Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

• Από βουτιά σε βουτιά όλη την εβδομάδα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες επιδόσεις των περισσότερων διεθνών χρηματαγορών και σε αρκετές περιπτώσεις με συγκριτικά καλύτερη εικόνα από άλλα, μεγάλα και κραταιά χρηματιστήρια της Ευρώπης.

• Σωρευτικά, οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον Γενικό Δείκτη προσέγγιζαν το 6% όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, το ορόσημο των 2.000 μονάδων είχε καταρριφθεί με χαρακτηριστική ευκολία, οι τράπεζες είχαν εκ νέου παραδοθεί άνευ όρων στα εισαγόμενα και μη κελεύσματα των μεγάλων χαρτοφυλακίων και οι όποιοι επανακάμψαντες ιδιώτες επενδυτές έβλεπαν και πάλι να χάνουν το τρένο.

• Τα στατιστικά στοιχεία δεν προσφέρονται καν για χάραξη κάποιας υποτυπώδους επενδυτικής στρατηγικής για τις επόμενες εβδομάδες. Πώς θα μπορούσε εξάλλου να συμβεί κάτι διαφορετικό, όταν ακόμα και πολύπειροι χρηματιστές σήκωναν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να πιάσουν το ρεύμα.

• Τι θα μπορούσε επί παραδείγματι να πράξει ένας μέσος επενδυτής, έστω με ικανοποιητική ρευστότητα στα χέρια του, όταν διαβάζει αναλύσεις που δείχνουν πως η πλειονότητα των εισηγμένων σήμερα διαπραγματεύεται σε discount της τάξης του 31%, πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley το ΧΑ εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο discount στην Ευρώπη μετά την αγορά της Αυστρίας που καταγράφει discount 36%), και παρά ταύτα καθημερινά ο πήχης κατεβαίνει ολοένα και περισσότερο; Σε ποια τιμή να μπει κανείς σ’ ένα χαρτί όταν ο ίδιος οίκος που δημοσιεύει αναλύσεις για το πόσο υπερπουλημένη είναι πλέον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βγαίνει συνεχώς πωλητής στα χαρτιά εκείνα που μας συστήνει να αγοράσουμε;

• Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες της αγοράς πράττουν -και λένε- τα προβλεπόμενα. Μας λένε δηλαδή πως οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ οφείλονται στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και στα συνεχιζόμενα απογοητευτικά νέα από το μέτωπο των επιχειρήσεων. Μας λένε πως η κερδοφορία των εισηγμένων θα πληγεί περαιτέρω τα προσεχή τρίμηνα. Και την ίδια ώρα μας λένε πως οι μετοχές πλέον είναι φτηνές και πως υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες.

• Σύμφωνοι. Οι μετοχές είναι φτηνές. Αλλά εάν οι εταιρείες θα ανακοινώσουν κι άλλα απογοητευτικά νέα, γιατί να αγοράσω τώρα και μην περιμένω; Και μην απαντήσει κανείς πως κανένα άλλο επενδυτικό εργαλείο ΔΕΝ μου εγγυάται καλύτερη απόδοση κεφαλαίου, γιατί κάπου εδώ ακούω γέλια.

• Σε τελική ανάλυση, εάν είναι να μπω σ’ ένα τραπεζικό χαρτί, γιατί να μην μπω σ’ ένα υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας και να κλείσω τα λεφτά μου σ’ έναν προθεσμιακό λογαριασμό με απόδοση 5 ή 6%. Πείτε μου έναν λόγο σοβαρό και υπόσχομαι να αγοράσω όποιο χαρτί του 80άρη βρω πρώτο μπροστά μου…

• ΟΧΙ! Δεν προτρέπω κανέναν να τα… παρατήσει. Αλλά πιστεύω πως η περίοδος είναι εξόχως κρίσιμη για τους ιδιώτες επενδυτές, οπότε απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία και προσεκτικότατη επιλογή των όποιων τοποθετήσεων και φυσικά γερό στομάχι!

ΥΓ.: Διάβασα μεσοβδόμαδα τις εκτιμήσεις δύο κορυφαίων αναλυτών της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς. Και οι δύο συμφωνούσαν πως τα χαμηλά των αγορών ΔΕΝ τα έχουμε δει ακόμη. Εις εξ αυτών μάλιστα δεν δίστασε να προτρέψει τους μικροεπενδυτές να «φύγουν από τη μέση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο». Απίστευτη δήλωση γι’ αυτό και σας την παραθέτω. Μήπως όμως είναι και τροφή για σκέψη;


Σχολιάστε εδώ