Σε κρίση οι γάλλοι σοσιαλιστές

Για τη θέση αυτή, αν και στην πραγματικότητα στο μυαλό όλων ήταν η θέση του υποψήφιου Προέδρου για τις επόμενες εκλογές, μια και η θέση του γραμματέα αποτελεί πρόκριμα, συγκρούστηκαν η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, γνήσιο τέκνο της τηλεοπτικής δημοκρατίας και μεγάλη χαμένη των περυσινών προεδρικών εκλογών, ο δήμαρχος του Παρισιού Μπετράν Ντελανοέ, η Μαρτίν Ομπρί και ο Μπενουά Αμόν, που είχε το πιο αριστερό στίγμα απ’ όλους τους υποψήφιους – ιδανική επιλογή για να αντιμετωπίσει τον Μπεζανσενό του νέου αντικαπιταλιστικού κόμματος ο οποίος συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των πιο αριστερών μελών του ΣΚ. Η συζήτηση ελάχιστες φορές εισήλθε σε ουσιαστικά ζητήματα και κατά βάσιν αφορούσε… εκλογομαγειρική. Έτσι και στην ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των μελών του κόμματος κανένας υποψήφιος δεν χαρακτηρίστηκε φαβορί, παρότι ο Ντελανοέ, που αποχώρησε από τους… προκριματικούς, μετά τη λήξη του συνεδρίου και παρότι είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει κάποιον υποψήφιο δήλωσε την προτίμησή του στην Μαρτίν Ομπρί.

Όλη η προεκλογική διαδικασία που εξελίχθηκε στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέδιδε βαθιά παρακμή και προσωπικές στρατηγικές χωρίς αρχές, άμεσο αποτέλεσμα της συντηρητικής του μετάλλαξης, όπως φάνηκε κι από την ευκολία με την οποία ο Σαρκοζί πήρε μεταγραφή τα κορυφαία στελέχη του μετά τη σαρωτική του επιτυχία, πέρυσι.

Περιμένοντας τον αντίπαλο του Σαρκοζί

Άγνωστο παρέμενε μέχρι την ώρα που το «ΠΑΡΟΝ» όδευε για το τυπογραφείο το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την εκλογή γραμματέα. Το μόνο που ήταν γνωστό αφορούσε το… φύλο, καθώς η ήττα του ευρωβουλευτή Μπενουά Αμόν στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Πέμπτης έστειλε στον δεύτερο γύρο, προχθές Παρασκευή, τη γνωστή και μη εξαιρετέα Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία κέρδισε το 43% των ψήφων την Πέμπτη, κι από την άλλη την Μαρτίν Ομπρί, κόρη του Ζακ Ντελόρ και περισσότερο γνωστή λόγω της προσωπικής ανάμιξής της στην καθιέρωση του 35ωρου στη Γαλλία, η οποία κέρδισε το 35% περίπου των ψήφων. Το γεγονός ότι η Ομπρί επέκρινε την Σεγκολέν Ρουαγιάλ από αριστερές θέσεις οδήγησε τον Αμόν, που ψηφίσθηκε από το 23% των ψηφισάντων, να καλέσει τους οπαδούς του να την ψηφίσουν.

Το αποτέλεσμα παρ’ όλα αυτά δεν προδικάζεται εύκολα, προσθέτοντας για παράδειγμα το 35% με το 23%, δεδομένης της στήριξης που χαίρει η Ρουαγιάλ από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, που παίζουν το δικό τους παιχνίδι στην επιλογή του γραμματέα του κόμματος και κατά συνέπεια του αντιπάλου του Σαρκοζί στις προεδρικές του 2012…

Λ. Β.


Σχολιάστε εδώ