Προϋπολογισμός 112 εκατ. ευρώ για τη Γενική Γραμματεία

Στα 112 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης – Επικοινωνίας, σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2009. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη.

Κατά τον Π. Παυλόπουλο, «η αύξηση των πιστώσεων στον προϋπολογισμό της ΓΓΕ – ΓΓΕ κατά 5,5% σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη του έτους 2008 καλύπτει κυρίως την αύξηση των δαπανών διακίνησης του ημερήσιου περιοδικού Τύπου και τις δαπάνες προβολής των εθνικών θεμάτων. Οι πιστώσεις που δόθηκαν στο παρελθόν (2004-08) μέσα από τον προϋπολογισμό της ΓΓΕ – ΓΓΕ διατέθηκαν για να καλυφθούν πέντε βασικές κατηγορίες δαπανών: οι τακτικές και έκτακτες αποδοχές μονίμου προσωπικού της ΓΓΕ-ΓΓΕ, ιδιωτικού δικαίου και επιτόπιου, η καταβολή αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ. παρελθόντων ετών σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, η ενίσχυση της διακίνησης του Τύπου στο εσωτερικό και εξωτερικό και η επιχορήγηση τηλεπικοινωνιακών τελών εφημερίδων και, τέλος, οι επιχορηγήσεις προς εποπτευόμενους φορείς της ΓΓΕ – ΓΓΕ (ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ ΑΕ, ΙΟΜ, ΕΟΑ) και λοιπές δαπάνες (εκδόσεις, δαπάνες προβολής εθνικών θεμάτων, λειτουργικές δαπάνες κ.λπ.)».

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, συνεχίζει ο Π. Παυλόπουλος, «οι συνολικές δαπάνες της ΓΓΕ – ΓΓΕ κατά το έτος 2004 ήταν 108,654 εκατ. ευρώ. Το 2005 σημειώθηκε μείωση των δαπανών κατά 7% σε σχέση με το 2004 (από 108.654 σε 101.811 εκατ. ευρώ), ενώ το 2006 καταγράφηκε περαιτέρω μείωση σε σχέση με το 2005 κατά 1% (από 101,811 σε 100,625 εκατ. ευρώ)». Το έτος 2007 παρατηρείται αύξηση στις δαπάνες, η οποία αγγίζει το 9% σε σχέση με το 2006. Η αύξηση αυτή, πάντοτε κατά τον κ. Παυλόπουλο, «οφείλεται αφενός στην αύξηση των αποδοχών των 153 δημοσιογράφων που απασχολούνται στη ΓΓΕ – ΓΓΕ, λόγω της εφαρμογής νέας συλλογικής σύμβασης της

ΕΣΗΕΑ, και αφετέρου στις αυξημένες επιχορηγήσεις προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω των αυξημένων δαπανών ενοποίησής τους».

Τέλος, στην απάντηση του Π. Παυλόπουλου σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως η σχετική πρόβλεψη στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι 11 εκατ. ευρώ, έναντι 7 εκατ. του 2008 και 3 εκατ. το 2007, καθώς περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση έργων που εκτελούνται από το ΕΣΡ και ΕΡΤ.


Σχολιάστε εδώ