η παραίτηση, αν και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι έχει πλέον πληγεί ανεπανόρθωτα η εικόνα του.

Κάκιστα, λένε στο ΠΑΣΟΚ, δεν βγήκε από την πρώτη στιγμή να πει δημόσια (αφού μάλιστα προβλήθηκε το επίμαχο βίντεο από τον ΑΝΤ1) ότι τον πλησίασε ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας με σκοπό να ζητήσει τις συμβουλές του και τη βοήθεια…

Όμως η υπόθεση του ραντεβού του Παπακωνσταντίνου με τον Πάπιστα φέρνει στην επιφάνεια τα σύννεφα που έχουν συσσωρευθεί στις σχέσεις του εκπροσώπου με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση. Αρκετοί βουλευτές έχουν παρατηρήσει τελευταία ότι δεν είναι και τόσο άριστες. Ο γραμματέας παρείχε μεν στήριξη στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά τη στροφή που πήρε η υπόθεση εξαιτίας της αποκάλυψης του ραντεβού, δεν μπορούσε όμως να κάνει διαφορετικά: «Πρόκειται για μια απελπισμένη κυβέρνηση, η οποία, επειδή είναι βουτηγμένη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου μέχρι τον λαιμό, επιχειρεί έναν απονενοημένο αποπροσανατολισμό. Ό,τι κι αν κάνουν όμως, όλη η αλήθεια θα έρθει στο φως. Και προς μεγάλη τους απογοήτευση, εμείς ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε σαν τους σκευωρούς του ’89 που τους ξέρουν πολύ καλά».

Ωστόσο, εδώ και καιρό, σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι σχέσεις των δύο περνούν από σαράντα κύματα. Έχει αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός μεταξύ τους, που άλλοι τον βλέπουν θετικό και υγιή και άλλοι αρνητικό, με πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Η σχέση των δύο κορυφαίων στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Παπανδρέου έχει πολλές φορές διακυμάνσεις. Αίτια, λένε αυτοί που γνωρίζουν, είναι ότι ο Παπακωνσταντίνου ως εκπρόσωπος Τύπου μπαίνει καθημερινά στα σπίτια εκατομμύριων τηλεθεατών με τις δηλώσεις του για το σύνολο της πολιτικής του κόμματος, ενώ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει περιορισμένες εμφανίσεις και είναι αναγκασμένος να ασχολείται, όπως λένε συνάδελφοί του, με τη «λάντζα» του κόμματος, ενώ του χρεώνουν παράλληλα άστοχες κινήσεις, όπως αυτή με τη σημαία του Πολυτεχνείου, που ξεσήκωσε μεγάλο κομμάτι της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ εναντίον του, και ενώ μάλιστα έλειπε στο εξωτερικό ο Γιώργος Παπανδρέου.

Άλλα στελέχη χρεώνουν στον Ραγκούση ατυχείς προσπάθειες στα οργανωτικά, ενώ δεν λείπουν και οι επικρίσεις εναντίον του, όπως για παράδειγμα του Παναγιωτακόπουλου και πλειάδας άλλων στελεχών που θεωρούν ότι ως γραμματέας δεν έχει «δέσει» τον κομματικό κορμό, τη ραχοκοκαλιά του Κινήματος, με αποτέλεσμα το κάθε στέλεχος να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Το ατού, δηλαδή το γερό χαρτί στο οποίο στηρίζει την πολιτική του ο Ραγκούσης, ο οποίος φυσικά τα αντιπαρέρχεται όλα αυτά, είναι, λένε μέσα στο ΠΑΣΟΚ, οι πολύ καλές σχέσεις που έχει αναπτύξει από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Πόσω μάλλον όταν ο γραμματέας του κόμματος συνοδεύει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σε πολιτικά ραντεβού… ιδιαίτερης σημασίας, όπως πρόσφατα με τον Φώτη Μπόμπολα.

Τελευταία μάλιστα ακούγεται ότι επειδή ο Ραγκούσης βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αν ο Παπανδρέου εκλεγεί πρωθυπουργός, τότε ενδεχομένως να παραδώσει το κόμμα στον παριανό πολιτικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (αυτό κι αν θα ‘ταν… θαύμα). Η εκτίμηση πολλών από κείνους που παρατηρούν με προσοχή τις σχέσεις Παπακωνσταντίνου – Ραγκούση είναι ότι πρόκειται για έναν ανταγωνισμό για το ποιος θα είναι πιο κοντά στον Παπανδρέου και θα έχει την εύνοιά του. Μάλιστα, όταν ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου ο Παπακωνσταντίνου, είχε φτάσει ήδη στ’ αυτιά του, όπως λένε, ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να έχει την πολιτική στήριξη ορισμένων Μέσων ενημέρωσης και καναλαρχών, φρόντιζε, πριν να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου, να είναι ήδη γνωστές στα γραφεία των διευθυντών οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση τον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μάλιστα δεν ήθελε να το πιστέψει, μέχρι να ανακαλύψει και ο ίδιος ότι κάποιος τρίτος τροφοδοτούσε με πληροφορίες ανώτερα στελέχη καναλιών.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν θεωρεί τυχαία την επίθεση που δέχεται, καθώς υπήρξαν φήμες ακόμη και για «δάκτυλο» εσωκομματικού αντιπάλου του Γιώργου Παπανδρέου, που… αξιοποίησε τη συνάντησή του με τον Πάπιστα. Στο ΠΑΣΟΚ το ακούνε με προσοχή, ψάχνουν κατά πόσον αληθεύει, αλλά δημοσίως διαψεύδουν μετά βδελυγμίας κάθε τέτοια εικασία. Ωστόσο στο παρασκήνιο κυκλοφορεί ότι ο άνθρωπος που έφερε στην επιφάνεια το μέχρι χθες μυστικό ραντεβού του Παπακωνσταντίνου με τον Πάπιστα είναι πολιτικός φίλος του Βαγγέλη Βενιζέλου από τη Θεσσαλονίκη. Ο Παπακωνσταντίνου πάντως δεν θεωρεί τυχαίο και τον χρόνο που εκδηλώθηκε η επίθεση και πιστεύει ότι σχετίζεται με τις εναντίον του δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, αλλά και του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, που είχαν προηγηθεί.

Συμπέρασμα:

Τα «συντροφικά μαχαιρώματα» ζουν και βασιλεύουν και σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ