ΚΤΗΜΑΤΟλογικά

Τίτλοι… τέλους
Μετά από πέντε μήνες «έπεσαν» προχθές οι τίτλοι του τέλους για την υποβολή δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, αφού έληξε και τυπικά η προθεσμία για τους κατοίκους του εσωτερικού. Περίπου δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας κατέθεσαν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια δικαιώματα για την ακίνητη περιουσία τους. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένοι ιδιοκτήτες που δεν κατέθεσαν για διάφορους λόγους τις δηλώσεις τους, αφού τα γραφεία θα είναι ανοιχτά και θα δέχονται δηλώσεις μέχρι το τέλος του έτους, όμως όσοι θα καταθέσουν από αύριο και μέχρι την τελευταία ημέρα του χρόνου θα πληρώσουν… κάτι παραπάνω. Επίσης υπάρχει μεγάλη εκκρεμότητα με τις τράπεζες, οι οποίες αρχίζουν να ζητούν και αυτές παράταση, αλλά και με τα νομικά πρόσωπα που έχουν μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων. Τα τελευταία έδειξαν αδράνεια ως προς το καθήκον τους και δεν φαίνεται να προλαβαίνουν ούτε μέσα σε έναν μήνα. Οι αιώνιοι «αρμόδιοι» σε δήμους, νομαρχίες, οργανισμούς, εταιρείες του Δημοσίου (ή του ευρύτερου Δημοσίου) «επαναπαύθηκαν» στο γεγονός ότι και να αργήσουν να τα δηλώσουν δεν θα τους τα… πάρει κανείς, καθώς και πως το πρόστιμο δεν θα το πληρώσουν από την τσέπη τους οι αδρανοποιημένοι «υπεύθυνοι», αλλά θα το μετακυλήσουν (και αυτό) στους πολίτες.

Πάλι χτυπούν οι «καμπάνες» για μας…
Δεν θα μπορούσε να λείψει και ένα μικρό σταυρόλεξο της τελευταίας στιγμής για τον κόσμο και κυρίως για τους υπάλληλους που θα υποδεχθούν τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Προσπαθώντας να το κάνουμε όσο πιο «λιανά», τα πρόστιμα έχουν ως εξής. Στις αστικές περιοχές όσοι δηλώσουν οικόπεδο μέχρι 400 τετραγωνικά χωρίς κτίσμα θα πληρώσουν 70 ευρώ, ενώ για πάνω από 400 τ.μ. θα πληρώσουν 120 ευρώ. Αν έχουν χτίσει μέχρι 200 τ.μ., θα δώσουν 150 ευρώ, αν είναι πάνω από 200 τ.μ. θα δώσουν 250 ευρώ. Για δικαίωμα επί διηρημένης ιδιοκτησίας έως 200 τ.μ. το πρόστιμο είναι 100 ευρώ, ενώ για πάνω από 200 τ.μ. θα δώσουν 250 ευρώ. Για τους αυτοτελείς βοηθητικούς χώρους η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ. Στις αγροτικές περιοχές τώρα, τα οικόπεδα μέχρι 4 στρέμματα θα έχουν πρόστιμο 70 ευρώ, πάνω από 4 στρέμματα γίνεται 100 ευρώ (αν υπάρχει δε και κτίσμα, 200 ευρώ). Ό,τι δεν εμπίπτει στις παραπάνω περιπτώσεις θα μας… κοστίζει 70 ευρώ. Ελπίζουμε να μη… ζαλιστήκατε. Επίσης όσοι δηλώσουν «ημι-εκπρόθεσμα», δηλαδή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, θα πληρώσουν στο μισό τα παραπάνω ποσά. Τέλος δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου όσοι έλαβαν έγκαιρα το «αποδεικτικό εμπρόθεσμης υποβολής προσέλευσης» και όσοι έχουν εγκατασταθεί ως κληρονόμοι, δυνάμει διαθήκης, η οποία δημοσιεύθηκε μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υποβολή της δήλωσής τους.

Ένα (πρόδηλο) σφάλμα έκανα, πρέπει να το πληρώσω…
Γράφαμε στα μέσα Σεπτεμβρίου για την εκκρεμότητα με την άδικη ταλαιπωρία περίπου εκατό χιλιάδων ιδιοκτητών των «παλαιών» προγραμμάτων, των οποίων η ακίνητη περιουσία φαίνεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Μέχρι σήμερα στις περιπτώσεις αυτές, των… «γνωστών – αγνώστων» ιδιοκτητών ακόμα και αυτοί έχουν συμβόλαια, το δηλώνουν στην εφορία, πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο κ.λπ. θα πρέπει να πάνε στα δικαστήρια, να πληρώσουν δικηγόρους και ίσως τοπογράφους ξοδεύοντας μέχρι και 1.500 ευρώ. Με καθυστέρηση πολλών ετών, το υπουργείο έκανε μια ρύθμιση, απαλλάσσοντας τόσους πολίτες από αυτό το έξτρα έξοδο. Πλέον θα γίνονται δεκτές (με την εύκολη και ανέξοδη διαδικασία του «πρόδηλου» σφάλματος) οι δηλώσεις εγγραφής, σε περιπτώσεις οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, καλύπτοντας διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ. που δεν έχουν δηλωθεί, καθώς και κάθε δικαίωμα που αφορά ακίνητο που αποκτήθηκε με παραχωρητήριο του Δημοσίου. Όλα αυτά ισχύουν και για τις παλαιές και για τις νέες κτηματογραφήσεις. Φυσικά, μπορεί να γλιτώνει ο πολίτης πολλά χρήματα, αλλά δεν θα γλιτώνει και το ανάλογο πρόστιμο για την αμέλειά του. Έστω κι έτσι όμως είναι κάτι θετικό. Σκεφθείτε ότι πολλοί πολίτες πήγαιναν στα δικαστήρια για αυτόν τον λόγο και η ημερομηνία εκδίκασης (τουλάχιστον στην Αθήνα) προσδιορίζονταν για το… 2010.

Εκτός χρόνου, εκτός σχεδίου, εκτός Ελλάδος…
Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητάει με επιστολή της προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ την αναστολή προστίμων Κτηματολογίου υποστηρίζοντας πως «οι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν μπορέσει να υποβάλουν ακόμη τις δηλώσεις τους, δεν είναι ιδιόρρυθμοι ούτε αντικοινωνικοί. Κάποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, είτε γραφειοκρατικό είτε προσωπικό, το οποίο δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να επιλύσουν». Ακόμη, θεωρεί «υπερβολική και αψυχολόγητη την επιβολή προστίμων, εν όσω τα σημερινά κτηματολογικά γραφεία είναι ακόμη ανοικτά και δεν έχει λήξει η προθεσμία για τους κατοίκους εξωτερικού», ζητώντας την αναστολή της απόφασης για τα πρόστιμα μέχρι το τέλος του έτους. Επαναφέρει, τέλος, την πρότασή της για το γνωστό ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων η οποία «αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο της διαδικασίας κτηματογράφησης». Θα εισακουστεί άραγε; Επίσης, όλο και περισσότεροι φορείς της Ομογένειας ζητούν παράταση της προθεσμίας για τους ιδιοκτήτες του εξωτερικού από έξι μήνες μέχρι ένα έτος. Υπάρχει μια σκέψη, μια πρόταση που μάλλον θα γίνει δεκτή, περί τρίμηνης παράτασης για τους ομογενείς.

Το σωστό να λέγεται…
Αν και έχουμε πει πως δεν πρέπει να «λιβανίζουμε» για το αυτονόητο καθήκον, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε την αξιέπαινη προσπάθεια των υπαλλήλων του Κτηματολογίου που εξυπηρέτησαν τους πολίτες όλο αυτό το διάστημα. Από τους υπαλλήλους των Γραφείων Κτηματογράφησης, μέχρι το Τμήμα Εξυπηρέτησης Κοινού της εταιρείας. Από τα τηλεφωνικά κέντρα και τα help desk της ηλεκτρονικής δήλωσης μέχρι τη νομική βοήθεια για τα νέα προγράμματα αλλά και τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων. Και το «μπράβο» δεν είναι επειδή… έκαναν τη δουλειά τους, αλλά επειδή υπερέβαλλαν εαυτόν σε αντίξοες συνθήκες. Κάποιοι από αυτούς (συμβασιούχοι) εργάστηκαν με ζήλο, μη γνωρίζοντας (ακόμα και σήμερα) εάν αύριο θα αξιοποιηθούν στη συνέχιση του Κτηματολογίου ή θα βρεθούν άνεργοι. Πολλοί υπάλληλοι δούλεψαν υπερωριακά, ξεχνώντας την προσωπική τους ζωή, χωρίς να πληρωθούν. Ήταν η βιτρίνα, ήταν οι δέκτες όλων των παραπόνων εκατοντάδων χιλιάδων αγανακτισμένων πολιτών. Ήταν το «αλεξικέραυνο». Μπήκαν στα βαθιά χωρίς να προλάβουν καλά καλά να συνειδητοποιήσουν για πότε εκπαιδεύτηκαν και για πότε βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ενός σύνθετου και δύσκολου έργου. Εισέπραξαν την οργή των πολιτών χωρίς να φταίνε, πληρώνοντας λάθη άλλων που καθυστέρησαν την εσωτερική τους ενημέρωση. Γι’ αυτό χρειάζονται επιβράβευση. Από εμάς ηθική…


Σχολιάστε εδώ