Νέα περίοδος έντασης με Τουρκία στο Αιγαίο;

Το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας, όταν νορβηγικό σκάφος, κατʼ εντολήν της Άγκυρας, ενήργησε έρευνα στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου, έρχεται να επιβεβαιώσει τα λόγια του τούρκου Α/ΓΕΝ.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι Τούρκοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το θέμα κατέστη σοβαρότερο μετά τη συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο (2003) και τον Λίβανο (2007) περί καθορισμού ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης).

Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί παρόμοιες προκλήσεις που είχαν δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα, τι ωφελούν οι δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών, μετά από τις κάθε τόσο συναντήσεις τους, περί βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών, όταν δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας; Μήπως πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση για τη διαγραφή της διατύπωσης από την έκθεση του Προέδρου της Κομισιόν για την Τουρκία περί βελτίωσης των σχέσεων Αθήνας – Άγκυρας; Για να μην εκπέμπουμε λανθασμένα μηνύματα προς τρίτους;

Δυστυχώς η πολιτική του κατευνασμού εντείνει την αδιαλλαξία της γείτονος. Και κάτι άλλο. Προβληματίστηκε άραγε κανείς γιατί οι Τούρκοι επέλεξαν τη στιγμή αυτή να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;


Σχολιάστε εδώ