ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ο Καραμανλής μόνο αν τον… ρίξουν

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, ο Καραμανλής θεωρεί ότι εάν καταφέρει να καλύψει τα δύο επόμενα χρόνια ως κυβέρνηση, θα είναι απόλυτα κερδισμένος, καθώς θα έχουν αποδώσει οι θυσίες και οι αλλαγές από τις μεταρρυθμίσεις. Εκεί ποντάρει και, με αυτό το δεδομένο, είναι φυσικό να μην πιστεύει πως πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εάν το κλίμα αλλάξει. Έτσι, μόνον εάν τον ρίξουν, θα πάει σε εκλογές. Φυσικά, σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συστράτευση, με ό,τι μπορεί να σημαίνει –τότε– αυτό και θα επικαλεστεί τα συμφέροντα που τον έριξαν για να χτυπήσει με αξιώσεις τις εκλογές.

Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι το περιεχόμενο του κρίσιμου εκείνου ζητήματος που θα οδηγήσει την κυβέρνηση σε πτώση θα καθορίσει εάν και κατά πόσο αυτή θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τον εξαναγκασμό της στη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Με απλά λόγια, το χαρτί των πρόωρων εκλογών μετά από πτώση της κυβέρνησης είναι ένα χαρτί που μπορεί να του βγει του Καραμανλή, αλλά μπορεί και να μην του βγει…

Στην κυβέρνηση πάντως όλο και περισσότερο πιστεύουν ότι δεν θα αναγκαστούν να πάνε σε εκλογές. Αντιθέτως, φοβούνται πολύ κάτι που δεν έχει υπολογιστεί ή μελετηθεί: τις αντιδράσεις που θα προέλθουν από τον επικείμενο –μέσα στον Ιανουάριο του νέου έτους– ανασχηματισμό. Τι θα κάνουν όλοι εκείνοι που έχουν βγει στα κεραμίδια και αντιδρούν σε ό,τι γίνεται ή δεν γίνεται στην κυβέρνηση; Τι θα κάνουν ορισμένα στελέχη –οι «φωνακλάδες» των Μέσων ενημέρωσης– που δεν θ’ αφήσουν κανάλι για κανάλι που να μη ρίξουν τα δηλητηριώδη βέλη τους; Ποια θα είναι η λογική τους; Ή μάλλον πού θα φτάσει η διάθεση αυτοκριτικής και ομφαλοσκόπησης; Ας μην ξεχνάμε ότι ο ανασχηματισμός θα είναι ο τελευταίος που θα πραγματοποιηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, έως και τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι… φιλόδοξοι πρωταγωνιστές των παραθύρων χάσουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, χάνουν κάθε ελπίδα για το μέλλον. Το γεγονός θα δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις και φυσικά η κυβέρνηση θα βρεθεί για πρώτη φορά πολύ πιο κοντά σε γεγονότα που μπορεί να την οδηγήσουν στην πτώση.


Σχολιάστε εδώ