Προχωρώ σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους…

Με δηλώσεις του ο κ. Ταλάτ προειδοποίησε τον κ. Χριστόφια ότι εάν δεν βρεθεί λύση ως τον Ιούλιο η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Προφανώς, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να θέσει κατά τρόπο εκβιαστικό χρονοδιαγράμματα και εμμέσως βρήκε σύμμαχο τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επισήμανε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον. Για να καλυφθεί επισήμανε ταυτοχρόνως ότι δεν αναφέρεται σε χρονοδιαγράμματα, αλλά στην ουσία πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το τελεσίγραφο

Το τελεσίγραφο στάληκε μέσω του εκπροσώπου του κατοχικού ηγέτη Χασάν Ερτσακιτζάν στη διάρκεια της ενημέρωσης του τουρκοκυπριακού Τύπου την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με τον κ. Ερτσακιτζάν:

«Εάν μέχρι το καλοκαίρι του 2009 δεν γίνει ξεκάθαρος ο στόχος για εξεύρεση λύσης, τότε φυσιολογικά θα πρέπει να αναμένεται από τη διεθνή κοινότητα ότι θα γίνουν κάποιες κινήσεις που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής πλευράς στη διεθνή κοινότητα».

Βολές

Ο Ερτσακιτζάν κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι:
– «Προσπαθεί να εξαλείψει τις αρχές επίλυσης του Κυπριακού, όπως συμφωνήθηκαν από τους δύο ηγέτες στις συμφωνίες που έκαναν, και να τις διαμορφώσει όπως ο ίδιος θέλει».
– «Προσπαθεί να ακυρώσει την κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τους δύο ηγέτες στις 23 Μαΐου 2008».

Ενοχλημένος ο Ταλάτ

Η τουρκοκυπριακή πλευρά ήταν ενοχλημένη και από την επίσκεψη Χριστόφια στη Μόσχα, διότι ο κ. Ταλάτ, εφόσον το Κυπριακό οδεύει προς λύση, δεν επιθυμεί να εμφανίζεται διεθνώς ο κ. Χριστόφιας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους.


Σχολιάστε εδώ