Η πραγματική κατάσταση στα Πανεπιστήμια

Κύριε Διευθυντά,

Οι πρυτάνεις των, ων ουκ έστιν αριθμός πλέον, ελληνικών Πανεπιστημίων ζητούν συνεχώς επιπλέον χρήματα για να προάγουν δήθεν την ποιότητά τους. Και πράγματι, άλλα από το κράτος και άλλα από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όλο και περισσότερα χρήματα εισρέουν στα κρατικά αυτά ιδρύματα. Και το ερώτημα είναι το εξής. Πιάνουν τόπο όλα αυτά τα χρήματα ή μήπως πάνε στον βρόντο;

Κατ’ αρχάς, αν κρίνουμε εκ του γεγονότος ότι τα δύο τρία καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μετά την 500ή θέση στον κατάλογο των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου -τα περισσότερα δεν υπάρχουν πουθενά- και αυτή η θέση τους είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια, τότε βασίμως μπορούμε να ισχυριστούμε πως η ποιότητά τους δεν σχετίζεται με τα διατιθέμενα χρήματα.

Και πώς να αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμια όταν τα εισπραττόμενα χρήματα, αντί στην έρευνα, διατίθενται για αλλότριους σκοπούς; Και για του λόγου το αληθές, ας δούμε τη μαρτυρία του τέως πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Γεωργίου Κοντογεώργη στην κρατική τηλεόραση: «Εγώ έβρισκα όσα χρήματα μου χρειάζονταν και περίσσευαν κι αυτά που είχα, κι ας μην υπήρχαν τότε οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Όμως δεν είναι θέμα χρηματοδότησης. Στο παρελθόν η χρηματοδότηση από τον λογαριασμό ερευνών -που έπρεπε, υποτίθεται, να δίνεται για την έρευνα- ξέρετε πού πήγαινε; Στην εξαγορά των φοιτητικών παρατάξεων. Παίρνανε αργομισθίες ως δήθεν ερευνητές, για να είναι το μακρύ χέρι των Πρυτάνεων».

Στα ΤΕΙ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Την περιγράφει παραστατικότατα σε τηλεοπτική της συνέντευξη η πλέον αρμόδια τέως υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. «Στα ΤΕΙ της περιφέρειας», δήλωσε απερίφραστα η κ. Γιαννάκου, «ούτε ένας στους 500 σπουδαστές δεν καταφέρνει να πάρει το πτυχίο του…». Κι όμως, με τους καθηγητές αυτών των ΤΕΙ έχουν εξομοιώσει μισθολογικά τους καθηγητές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ). Και με τα πτυχία αυτών των πανεπιστημίων που περιγράψαμε παραπάνω αρνούνται να εξομοιώσουν τα πτυχία των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών. Τα συμπεράσματα ας τα βγάλει καθένας μόνος του.

Με εκτίμηση,
Γεώρ. Β. Κασσαβέτης
Επισμηναγός (Ι) ε.α.


Σχολιάστε εδώ