Δεν παραδίνομαι Λάκη…

Δεν καταθέτω τα όπλα, είναι το μήνυμα που στέλνει στον Λάκη. Δεν θα λιποτακτήσω. Μιλάω με έργα και όχι με λόγια.

Δεν είμαι η μόνη που δέχεται τρομερό πόλεμο. Και η Αλίκη και η Καρέζη και η Μελίνα τα ίδια αντιμετώπισαν…

Και η απάντησή της είναι ότι θα υιοθετήσει άλλο ένα παιδάκι. «Ο Θεός μου έδωσε μια δυνατότητα. Θα προσπαθήσω να βγάλω ένα ακόμη παιδί από ένα ίδρυμα και να του δώσω οικογένεια. Έτσι ξέρω την προσφορά», είναι η απάντηση στον Λάκη Λαζόπουλο μέσα από τη συνέντευξη που μας έδωσε η γνωστή ηθοποιός.

Ο… πόλεμος παίρνει νέες διαστάσεις… Η Μιμή Ντενίση μίλησε… Σειρά έχει ο Λάκης…

Είπε κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα η Ντενίση. Που δείχνουν ευαισθησίες και ανθρωπιά. Η Μαρία Ανδρέου ξετυλίγει όλη την κουβέντα που είχε μαζί της, με την ευκαιρία του έργου του Νόελ Κάουαρντ «Το σ’ αγαπώ δεν είναι ντεμοντέ», που ανεβάζει στο θέατρο «Ιλίσια».

// Για πολλούς το να υιοθετήσετε ένα παιδί και να του προσφέρετε εκ νέου μια οικογένεια και έναν πατέρα είναι μια μεγάλη πράξη αγάπης… Το θέλατε πολύ; Γιατί σας αμφισβητούν και γι’ αυτό;
«Με όλη μου την καρδιά! Δεν με κλονίζουν τα όσα λένε για εμένα. Εγώ μιλάω με πράξεις και όχι με λόγια! Να το υπογραμμίσετε αυτό… Έχω πολλή αγάπη μέσα μου. Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή που το ψέμα είναι πιο πιστευτό και πιο εντυπωσιακό από την αλήθεια! Βγαίνουν στην τηλεόραση και με κριτικάρουν, με σχολιάζουν, κάνουν δηλώσεις. Για εμένα όλα αυτά είναι μηδέν! Είναι άγραφο χαρτί. Αν αγαπάς τα παιδιά, ας φτιάξεις οικογένεια. Αν αγαπάς τα παιδιά, ας υιοθετήσεις. Να το δω λοιπόν! Έτσι ξέρω εγώ την προσφορά. Και γενικότερα οι πράξεις είναι σημαντικές για εμένα. Λένε κάποιοι συνάδελφοί μου ότι αγαπάνε την τέχνη τους. Δεν τους έχω δει να κάνουν κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις τους και δεν τους έχω δει να θυσιάζονται οικονομικά. Μπλα μπλα ξέρω και εγώ να λέω…».

// Σκέφτεστε να υιοθετήσετε και άλλο παιδί;
«Ναι, θα το ήθελα και θα το επιδιώξω μέσα στο νέο έτος. Και για τη Μαριτίνα που θέλει αδερφάκι και για μένα που λατρεύω τα παιδιά. Θέλω ένα μωρό στην αγκαλιά μου. Αλλά και για το παιδί το ίδιο. Ο Θεός μου έδωσε μια δυνατότητα και θα προσπαθήσω να βγάλω ένα ακόμη παιδί από ένα ίδρυμα και να του δώσω οικογένεια!».

// Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν καταθέτετε τα όπλα. Δέχεστε την κάθε κριτική και εκεί στην πρώτη γραμμή του θεάματος…
«Αλίμονο, να καταθέσω τα όπλα! Αν τα είχα καταθέσει δεν θα βαλλόμουν! Φαντάζεστε σ’ έναν πόλεμο να ρίχνουν συνεχώς σφαίρες σ’ αυτόν που έχει λιποτακτήσει από το πρώτο λεπτό; Τις σφαίρες τις ρίχνεις σ’ αυτόν που μένει!».

// Άρα ένας διαχρονικός πόλεμος μαζί σας συμφέρει…
«Οι κόντρες πάντα πουλάνε!».

// Αποφασίσατε να παντρευτείτε τη στιγμή που ο γάμος ως θεσμός δέχεται αμφισβήτηση. Τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν και δη πολλά από αυτά είναι μέσα από το χώρο σας…
«Ο γάμος είναι απαραίτητος όταν υπάρχουν παιδιά. Στο σχολείο τα παιδιά ρωτάνε πράγματα για τη μαμά του συμμαθητή τους, τον πατέρα του. Η κοινωνία όμως αλλάζει τρομερά. Η οικογένεια εξελίσσεται. Βλέπουμε οικογένειες στο πλαίσιο μιας ελεύθερης συμβίωσης, μονογονιακές οικογένειες του ίδιου φύλου. Πάντως, ένα πράγμα δεν αμφισβητείται: η ανάγκη για σχέση. Εγώ δεν είμαι ενάντια της απελευθέρωσης των ανθρώπων. Ο καθένας να κάνει τη σεξουαλική επιλογή που θέλει, που έχει ανάγκη. Αν ζούσαμε χωρίς ταμπού ως κοινωνία θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι. Θα ήμασταν αληθινοί! Και η νομοθεσία θα πρέπει να προβλέψει για όλους τους ανθρώπους. Να μην είναι άδικη. Σ’ αυτό που δεν συμφωνώ είναι στο να υιοθετούν παιδιά άτομα του ίδιου φύλου. Γιατί εκεί θα διαταραχτεί η ψυχολογία των παιδιών. Μπερδεύονται οι ρόλοι, χρειάζονται συνεχείς εξηγήσεις της καθημερινότητας και μεγάλος προβληματισμός, ο οποίος δεν ταιριάζει στην ηλικία τους…».

// Τι είναι ευτυχία για εσάς; Στιγμές;
«Και ναι και όχι. Ίσως η έντονη ευτυχία να είναι κάποιες στιγμές. Όμως στο σύνολο μιας ζωής ξέρεις αν έχεις μια ευτυχισμένη ζωή. Όσον αφορά εμένα, ναι, ξέρω ότι είχα και έχω μια ευτυχισμένη ζωή. Μια ευτυχισμένη ζωή περιλαμβάνει και πόνο και αγωνία και ένταση. Στα μικροπροβλήματα δεν δίνω σημασία. Στις αρρώστιες και στο θάνατο καταρρέω, αλλά ξέρω ότι αυτό είναι το παζλ της ζωής. Τα έχω νιώσει και αυτά. Όπως ευτυχία είναι το χειροκρότημα του κοινού. Είναι η ανταπόδοση στο συναίσθημα που του έχω δώσει μέχρι σήμερα!».

// Έβλεπα κάποιες φωτογραφίες στο φουαγέ του θεάτρου σας με πολύ σημαντικούς ηθοποιούς και σκέφτηκα ότι θα είναι και οι συνεργασίες που ξεχωρίζετε…
«Στο θέατρο κλείνω 27 χρόνια! Θα έλεγα ότι ήμουν η μόνη από τη γενιά μου που είχα την τύχη να συνεργαστώ με τα ιερά τέρατα του θεάτρου. Θα ξεχώριζα λοιπόν τη συνεργασία μου με την Αλίκη, γιατί ήταν ο άνθρωπος που μ’ έβγαλε στο θέατρο. Η Αλίκη μου έμαθε τι σημαίνει πειθαρχία, αντοχή, αυτοσαρκασμός και να μη δίνω σημασία στις μικροπρέπειες. Φυσικά ξεχωρίζω τη συνεργασία μου με τον Φασουλή, ήταν ο πρώτος μου σκηνοθέτης, αλλά και με τον Φέρτη. Ο Γιάννης μου έμαθε τι θα πει θέατρο, είναι ο δάσκαλός μου. Από αυτόν έμαθα τι θα πει ήθος και σέβομαι τους μεγαλύτερους του χώρου μου. Βέβαια, δεν μπορώ να μη σας πω για τη συνεργασία μου με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Θανάση Βέγγο, πρότυπα ανθρωπιάς, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, μεγάλη προσωπικότητα, τον Γρηγόρη Βαλτινό, τον Αντώνη Καφετζόπουλο, τον Δάνη Κατρανίδη, τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Αυτοί όμως που με σημάδεψαν είναι ο Βολανάκης και ο Φέρτης!».

// Αναφερθήκατε σε ονόματα-θρύλους… Αλίκη υπάρχει σήμερα;
«Σήμερα υπάρχουν μικρότερης προσωπικότητας άτομα! Δεν πιστεύω ότι οι μεγάλες προσωπικότητες επηρεάζονται από τις εποχές τους. Ο Βολανάκης είχε τραβήξει το μεγαλύτερο πόλεμο ως σκηνοθέτης. Όσα είχε ακούσει δεν είχαν ακούσει δέκα ατάλαντοι σκηνοθέτες. Η Αλίκη είχε δεχτεί τρομερό πόλεμο, το ίδιο και η Καρέζη. Η Μελίνα τα ίδια. Οι προσωπικότητες δεν επηρεάζονται από το περιβάλλον. Ούτε επηρεάζονται αν βγει ένας και πει μια ανοησία! Θα κάνεις λάθη και κακές ερμηνείες, αλλά θα κάνεις και αυτοκριτική. Μόνος σου πρέπει να ξέρεις πότε έκανες μια καλή παράσταση, πότε ήσουν σωστός και πότε όχι… Να έχεις εσύ άποψη και όχι επειδή βγήκε κάποιος και σε κατακρίνει να σου κόβονται τα φτερά. Η ψεύτικη κόντρα δεν θα σε στείλει σπίτι σου! Αν έρθει ο Γεωργουσόπουλος, ένας άνθρωπος ειδήμων και καλοπροαίρετος, θα τον ακούσω και θα προσπαθήσω να διορθώσω το λάθος μου. Από τον Γεωργουσόπουλο θα επηρεαστώ. Τον άσχετο δεν θα τον σεβαστώ. Δεν μ’ αφορά η γνώμη του».

// Πρώτη φορά σας βλέπουμε να αντιδράτε σ’ αυτά που λέει για εσάς ο κ. Λάκης Λαζόπουλος. Τη σάτιρά του την έχετε δεχτεί κατά καιρούς και ξέρετε ότι αυτή είναι η φύση της εκπομπής του. Τι άλλαξε τώρα;
«Πιστεύω ότι ο Λάκης Λαζόπουλος ξεπέρασε κάποια όρια! Θεωρώ ότι είναι το τέλος της κοινωνίας μας αν εγώ βγαίνω και σατιρίζω το γάμο σου την ώρα που παντρεύεσαι. Δηλαδή τι; Μπαίνω αυτήν την ώρα στο μυαλό σου και γνωστοποιώ ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις σου από αυτόν το γάμο, ξέρω τα συναισθήματά σου και τα αποκαλύπτω; Ξέρει αυτός ο άνθρωπος την ύπαρξη ή μη των συναισθημάτων μου για αυτόν το γάμο; Για το πόσο χαροποίησε αυτός ο γάμος το παιδί μου; Ξέρει τι σκέφτεται ο άνδρας μου για εμένα; Αυτό δεν επιτρέπεται. Είμαι σίγουρη ότι αν κάποιος τους έκανε το ίδιο, ασχολιόταν δηλαδή με την οικογένειά τους, με το γάμο τους, δεν θα τους άρεσε καθόλου. Αν κάποιος δεχόταν την κριτική αυτή που δέχτηκα εγώ, θα προασπίζονταν και τη γυναίκα του και τους γονείς του και τα παιδιά του. Λοιπόν εγώ έχω και μάνα και παιδί και άνδρα! Εγώ χάρηκα που οι Έλληνες έχουν φιλότιμο και αντέδρασαν. Αυτό μόνο!».

Και τα δύο κόμματα
είναι απογοητευτικά!

// Οι Έλληνες λέτε ότι αντιδρούν. Με όσα συμβαίνουν γύρω μας, με ένα κράτος που απαξιώνει την παιδεία, την υγεία και τις τράπεζες να του πίνουν το αίμα, βλέπετε αρκετούς επαναστάτες;
«Εγώ πραγματικά με όσα συμβαίνουν τελευταία ντρέπομαι! Το κράτος πρέπει να είναι παρόν και δεν είναι! Έχω γυρίσει όλα τα νοσοκομεία με τον πατέρα μου και έχω φρίξει με όσα έχω δει. Και σκέφτομαι αν φέρονται έτσι σε εμένα, ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο, σκέψου στον άνθρωπο που δεν έχει πού να απευθυνθεί. Να σου λένε γιατροί “κ. Ντενίση, μεγάλος είναι πια ο πατέρας σας”… Είναι αυτή απάντηση; Για την ανεργία τι κάνει το κράτος; Είναι τραγική η κατάσταση. Εγώ ειλικρινά αυτήν τη φορά δεν ξέρω τι να ψηφίσω. Και τα δυο μεγάλα κόμματα τα βρίσκω αυτήν τη στιγμή απογοητευτικά! Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για να γίνουν πράγματα στην παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον. Αυτές είναι οι προτεραιότητες και όχι οι εξοπλισμοί! Ούτε οι υπουργοί να γίνονται μάνατζερ επιχειρηματικού τύπου…».

// Στην τηλεόραση γιατί δεν σας βλέπουμε;
«Στην τηλεόραση η μία σειρά διαδέχεται την άλλη με το ίδιο χαμηλό κόστος και την ίδια θεματολογία. Στο “Παρά πέντε” πήγα γιατί ήταν μια εξαιρετική σειρά. Η τηλεόραση πηγαίνει στα φτηνά! Πλέον δεν μ’ ενδιαφέρει να παίρνω μέρος σε σειρές που εγώ θα πληρώνομαι καλά και όλη η παραγωγή να είναι χαμηλού κόστους. Προτιμώ μια πλούσια παραγωγή και ας πάρω και λιγότερα!».

// Η τηλεθέαση δεν είναι βραχνάς;
«Τα κανάλια θέλουν να κάνουν την τηλεόραση μπακάλικο! Πόσο πουλάς; Όταν γυρίζω από το θέατρο βλέπω NOVA. Και όσον αφορά τις ειδήσεις, συγγνώμη αλλά αυτές είναι εκπομπές. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μια ώρα ειδήσεις;».

// Τι πρέπει να γίνει για ν’ αλλάξει το σκηνικό;
«Η αλλαγή θα έρθει από την παιδεία. Όταν ο Έλληνας καταλάβει ότι δεν σου δίνει αξία το να φοράς Prada, αλλά το να είσαι ένας μορφωμένος άνθρωπος, θα υπάρχει και διέξοδος. Λοιπόν δεν είναι αξία τα ακριβά ρούχα, το ακριβό αυτοκίνητο, το να είσαι αδύνατος και να τρέχεις στα ινστιτούτα για δίαιτα. Ε, δεν είναι αξία αυτά. Σιγά τα λάχανα… Δείτε και τους πλούσιους πώς τους δέρνει η κατάθλιψη και τα ναρκωτικά. Όλα είναι πολιτισμός. Αν από μικρός ακούς σκυλάδικα, τότε για ποια κουλτούρα μιλάμε; Η παιδεία και ο πολιτισμός δημιουργεί ευγενείς ανθρώπους. Και αυτό είναι το θέμα!».

// Κυρία Ντενίση, λίγοι καταθέτουν πια την ψυχή τους.
«Η ζωή θέλει γενναιότητα! Για να έχεις ζωή που να στηρίζεται στις δικές σου αξίες και αρχές θέλει μεγάλη γενναιότητα. Το να παραμένεις αξιοπρεπής, τη στιγμή που όλος ο κόσμος γύρω σου για ν’ αποκτήσει υλικά αγαθά και εξουσία φθίνει όλο και περισσότερο ψυχικά, απαιτεί μεγάλη δύναμη. Μεγαλώνοντας, ζώντας διάφορα προσωπικά δράματα, υιοθετώντας το παιδί μου, αποφασίζοντας να παντρευτώ ξανά και να διεκδικήσω την ευτυχία, κατάλαβα τις καθημερινές ηρωίδες και τις θαυμάζω απεριόριστα. Αυτό πάρτε το και ως ένα σχόλιο για την καριέρα μου…».


Σχολιάστε εδώ