Δεν φοβόμαστε την κρίση του πολιτικού συστήματος, γιατί θέλουμε να αποσταθεροποιηθεί

Με την παραπάνω άποψη που διατύπωσε σε πρόσφατη ραδιοφωνική της συνέντευξη, η Αλέκα Παπαρήγα έδωσε το στίγμα της θέσης του ΚΚΕ όσον αφορά τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τη φιλολογία που αναπτύσσεται σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει στη χώρα «ακυβερνησία» μετά τις επόμενες εκλογές.

Κατά το ΚΚΕ, η επιδίωξη των κυρίαρχων κύκλων είναι να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα, στο οποίο θα εναλλάσσεται στην κυβέρνηση η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διοχετεύεται «ανέξοδα» και να εκτονώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια. Αυτά τα σχέδια, τονίζει η Αλέκα Παπαρήγα και στελέχη του κόμματος, πρέπει να τα χαλάσουμε με όρους παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα, όμως, αναφέρουν ακόμα, ο λαϊκός παράγοντας στο σύνολό του δεν έχει αποφασίσει να δράσει σε ριζική αντίθεση με το σημερινό πολιτικό σύστημα.

Στον Περισσό παρατηρούν με προσοχή τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ανάκαμψη και πρωτοπορία του ΠΑΣΟΚ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ δεν έχει να προσφέρει τίποτα καλό στον λαό, αφού «ακόμα και αυτή η γλώσσα που χρησιμοποιεί το ΠΑΣΟΚ δεν μοιάζει σε τίποτα με την όποια φιλολαϊκή γλώσσα χρησιμοποιούσε τη δεκαετία του ʽ70».

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τονίζουν, έχουν μεν διαφορές που ξεκινούν από την ιστορική τους διαδρομή, ωστόσο σήμερα αυτές οι διαφορές έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, αφού και τα δύο κόμματα έχουν την ίδια στρατηγική κατεύθυνση, αυτήν της υπηρέτησης του υπάρχοντος συστήματος.

Χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα παρατήρησε ότι διαφορές τακτικής υπάρχουν διεθνώς και ανάμεσα στους φιλελεύθερους και ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες, διαφορές υπάρχουν και ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία, αλλά πρόκειται απλώς για διαφορές ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου. Το θέμα, εκτιμάει το ΚΚΕ, είναι οι όποιες διαφορές ανάμεσα στα κόμματα να έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός μας, και τέτοιες διαφορές δεν υπάρχουν ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ με τις κατά καιρούς θέσεις του ποτέ δεν υποτίμησε τις αντοχές του δικομματικού συστήματος και με αφορμή τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν μια ενδυνάμωσή του, ασκεί κριτική στον ΣΥΝ, που κατά κόρον τον τελευταίο χρόνο ανέκραζε ότι «ο δικομματισμός πέθανε». Τα στελέχη του εκτιμούν ότι υπάρχει μεν μια αποδυνάμωση του δικομματισμού σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, αλλά σημασία έχει αυτή να συνεχιστεί μέσα από την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, όπως έγινε και στις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Στο ερώτημα εάν θα σημάνει κάτι για τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση στις επικείμενες ευρωεκλογές, στο ΚΚΕ απαντούν ότι δεν είναι ενιαίος χώρος με τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα η συζήτηση για το ποιος ηγεμονεύει τον χώρο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΝ συγκρίνονται με τα ποσοστά του

ΠΑΣΟΚ», ήταν η αιχμηρή απάντηση της Αλέκας Παπαρήγα.

Στο μεταξύ, στις οργανώσεις του ΚΚΕ κυριαρχεί, όπως είναι φυσικό, η συζήτηση για τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής εν όψει του επικείμενου 18ου συνεδρίου του κόμματος που θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Η Αλέκα Παπαρήγα για μια ακόμα φορά την περασμένη εβδομάδα απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με τα σενάρια διαδοχής της που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Χαρακτήρισε μεν «παραμύθι» τα όσα λέγονται ότι θα μεταπηδήσει στη θέση του προέδρου του ΚΚΕ, παραδίδοντας τη θέση του γενικού γραμματέα σε άλλο στέλεχος, αλλά παρέπεμψε στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από το συνέδριο, η οποία «πρέπει να αναδείξει αυτόν που θα βοηθήσει καλύτερα την πορεία του κόμματος, χωρίς να σημαίνει ότι το ΚΚΕ είναι αρχηγικό κόμμα».


Σχολιάστε εδώ