Ξέσπασμα Λυσσαρίδη κατά Χριστόφια
Αφορμή συνιστά η ευθεία επίθεση κατά της πολιτικής του κύπριου Προέδρου Δ. Χριστόφια, την οποία εξαπέλυσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και μία από τις πιο ιστορικές προσωπικότητες της Κύπρου, ο Βάσος Λυσσαρίδης.
Οι κατηγορίες
Ο κ. Λυσσαρίδης κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι με την πολιτική του:
– Οδηγεί το Κυπριακό σε διολίσθηση.
– Οδηγεί το Κυπριακό σε εκτροπή.
– Αποκλίνει από τα προεκλογικώς συμφωνηθέντα.
Πιο συγκεκριμένα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ είχε στείλει από τις 28 Οκτωβρίου επιστολή στον Πρόεδρο Χριστόφια με την οποία του κατέθετε τις απόψεις του και ειδικότερα τις διαφωνίες του για τους χειρισμούς του κύπριου Προέδρου Δ. Χριστόφια στο Κυπριακό. Ο κ. Λυσσαρίδης φαίνεται ενοχλημένος διότι δεν πήρε καμιά απάντηση στην επιστολή του από τον κύπριο Πρόεδρο. Θεωρεί πάντως ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κακώς αποδέχτηκε:
1. Την εκ περιτροπής Προεδρία. Διότι, όπως είπε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ, «είναι άλλο η εγγυημένη συμμετοχή στα πολιτειακά όργανα και άλλο ο συνεταιρισμός».
2. Την εκ των προτέρων παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων. Αυτό, τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, σημαίνει «a priori νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού».
3. Τον συνεταιρισμό μεταξύ ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ συνδέει την αποδοχή του συνεταιρισμού των δυο συνιστώντων κρατών με το κατάλοιπο της εξουσίας.
Όπως δήλωσε από την κυπριακή κρατική τηλεόραση: «Εάν η κυριαρχία δεν πηγάζει από τον λαό, ακόμη και αν ρητώς αναφέρεται ότι είναι ενιαία, θα διαιρείται μεταξύ των δύο συνιστώντων κρατιδίων».
Ο Βάσος Λυσσαρίδης υποστηρίζει ότι: «Δεν υπάρχει λαϊκή εντολή προς την κατεύθυνση που κινείται ο Πρόεδρος»!
Απάντηση Χριστόφια
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας σχολιάζοντας τις δηλώσεις Λυσσαρίδη επισήμανε τα εξής: «Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ διατυπώνει καθημερινά χωρίς σταματημό τις απόψεις και τις θέσεις του, οι οποίες κατά τη δική μου εκτίμηση είναι άδικες, διότι εμπεριέχουν επιθέσεις και χαρακτηρισμούς που δεν έπρεπε να καταδέχεται να τις διατυπώνει ένας άνθρωπος ο οποίος τόσα χρόνια ασχολείται με την πολιτική. Νομίζω πως ούτε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξαιρείται από την κρίση και την κριτική του λαού, όπως όλοι μας. Κατά συνέπεια, ας κριθεί και αυτός από τα λόγια του, όπως εγώ από τις θέσεις και τις πράξεις μου».
Ανταπάντηση Λυσσαρίδη
O Βάσος Λυσσαρίδης απαντώντας στον Πρόεδρο Χριστόφια δήλωσε τα ακόλουθα: «Διερωτώμαι εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέγνωσε την επιστολή μου προτού μου απαντήσει» και πρόσθεσε ότι η επιστολή του δεν είχε κανένα χαρακτηρισμό, αλλά ότι απεστάλη με στόχο τη διόρθωση μιας λανθασμένης πορείας, καθώς και για να ξεκαθαρίσει ποια γραμμή ακολουθείται στο εθνικό θέμα: «Η γραμμή», όπως διερωτήθηκε, «την οποία υποσχέθηκε ο Πρόεδρος προεκλογικά και δεσμεύτηκε μετέπειτα στην ΕΔΕΚ για λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του χώρου, του κράτους, της οικονομίας και των θεσμών, τις βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές εστίες, και τις περιουσίες τους ή η γραμμή αποδοχής της εκ περιτροπής Προεδρίας, της νομιμοποίησης του εποικισμού και του συνεταιρισμού δύο συνιστώντων κρατών;»
Ο κ. Λυσσαρίδης κάνει ένα βήμα παραπάνω τονίζοντας τα ακόλουθα: «Τι υπονοεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τη δήλωσή του ότι εκείνοι πράττουν με έργα, ενώ εμείς με λόγια; Μήπως λόγια ήταν η συμμετοχή μας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Μακαρίου, η αντίσταση στο πραξικόπημα;».
Στήριξη
Οι θέσεις αυτές δεν απηχούν μόνο απόψεις του κ. Λυσσαρίδη, αλλά και της ΕΔΕΚ, αφού για το θέμα αυτό έχει εκδώσει το κόμμα σχετική ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι ο κ. Λυσσαρίδης είναι ένα ιστορικό πρόσωπο και ότι οι απόψεις του θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και όχι να δαιμονοποιούνται. Λόγω της αριστερής του ιδεολογίας, ο κ. Λυσσαρίδης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως ακροδεξιό στοιχείο, όπως μέχρι στιγμής το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατηγορούσαν εκείνους που ασκούσαν κριτική στην κυβερνητική πολιτική στο Κυπριακό.
Το Εθνικό Συμβούλιο
Η επιστολή Λυσσαρίδη και οι δημόσιες τοποθετήσεις του αφορούσαν την ουσία του Κυπριακού, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του οποίου δεν συζητούνται, κατά την άποψη του γιατρού, με τον ορθό τρόπο, ούτε επαρκώς, τα σημαντικά θέματα του Κυπριακού και ειδικότερα οι όροι της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Δεμένοι με συμβόλαιο
Σε επί του θέματος τοποθετήσεις προέβησαν ο Πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, ο οποίος τήρησε ίσες αποστάσεις στην αντιπαράθεση. Για το ίδιο ζήτημα προέβη σε δηλώσεις και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού.
Ο κ. Καρογιάν απέφυγε να σχολιάσει την επιστολή Λυσσαρίδη σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σε ισορροπία τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Άλλωστε, οι δύο πολιτικοί είναι δεμένοι με προεκλογικό συμβόλαιο ανταλλαγής αξιωμάτων. Ο ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο άλλος πρόεδρος της Βουλής. Πάντως, ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο διεξάγεται συζήτηση επί όλων των θεμάτων. «Εγώ», παρατήρησε, «δεν έχω αισθανθεί να υπάρχει περιορισμός στο Εθνικό Συμβούλιο στη διατύπωση από όλους μας των θέσεων και των απόψεών μας… Το κάθε κόμμα και το κάθε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου μπορεί ελεύθερα να διατυπώσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του και να καταγράψει τις θέσεις του».
Συμφωνεί το Ευρωπαϊκό Κόμμα
Διαφορετική ήταν η εικόνα που έδωσε για την επικρατούσα στο Εθνικό Συμβούλιο κατάσταση της Κύπρου ο Νίκος Κουτσού, ο οποίος υποστήριξε ότι: «Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης έχει δίκιο όταν λέει πως αρκετά θέματα που αναφέρει στην επιστολή του δεν συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο». Και συνέχισε: «Πρέπει να απαντήσουν γιατί αρνούνται τη συζήτηση των όρων διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και πολιτική ισότητα στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως γραπτώς ζητήθηκε».
Επιβεβαίωση
Το ξέσπασμα Λυσσαρίδη επιβεβαιώνει ό,τι επί μακρόν γράφει το «ΠΑΡΟΝ» επί των όσων συμβαίνουν στο Κυπριακό και κυρίως ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κινείται προς λανθασμένη διχοτομική κατεύθυνση.