«Ξορκίζουν» τα σενάρια συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΝ
Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και των βουλευτών του κόμματος προκειμένου να συζητηθούν τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο, ενώ συντονισμένα τα στελέχη του «ξόρκιζαν» κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε για τη «συνεργασιολογία» (που φούντωσε μετά τις σχετικές δηλώσεις Κύρκου και Κωνσταντόπουλου) ότι δεν «κάνει καλό να συζητάμε αυτό το θέμα γιατί δείχνει ότι αυτοπροσδιοριζόμαστε». Καλώντας τα στελέχη του κόμματος «να μην κάνουμε μέγιστο θέμα αυτό της συνεργασίας» έστειλε το προφανές μήνυμα ότι τέτοιου είδους συζητήσεις μόνο κακό κάνουν στον ΣΥΝ και εάν συνεχιστούν θα αποβούν καταστρεπτικές στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. αλλά κυρίως στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Το μήνυμα το έλαβαν φυσικά τα στελέχη και σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν ότι ανάμεσα στον ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει σημείο συνάντησης και σύγκλισης, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το μόνο που θέλει να δείξει είναι ότι έχει διαχειριστική υπευθυνότητα του συστήματος». Τονίζουν δε ότι στις προτάσεις του ΣΥΝ για κοινή δράση της αντιπολίτευσης προκειμένου να ανασχεθεί επί της ουσίας η κυβερνητική πολιτική «η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι από αδιάφορη έως εχθρική».
Τα στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΝ, χωρίς να θέτουν σε αμφισβήτηση την ελεύθερη έκφραση των όποιων απόψεων υπάρχουν στο εσωτερικό του, τονίζουν ότι οι συνεχώς επαναλαμβανόμενες θέσεις από κάποια στελέχη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ «θολώνουν» το μήνυμα των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος που -και με απόφαση του συνεδρίου- αποκλείουν κάθε πιθανότητα σύμπραξης με το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκ μέρους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αντιτείνουν -χωρίς να θέτουν άμεσα θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ- ότι ο ΣΥΝ οφείλει να προετοιμάσει τις απαντήσεις του στο θέμα της εναλλακτικής διακυβέρνησης, πολύ περισσότερο εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα χωρίς όμως αυτοδυναμία.
Στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ όμως έχουν μπροστά τους και ένα άλλο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από αυτό που αποκαλείται «διαρχία Αλαβάνου – Τσίπρα». Το πρόβλημα θα το βρουν μπροστά τους στις επόμενες εκλογές αφού πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του για το εάν θα αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με νόημα οι «νεανίες» του ΣΥΝ υπογραμμίζουν ότι «η συμφωνία που υπάρχει από τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα είναι ότι στις εκλογές ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ (σ.σ.: σήμερα είναι ο Αλέξης Τσίπρας) είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ».
Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές στον ΣΥΝ θα γίνει εσωκομματικό δημοψήφισμα σχετικά με τη σειρά κατάταξης των υποψήφιων ευρωβουλευτών και την πρωτιά θα διεκδικήσουν ο νυν ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Ν. Χουντής.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις -έστω και τις χειρότερες- το κόμμα θα εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές και η μια θέση θα δοθεί σε εκπρόσωπο συνιστώσας που συμμετέχει στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν βεβαίως ευοδωθούν οι προσπάθειες σύνταξης κοινής διακήρυξης όλων των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΕ και τις ευρωεκλογές, κάτι που δεν είναι τόσο αυτονόητο όσο φαντάζει λόγω της σημερινής ανοδικής -ακόμα- πορείας του σχήματος.