Στυλιανίδης κατά Καμίνη

Η επιστολή της Ανεξάρτητης Αρχής δεν προκάλεσε τη δυσφορία μόνο του Κλήρου, αλλά και του ίδιου του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. «Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι Ανεξάρτητη Αρχή και οφείλει να μην κάνει πολιτική και να μην υπερβαίνει τα όριά του», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός έμαθε το περιεχόμενο της επιστολής από το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Αρχή, πριν καν αυτή φτάσει στο γραφείο του!

Οι αποστάσεις που τηρεί ο υπουργός απέναντι στον Συνήγορο του Πολίτη γίνονται, όπως εκτιμά έμπειρος και παλαιός Μητροπολίτης, όχι μόνο επειδή ο κ. Καμίνης δημιουργεί προβλήματα αναίτια, αλλά και σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει και πάλι τους αρχιερείς, καθώς γνωρίζει ότι οι κινήσεις του για το μάθημα των Θρησκευτικών τους απογοήτευσαν. Και μπορεί από την πλευρά της Εκκλησίας αυτή η δυσφορία να μην εκφράστηκε σε συλλογικό επίπεδο με κάποια ανακοίνωση της ΔΙΣ, ωστόσο από όποιον Μητρόπολη επισκέπτεται ακούει διαμαρτυρίες. Ο κ. Στυλιανίδης, εκτιμούν κύκλοι της Συνόδου, επιδιώκει να ρίξει γέφυρες σε αρχιερείς, καθώς η εγκύκλιος του υπουργείου του είχε προκαλέσει την έντονη δυσφορία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την επίσκεψή του σε νησιωτική Μητρόπολη ο υπουργός διαβεβαίωσε τον τοπικό Μητροπολίτη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς το μάθημα των Θρησκευτικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και υποχρεωτικό, αν και τόνισε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τις επίμαχες εγκυκλίους.

«Είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με την άποψη που έχει η Ιεραρχία αυτήν τη στιγμή, η οποία σεβάστηκε την απόφαση της Πολιτείας να μη δηλώνεται στη δήλωση εξαίρεσης για τους αλλόθρησκους ή ετερόδοξους το φρόνημά τους, αλλά από την άλλη το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο. Τόνισε ότι το μάθημα είναι υποχρεωτικό και οι όποιες επιφυλάξεις αφορούν σε θέματα συνειδήσεως δεν είναι σε θέση να ανατρέψουν την υποχρεωτικότητα του μαθήματος και την υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίζει τη διδασκαλία του.


Σχολιάστε εδώ