στα ενδότερα των ομάδων

Μέσα σε μια εβδομάδα ήρθαν τα πάνω κάτω στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και από ʼδώ και πέρα το ενδιαφέρον θα τονωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς άλλο είναι μια σεζόν με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στην πρώτη γραμμή και εντελώς διαφορετική μια διοργάνωση δίχως τον κορυφαίο προπονητή.

Η επιστροφή του Ντούσκο στην ΑΕΚ σήμανε συναγερμό σε όλες τις ομάδες. Ακόμα και στον Ολυμπιακό, στον οποίο δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη για τον σερβοέλληνα τεχνικό.

Αναγνωρίζουν, όμως, στον Πειραιά ότι ο Μπάγεβιτς μπορεί να μεταμορφώσει μια ομάδα. Και αν δεν το κάνει άμεσα επειδή έχει ήδη διαμορφωθεί το ρόστερ της ΑΕΚ, θεωρούν σίγουρη την αναμόρφωση των «κιτρινόμαυρων» σε βάθος χρόνου.

Η πρόσληψη του Μπάγεβιτς στην «Ένωση», ωστόσο, θορύβησε κυρίως τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ. Διότι θεωρητικά η ΑΕΚ δεν προλαβαίνει, όπως και οι άλλες δύο ομάδες, να διεκδικήσουν τον τίτλο από τον Ολυμπιακό.

Μπορούν, όμως, οι «κιτρινόμαυροι» να προλάβουν το τρένο για τη δεύτερη θέση, η οποία οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κατά συνέπεια αποτελεί τη βασική απειλή για τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ.

Κυκλοφόρησε ως… ανέκδοτο. Αλλά δεν νομίζω ότι απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Πρόκειται, άλλωστε, για δύο άτομα τα οποία τρέφουν μεγάλη εκτίμηση το ένα για το άλλο.

Σύμφωνα με το… ανέκδοτο, λοιπόν, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα για τα συγχαρητήρια από έναν πρώην ποδοσφαιριστή του, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Εκείνο που δεν μάθαμε αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο πλευρών.

Όταν, πάντως, ο Μπάγεβιτς εργαζόταν στον Άρη, ο Στέλιος αποτελούσε ένα από τα… πάγια αιτήματά του στον Λάμπρο Σκόρδα. Αλλά τότε δεν ευδοκίμησε η συνεργασία τους.

Καλή προδιάθεση υπάρχει στο περιβάλλον του Μπάγεβιτς και για έναν άλλον πρώην παίκτη του. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, ο οποίος θέλει πλέον να γυρίσει στην Ελλάδα, και ενδεχομένως ο Ντούσκο να επιχειρήσει να τον προσεγγίσει.

Θέλει, άλλωστε, να διαθέτει κάτω από τα δοκάρια κάποιον που να μπορεί να καθοδηγήσει τους αμυντικούς. Έστω και αν προορίζει για τον ηγετικό ρόλο της οπισθοφυλακής τον Σωτήρη Κυργιάκο.

Να επιστρέψω στον Παναθηναϊκό. Εκεί που εκτός από τον συναγερμό, η παρουσία του Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ μπορεί να αποδειχθεί και ιδιαίτερα ωφέλιμη σε βάθος χρόνου.

Κυρίως επειδή θα σταματήσει να πλανάται πάνω από την Παιανία το φάντασμα του Ντούσκο έπειτα από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα. Κι έτσι θα μπορέσει ο εκάστοτε προπονητής να κάνει τη δουλειά του δίχως την πίεση ότι «αν δεν πας καλά θα πάρουμε τον Μπάγεβιτς».

Αίτημα των οργανωμένων οπαδών αποτέλεσε η άμεση ενασχόληση του Νίκου Πατέρα με τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Παναθηναϊκού. Και δεν αναφέρομαι στους οργανωμένους της Ελλάδας, αλλά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ για το πρόβλημα υγείας, ο Πατέρας έμαθε ότι ο κόσμος θέλει να γιορτάσει με τον πλέον λαμπρό τρόπο τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου. Γι’ αυτό και αφιέρωσε αρκετές ώρες στην υπόθεση με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.

Στην Παιανία, πάντως, έχουν πιο σοβαρά προβλήματα. Μπορεί επίσημα να μην υπήρξε… αποψίλωση των αρμοδιοτήτων στον Αντώνη Αντωνιάδη, αλλά αποδείχθηκε ότι κάποιοι τον περίμεναν στη γωνία.

Όπως, άλλωστε, έχουμε γράψει και στο παρελθόν, ο ψηλός μπήκε νωρίς στο στόχαστρο του κόσμου. Μόνο που τη δεδομένη χρονική στιγμή πλήρωσε για τα σπασμένα άλλου.

Σας έγραψε τις προάλλες ο διπλανός ότι οι σχέσεις των οργανωμένων οπαδών με τον Ανδρέα Βγενόπουλο ακροβατούσαν σε τεντωμένο σχοινί. Κι έτσι βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ο Αντωνιάδης, τον οποίο επέβαλε στην ΠΑΕ ο επικεφαλής της ΠΕΚ.

Σταδιακά, πάντως, η μπάλα θα πάρει και τον Αντωνίου. Όσο και αν προσπαθεί να τον στηρίξει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

Γενικά για τους δύο προαναφερθέντες πολλοί λένε ότι απέτυχαν παταγωδώς σε ό,τι ασχολήθηκαν. Τόσο για τις μεταγραφές όσο και στα θέματα της διαιτησίας.

Τι μπάχαλο ήταν αυτό με τους προπονητές; Απίθανα πράγματα συνέβησαν μέσα σε μια νύχτα.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη Τετάρτη οι άνθρωποι του Αστέρα Τρίπολης ετοιμάζονταν να συναντήσουν τον Γιώργο Δώνη. Μόνο που εν τέλει κατέληξαν σε ραντεβού με τον Νίκο Κωστένογλου, τον οποίο έπεισαν και ανέλαβε προπονητής στην ομάδα της Αρκαδίας.

Τι μεσολάβησε; Αρχικά ο ένας εκ των ιδιοκτητών ήθελε τον Έβαντ Λίνεν, ενώ ο άλλος τον Δώνη. Οι συζητήσεις κράτησαν αρκετές ώρες, δίχως να καταλήξουν στον έναν εκ των δύο.

Τότε ένας συνεργάτης έριξε την ιδέα να πάνε σε άλλη επιλογή. Και κάπως έτσι βρέθηκε στην Τρίπολη ο Κωστένογλου, αν και την προηγούμενη εβδομάδα εμφανιζόταν φαβορί ο Σέρχιο Μαρκαριάν.

Από πότε σας λέγαμε ότι η αντιπολίτευση του Άρη ετοιμαζόταν για μετωπική με τον Λάμπρο Σκόρδα; Τα όργανα άρχισαν για τα καλά στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Ο πρόεδρος του Άρη, πάντως, σήκωσε το γάντι. Και έδειξε ότι θέλει να ξεμπερδεύει μια και καλή με τους… αντιφρονούντες. Γι’ αυτό και τους κάλεσε να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο στις εκλογές των φίλων Άρη.

Μόνο που εκεί δεν θα ‘χουν την παραμικρή τύχη όσοι βρίσκονται απέναντι στον Σκόρδα. Κυρίως επειδή δεν διαθέτουν άτομα εγγεγραμμένα στη λέσχη και δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Πήγε για… μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο Γιάννης Παπακώστας στον Πανσερραϊκό. Μέτωπο με τον Βασίλη Αντωνιάδη είχε ανοίξει πέρσι και τώρα τον δέχθηκε στο πλευρό του ως… σωτήρα.

Αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο Αντωνιάδης εάν θυμηθεί όσα του χρέωνε πέρσι ο βασικός τερματοφύλακας του Πανσερραϊκού και προσωπική επιλογή του Παπακώστα, ο Κοτταράς.


Σχολιάστε εδώ