Κάθοδος Αθηναίων στην Κύπρο

Τις Κυριακές ο «Φιλελεύθερος», με ένθετο το «Down town» της ΙΜΑΚΟ, πουλάει γύρω στις 25-28.000, η «Σημερινή» με ένθετα τον «Τηλεθεατή» (Αττικές) και το «OΚ» (ΙΜΑΚΟ/ΟΚ International), γύρω στις 22-25.000, ο «Πολίτης», με ένθετο ένα τοπικό περιοδικό, το «Purple», γύρω στις 12.000.

Η κυριακάτικη «Καθημερινή» αποτελεί την τρίτη προσπάθεια αθηναϊκών εκδόσεων να μπουν στην κυπριακή αγορά εκτός των δύο μεγάλων συγκροτημάτων (του «Φιλελεύθερου» και του Δία – που έχει και το τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα, το πρώτο σε τηλεθέαση στη Μεγαλόνησο). Αρχή έκανε η «Sportday» και μετά η «Espresso» και οι δύο με «μουδιασμένες» κυκλοφορίες γύρω στις 2.500-3.000 αντίτυπα (η πρώτη διανέμεται καθημερινά δωρεάν με την πολιτική εφημερίδα «Αλήθεια» συμφερόντων του Σωκράτη Χάσικου, πρώην υπουργού Άμυνας, και η δεύτερη κάθε Σάββατο στο περίπτερο).

Επιτυχημένες ενέργειες ελληνικών μέσων στην κυπριακή αγορά θεωρούνται οι εκδόσεις του «Cosmopolitan» («Φιλελεύθερος»), «Figaro»/«OΚ»/«Τηλεθεατής» (Δίας) και «4 Τροχοί» (Ειδικές Εκδόσεις – ένα μικρό εκδοτικό μαγαζί με κάποιους κυπριακούς τίτλους που συνεργάστηκε με τον Αλαφούζο για την «κάθοδο» της «Καθημερινής» στην Κύπρο), ενώ άλλοι ξένοι τίτλοι που κυκλοφορούν είναι το «Top Gear» του BBC («Φιλελεύθερος»), το «Harper’s Bazaar» και το «Time out» (Δίας).

Στον χορό των ραδιοφώνων λειτουργούν από Ελλάδα οι Σφέρα FM, Love Radio και Super Sport FM και οι τρεις με σχετικά χαμηλές ακροαματικότητες.

Στην τηλεόραση το πρώτο σε τηλεθέαση κανάλι είναι το Sigma (με μέσο όρο τηλεθέασης 22%), δεύτερος ο ΑΝΤ1 Κύπρου (19%) σε συνεργασία με τον κύπριο επιχειρηματία/δικηγόρο Λουκή Παπαφιλίππου, χρόνια φίλο και δικηγόρο του Μίνωα Κυριακού, μετά το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου – ΡΙΚ (με 14%) και τέταρτο το Mega Κύπρου (10%), με αρκετά προβλήματα και δυσκολίες.

Το ΡΙΚ εκπέμπει, το μεγαλύτερο διάστημα, τον Alpha Ελλάδας, ενώ το CNC PLUS TV, το κανάλι του Κομμουνιστικού Κόμματος του Προέδρου Χριστόφια, εκπέμπει τον Alter αρκετές ώρες της ημέρας με μέσο όρο τηλεθέασης 3%.


Σχολιάστε εδώ