«Πνίγει» τα νοικοκυριά

Στην προσπάθειά του να εμφανίσει τεχνητά μειωμένα τα δάνεια σε καθυστέρηση και να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ώστε να αποφύγει την είσοδο του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο, ο κ. Αράπογλου δεν θα δίσταζε να «στραγγαλίσει» χιλιάδες νοικοκυριά. Την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, και υπό την πίεση των έντονων πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, ο διοικητής της Εθνικής έκανε πίσω σε δύο μαζικές τιτλοποιήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, που θα παρέδιδαν τους δανειολήπτες στα…νύχια των εισπρακτικών εταιρειών:

• Με την Bank of America ο κ. Αράπογλου είχε κατ’ αρχάς συμφωνήσει να πουλήσει 2.000 στεγαστικά δάνεια για να μετατραπούν σε χρεόγραφα και να φύγουν από τον ισολογισμό της Εθνικής. Αυτό θα σήμαινε, όμως, ότι θα έπρεπε να συναφθεί και συμφωνία με εισπρακτικές εταιρείες για να περιορισθούν οι κίνδυνοι για τους επενδυτές οι οποίοι θα αγόραζαν τους τίτλους που θα βασίζονταν στα στεγαστικά δάνεια. Μετά την κατακραυγή για την προσπάθεια της Εθνικής να παραδώσει σε εισπρακτικές εταιρείες δάνεια δικαιούχων του ΟΕΚ, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

• Με άλλο αμερικανικό οίκο είχε κατ’ αρχάς συμφωνηθεί να πουληθούν με την ίδια μέθοδο 120.000 καταναλωτικά δάνεια και μάλιστα σε τιμή που θα αντιστοιχούσε μόλις στο 5% της ονομαστικής τους αξίας, αφού επρόκειτο για δάνεια σε καθυστέρηση. Τα νοικοκυριά θα έπεφταν και σε αυτήν την περίπτωση στα χέρια των εισπρακτικών εταιρειών, μία εκ των οποίων συνεργάζεται μάλιστα και με τέκνο πολιτειακού παράγοντα της χώρας! Και αυτό το σχέδιο τελικά εγκαταλείφθηκε. Συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι αν ήθελε να στηρίξει τα νοικοκυριά, η Εθνική θα μπορούσε να εισπράξει πολύ περισσότερα από το 5% των δανείων προχωρώντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Αλλά, αν το έπραττε, θα ερχόταν σε ρήξη με τα άλλα μέρη του τραπεζικού καρτέλ, αφού θα βρισκόταν ξαφνικά μια μεγάλη τράπεζα που θα υιοθετούσε εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση δανείων, πιέζοντας και τις άλλες να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.


Σχολιάστε εδώ