ο δαίμονας των δημαρχείων

*** Στην Κύπρο βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στελέχη του Δήμου Αγίας Παρασκευής, στο πλαίσιο επίσκεψης με τον αδελφοποιημένο Δήμο Γεροσκήπου. Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, μαζί με αρκετούς άλλους συμβούλους, πέρασαν όμορφα, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της Μεγαλονήσου. Ουσιαστικά, ο θεσμός των αδελφοποιήσεων είναι ταξίδια αναψυχής με όλα τα έξοδα πληρωμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς κανένα άλλο πρακτικό αποτέλεσμα. Πάνε με δώρα στα χέρια και γυρνάνε πάλι με δώρα στα χέρια. Το πρότυπο στο οποίο στηρίχθηκαν είναι αυτό άλλων ευρωπαϊκών δήμων, που όμως δημιουργούν μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, αφού οι δήμοι εκεί έχουν άλλη δομή και αρμοδιότητες. Εδώ έχουν μετατραπεί σε οικογενειακά ταξίδια.

*** Πιο δυσάρεστη εξέλιξη από αυτήν που συνέβη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Οι γκρίνιες και οι διαφοροποιήσεις για αρκετά ζητήματα εντός της παράταξης Γεωργόπουλου ήταν γνωστές, αλλά αυτό που έγινε ανατρέπει τα δεδομένα. Δύο σύμβουλοι της διοίκησης υπερψήφισαν πρόταση της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να ανατραπεί απόφαση του δημάρχου. Η απόφαση αφορούσε ουσιαστικά μεταπήδηση υπαλλήλων από οργανισμούς του δήμου στην κεντρική υπηρεσία. Λίγο πριν από την ψηφοφορία ο τοπάρχης, βλέποντας ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, ζήτησε απ’ όλους τους δημοτικούς του συμβούλους να αποχωρήσουν, αφήνοντας μόνη της την αντιπολίτευση. Έτσι έγινε, αλλά οι σύμβουλοι Λεζγής και Κεσκινίδης παρέμειναν στις θέσεις τους. Αυτό ήταν. Αν η στάση των δύο αυτών συμβούλων παραμείνει η ίδια και συμφωνούν με την αντιπολίτευση, ουσιαστικά ο Σταύρος Γεωργόπουλος θα έχει χάσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Ίδωμεν.

*** Άνω κάτω είναι οι κάτοικοι που μένουν σε πολυκατοικίες στην οδό Κηφισού, στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας, εξαιτίας της εντονότατης δυσοσμίας που προέρχεται από το ρέμα του Ποδονίφτη. Σε επιστολή που μου έστειλαν γράφουν ότι δεν τολμούν ν’ ανοίξουν τα παράθυρά τους όταν φυσάει νοτιάς. Αν ψάξουμε να βρούμε λύση για το πρόβλημα, θα ζαλιστούμε από τα τηλεφωνήματα. Τρεις ώρες προσπαθούσα να βρω ποιοι είναι αρμόδιοι ανάμεσα σε δήμο, ΕΥΔΑΠ, ΥΠΕΧΩΔΕ και περιφέρεια, και στο τέλος εγκατέλειψα γιατί είχα μιλήσει με 27 ανθρώπους και αρμόδιο δεν βρήκα. Το απόλυτο χάος. Το πρόβλημα όμως παραμένει και μάλιστα είναι οξύτατο.

*** Σε φυσιολογικά επίπεδα κρατήθηκαν και φέτος οι αυξήσεις δημοτικών τελών στους δήμους Μεταμόρφωσης και Κηφισιάς. Στο ύψος του πληθωρισμού, 4%, θα κινηθούν οι ανταποδόσεις. Για πρώτη χρονιά οι αυξήσεις κρίθηκαν αναγκαίες ακόμη και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ο τοπάρχης Κηφισιάς ανακοίνωσε και την πρόσληψη 70 ατόμων σε μόνιμες θέσεις για ενίσχυση όλων των υπηρεσιών του δήμου.

*** Μου έστειλαν φωτογραφίες που δείχνουν τον νομαρχιακό σύμβουλο Αθηνών Γιώργο Φουντά να έχει παρκάρει στην πλατεία Κολωνακίου με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της νομαρχίας. Ρώτησα και έμαθα ότι ο Γιώργης έχει μόνιμα υπηρεσιακό αυτοκίνητο από την περίοδο που ήταν αντινομάρχης. Εντάξει τότε. Σήμερα γιατί;

*** Πολύ σοβαρές καταγγελίες έκανε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Καλλιθέας Γιάννης Χατζόπουλος για τις υπηρεσίες του δήμου, εξαιτίας αποχαρακτηρισμού που έγινε σε περιοχή της πόλης, πράξη από την οποία ευνοήθηκε ιδιώτης με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αφού μοσχοπούλησε το οικόπεδο για ανέγερση πολυκατοικίας. Αυτοί οι αποχαρακτηρισμοί και οι δεσμεύσεις χώρων είναι το μεγάλο κόλπο που έχουν βρει κάποιοι για να περνάνε καλά.

*** Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η αγωγή κατά του δημάρχου Αγίας Βαρβάρας Λάμπρου Μίχου που έχει καταθέσει ο δημοτικός σύμβουλος Καβόγλης. Η υπόθεση είχε πάρει αναβολή από τις 20 Μαρτίου. Τις μηνύσεις και τις αγωγές στην Αγία Βαρβάρα τις έχουν κάνει ψωμοτύρι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Μιλάμε για βιομηχανία. Οι μισοί έχουν μηνύσει τους άλλους μισούς. Να σας πω όμως κάτι ιδιαίτερα λυπηρό. Ο δήμαρχος έχασε τον πατέρα του Σπύρο πριν από λίγες ημέρες. Επρόκειτο για έναν άξιο άνθρωπο, που τουλάχιστον χάρηκε για την πρόοδο του γιου του. Τα άσχημα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Βασιλάκος έπεσε με το μηχανάκι του και αναγκάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο τρεις εβδομάδες. Έπαθε μεγάλη ζημιά ο άνθρωπος. Ευτυχώς τώρα όλα καλά.

*** Με 500 περίπου δημοτικούς αστυνομικούς θα γεμίσουν σε λίγο 26 δήμοι του Νομού Αττικής. Ο διαγωνισμός έγινε από την περιφέρεια. Η κατάθεση των αιτήσεων τελείωσε στις 6 Οκτωβρίου και ο συνολικός αριθμός τους ξεπέρασε τις 10.000. Μετά την εκπαίδευσή τους στις σχολές Δημοτικής Αστυνομίας, θα παρουσιαστούν στους οικείους δήμους για να γίνει η ορκωμοσία τους. Μου είπαν πάντως ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα παρατράγουδο για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Σπάνια περίπτωση, γι’ αυτό τη σχολιάζω.

*** Αυτό που αναφέρω είναι πολύ σοβαρό. Ο τρόπος με τον οποίο μπλόκαρε ο Δήμος Αμαρουσίου τις διαδικασίες ανέγερσης ενός τσιμεντένιου μεγαθηρίου, που προοριζόταν για πολυκατάστημα στο κτήμα Παναγόπουλου στο Μαρούσι, είναι άξιος μίμησης και από άλλους δήμους που θέλουν να λένε ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών. Η διοίκηση του δήμου δεν «μάσησε» ούτε από απειλές ούτε από φωνές της κατασκευαστικής εταιρείας και με κινήσεις ουσίας πήρε, με τη σύμφωνη γνώμη της Νομαρχίας Αθηνών, αναστολή κάθε οικοδομικής εργασίας για δύο χρόνια.

*** Για το έργο της αποχέτευσης στον Δήμο Σαλαμίνας έχουμε γράψει δεκάδες φορές. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο εργολάβος το σταμάτησε, γιατί ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με την υπάρχουσα μελέτη, κινδυνεύουν οι εργάτες που δουλεύουν! Ισχυρίζεται ότι υπάρχουν σαθρές εδαφικές τροποποιήσεις που καθιστούν δύσκολο το έργο. Ο δήμος έστειλε εξώδικο στον εργολάβο ότι εάν δεν συνεχίσει θα τον κηρύξει έκπτωτο. Ο εργολάβος επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα και τον ενημέρωσε για τους κινδύνους που υπάρχουν. Όλα εδώ πληρώνονται. Η μελέτη του έργου, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχει την έγκριση της ΕΥΔΑΠ, γεγονός που καθιστά παράνομη τη συνέχισή του. Όλα αυτά όμως τα ήξερε ο εργολάβος. Τι μεσολάβησε όταν ξεκίνησε και τώρα σταμάτησε; Αυτά που ισχυρίζεται ή κάτι άλλο;

*** Ξεκίνησαν σιγά σιγά οι ανακοινώσεις για υποψηφιότητες δημάρχου. Ο κάθε πικραμένος προσπαθεί να υπάρξει μέσα από ανέξοδες διαδικασίες αυτοπροβολής. Υπάρχουν βέβαια και σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δυστυχώς ελάχιστες. Οι περισσότερες είναι για θεατρικές επιθεωρήσεις. Το γράφω αυτό γιατί κάποιοι παραπονιέστε ότι έχετε στείλει ανακοινώσεις και δεν ενδιαφερόμαστε. Στείλτε τα ονόματα του συνδυασμού, με τηλέφωνα και διευθύνσεις, στείλτε μας το βιογραφικό σας και εδώ είμαστε εμείς. Όχημα και ντουντούκα μωροφιλοδοξιών δεν έχουμε γίνει και ούτε θα γίνουμε. Δεκαέξι χρόνια έτσι πορευτήκαμε.

*** Τρομερά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος των Αγίων Αναργύρων με το κυκλοφοριακό. Απίστευτο μποτιλιάρισμα, κλεισμένοι δρόμοι, διαλυμένα πεζοδρόμια και όλα αυτά εξαιτίας της ασυδοσίας των εργολάβων της ΕΡΓΟΣΕ που κατασκευάζουν τον Προαστιακό. Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι εργολάβοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους δημότες της περιοχής. Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα για την κυκλοφοριακή ανακούφιση των κατοίκων.

***
Στα χέρια τους πήραν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Βύρωνα την ανακύκλωση, αποτρέποντας την ιδιωτικοποίησή της, όπως θεωρούν ότι θα συνέβαινε αν αναλάμβανε η επιχείρηση που έχει δημιουργηθεί από κοινού με δήμους.
Ξεκίνησαν, λοιπόν, και καλούν τους δημότες του Βύρωνα να βοηθήσουν.

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ