εδώ Βρυξέλλες

Εξάλλου στην άνθηση του παρεμπορίου και ιδιαίτερα της διακίνησης ναρκωτικών εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε σε σχετική ομιλία του ο δραστήριος Μανώλης Μαυρομμάτης και κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών, την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, να εντείνουν τις παράλληλες δράσεις τους για την προστασία των ευπαθών ομάδων και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας που ήδη έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλετής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα, με ερώτησή της προς την Κομισιόν.

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το πρόγραμμα για τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ ετησίως, που στοχεύει στην προώθηση σωστών διατροφικών συνηθειών και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδικής παχυσαρκίας. Μεταξύ των τροπολογιών που υπέβαλε σχετικά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιάννης Γκλαβάκης κι έγιναν αποδεκτές είναι και η προτίμηση για όλο το πρόγραμμα κοινοτικής προέλευσης προϊόντων, ώστε να ελεγχθεί το εισόδημα των ευρωπαίων παραγωγών οπωρολαχανικών.

Την αντίθεσή του στην καθυστέρηση της έγκρισης του αναθεωρημένου Κανονισμού σχετικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης εξέφρασε, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Αγγελάκας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί σημαντικό μέσο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στα δοκιμαζόμενα από φυσικές καταστροφές κράτη μέλη, και είναι μια έμπρακτη έκφραση συμπαράστασης στους ευρωπαίους πολίτες που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Απαντώντας σε ερώτησή του εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το μεγάλο ποσοστό διαρροής των πτυχιούχων ερευνητών επιστημόνων της ΕΕ σε τρίτες χώρες ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Επιστήμης και Έρευνας κ. Γιάνες Πότοτσνικ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Ισότητας των Φύλων που προβλέπει την ισότητα αμοιβών ανδρών και γυναικών. Με παρέμβασή τους κατά τη συζήτηση της έκθεσης η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου ζήτησε αμερόληπτη μισθολογική κλίμακα, αντικειμενικό καταμερισμό καθηκόντων και ισότητα μεταχείρισης από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να μην αδικούνται ούτε οι άνδρες ούτε οι γυναίκες.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε σε πρώτη ανάγνωση την απλοποίηση των διαδικασιών για τη δημοσιοποίηση και τη μετάφραση εταιρικών στοιχείων. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος και Μαργαρίτης Σχοινάς, που συνέβαλαν με τις προτάσεις τους στην αναθεώρηση της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας, εξασφάλισαν τη δυνατότητα του εθνικού νομοθέτη να προβλέπει τη δημοσίευση εταιρικών στοιχείων τόσο με ηλεκτρονικά όσο και με παραδοσιακά μέσα δημοσιότητας, έτσι ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται με διαφάνεια, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι ακόμη περιορισμένη.

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο για την εκπόνηση στρατηγικής σχετικά με την πρώιμη διάγνωση και θεραπευτική αγωγή του HIV/AIDS απηύθυνε η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος. Η ομάδα του ΕΛΚ και ιδιαίτερα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Αντώνης Τρακατέλλης, που συνέγραψε και το σχετικό κείμενο, πρωτοστάτησαν στην υιοθέτηση του ψηφίσματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.


Σχολιάστε εδώ