Γιατί έκρυψε την αλήθεια ο πρόεδρος του ΤΕΕ;

Και αυτόματα το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί, κύριε πρόεδρε, δεν το είπατε από την πρώτη στιγμή που φέραμε στο φως τα σχέδιά σας να πάρετε από το ΤΣΜΕΔΕ το φιλέτο που έχει στην πλατεία Κλαυθμώνος, ανταλλάσσοντάς το με το δικό σας στα Εξάρχεια; Ποιος συλλαμβάνεται, κύριε Αλαβάνε, να κρύβει την αλήθεια;

Ισχυρίζεται ο πρόεδρος του ΤΕΕ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι δεν είναι δεσμευμένο από τον δήμο το οικόπεδό τους. Ερώτημα: Μπορεί, κύριε Αλαβάνο, αύριο το πρωί, αν γίνει η ανταλλαγή (αλήθεια, γιατί τέτοια επιμονή;), να κτίσει ΑΜΕΣΩΣ το ΤΣΜΕΔΕ στο οικόπεδό σας στα Εξάρχεια; Είναι καθαρό και από τον δήμο και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία; Εμείς δεν μιλάμε με τον νόμο των πιθανοτήτων ότι μπορεί ο κάθε δήμος να δεσμεύσει το οποιοδήποτε οικόπεδο. Μιλάμε ευθέως. Ευθεία λοιπόν και η ερώτηση που θέσαμε παραπάνω. Μπορούν αύριο το πρωί να μπουν οι μπουλντόζες στο οικόπεδό σας;

Σε προηγούμενη επιστολή σας, κύριε πρόεδρε, μας είπατε ότι η ανταλλαγή είναι συμφέρουσα για το ΤΕΕ, που λογικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα συμφέρουσα και για το ΤΣΜΕΔΕ. Σταματήστε οποιονδήποτε πολίτη στον δρόμο και ρωτήστε τον, αν είχε ένα οικόπεδο στην πλατεία Κλαυθμώνος, θα το έδινε για να πάρει ένα στη Χαριλάου Τρικούπη; Εσείς, κύριε Αλαβάνο, θα το δίνατε;

Σήμερα μας πήγατε σε… μαθηματικούς τύπους… Λέτε στην επιστολή που μας στείλατε ότι: «Δεν είναι μαθηματικά βέβαιο ότι μια καλή πρόταση για το ΤΕΕ είναι κακή για το ΤΣΜΕΔΕ!». Δηλαδή θα πρέπει να καταφύγουμε σε μαθηματικούς εγκεφάλους, να κατεβάσουμε βιβλία Άλγεβρας, να αναζητήσουμε… εξισώσεις για τα αυτονόητα; Τι προβληματίζεστε αν είναι μαθηματικά βέβαιο, όταν την αδιαμφισβήτητη απάντηση μπορεί να σας τη δώσει, κύριε Αλαβάνο, και ο τελευταίος μεσίτης της Αθήνας… Θα ανταλλάσσατε ένα οικόπεδο στην Κηφισιά με ένα στα Λιόσια, κύριε πρόεδρε; Αφήστε λοιπόν τις αστειότητες για να μην εκτίθεστε… Άλλωστε ζείτε στην Ιερουσαλήμ… Και βλέπετε τι γίνεται με το Βατοπέδι. Και ο Εφραίμ και η κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι είναι συμφέρουσες οι ανταλλαγές. Το ίδιο και οι ορκωτοί εκτιμητές που επικαλείστε. Το ίδιο και οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους. Και όμως κάποιοι κινδυνεύουν να κάτσουν στο σκαμνί… Η Εξεταστική δουλεύει. Γνωρίζετε τι έχει πει ο αδελφός σας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μαφία στο Άγιον Όρος, το ίδιο για τη Μονή Τοπλού… Περισσότερη προσοχή χρειάζεται. Όταν μάλιστα κάποιοι παραμονεύουν ν’ αλλάξουν οι συνθήκες ιδιοκτησίας του οικοπέδου, για να γίνουν νέες μελέτες, σύμφωνα με τις θελήσεις του νέου ιδιοκτήτη και να μην ισχύσει η προσφορά που έχει δώσει η κατασκευαστική εταιρεία «ΤΟΜΗ», συμφερόντων γνωστού μεγαλοκατασκευαστή με σχέσεις στα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα έχει δοθεί έκπτωση πάνω από 50% που προφανώς διαπίστωσαν εκ των υστέρων ότι είναι ασύμφορη… Υπάρχει επομένως και αυτή η πλευρά, γι’ αυτό και οι δύο Διοικήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές για να μην έχουν μπλεξίματα…

Οι ευθύνες σε
τρεις υπουργούς

Η ευθύνη βέβαια μετατοπίζεται στους τρεις υπουργούς που πρέπει να συνυπογράψουν για να εγκριθεί και να γίνει πράξη η περιβόητη ανταλλαγή. Ήδη ο φάκελος βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προβληματισμός.

Εκτός από τον κ. Σουφλιά θα πρέπει να συνυπογράψουν και ο Αλογοσκούφης και η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Ανάκληση από τον δήμο δεν υπάρχει

Γράφει στην επιστολή του ο κ. Αλαβάνος ότι:

«Το ΤΕΕ ζήτησε εγγράφως από τη Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων απάντηση σχετικά με το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς στο οικόπεδο ιδιοκτησίας ΤΕΕ, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι ”για το οικόπεδο στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, ιδιοκτησίας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο χώρος είναι οικοδομήσιμος με παρόδιες στοές 3 μ.”».

Είναι όμως γνωστό, κύριε πρόεδρε του ΤΕΕ, ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για τροποποιήσεις ρυμοτομικών σχεδίων δεν είναι αποφάσεις εκτελεστές. Για να γίνουν τέτοιες είναι απαραίτητη η τροποποίηση να γίνει από το ΥΠΕΧΩΔΕ με διάταγμα, συνεπώς σωστά απάντησε η Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων. Είναι γνωστό συγχρόνως ότι μια απόφαση ανακαλείται ή από το όργανο που την εξέδωσε ή από υπερκείμενο όργανο. Ανάκληση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου δεν υπάρχει. Είναι γνωστό επίσης ότι τέτοιου είδους αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για να πάρουν οριστικό τέλος, είτε υλοποιώντας τη βούληση του δήμου είτε όχι, περνούν πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια.

Μια και το ΤΕΕ πιστεύει ότι ως ενδεχόμενο δεν φαίνεται να υπάρχει η υλοποίηση της σχετικής απόφασης του δήμου, γιατί πριν να ζητήσει την ανταλλαγή του οικοπέδου του δεν είχε ζητήσει το απλούστατο, ο Δήμος Αθηναίων να ανακαλέσει την απόφασή του. Τότε και μόνο τα προς ανταλλαγή οικόπεδα ως προς το θέμα της ρυμοτομίας θα ξεκινούσαν από την αυτή αφετηρία.

Βέβαια, για τα άλλα θέματα, περί αρχαιολογικής έρευνας κ.λπ., το ΤΕΕ δεν απαντά, που σημαίνει ότι αποδέχεται ότι το οικόπεδό του, εάν ποτέ αξιοποιηθεί, αυτό θα είναι δυνατόν μετά από μια δεκαπενταετία τουλάχιστον!

Ερωτάται λοιπόν, ο θεσμοθετημένος σύμβουλος του κράτους για τεχνικά θέματα εισηγείται στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι η ανταλλαγή αυτή είναι συμφέρουσα και επωφελής» και για τα δύο νομικά πρόσωπα, όπως ορίζει ο νόμος; Δηλαδή, ο πρόεδρος και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ αλλά και τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ ως μηχανικοί θα συμβούλευαν σε πελάτη τους τέτοια ανταλλαγή, με γνώμονα και μόνο τη σημερινή αξία των οικοπέδων χωρίς να ληφθεί υπόψη σε αυτήν και η τόσο μεγάλη χρονική υστέρηση της δυνατότητας αξιοποιήσεως των δύο οικοπέδων;

Ξεχνάει ο κ. Αλαβάνος ότι υπάρχουν και απαγορεύσεις

Φαίνεται όμως ότι αγνοεί κι άλλα πράγματα ο πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως το άρθρο 64 παρ. 3 του Προεδρικού Διατάγματος 715/1979 που απαγορεύει την ανταλλαγή ακινήτων του δημόσιου τομέα όταν αυτά δεν είναι «παρακείμενα». Και πώς είναι δυνατόν να το αγνοεί όταν ακόμα και σε παλαιότερη γραπτή έκθεση για το θέμα, που διανεμήθηκε στους νόμιμους εκπροσώπους του ΤΕΕ στο ΤΣΜΕΔΕ, αναφέρονται ρητά οι σχετικές απαγορεύσεις (όπως προκύπτει και από τη φωτοτυπία που παραθέτουμε);

«Σύμφωνα με το άρθρο 64, παρ. 2 του ΠΔ 715/79 για την εκποίηση ακινήτων επ’ ανταλλαγή μεθ’ ετέρων ακινήτων, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 59-62 του παρόντος ΠΔ που προβλέπουν κυρίως τη διαδικασία της με διαγωνισμό εκποίησης. Σύμφωνα με το άρθρο 64 παρ. 3 ”επιτρέπεται η άνευ δημοσίου διαγωνισμού ανταλλαγή ακινήτου του ΝΠΔΔ μεθ’ ετέρου ακινήτου παρακείμενου στην ιδιοκτησίαν αυτού, κατόπιν ητιολογημένης αποφάσεως του διοικούντος αυτού συλλογικού οργάνου, εγκρινομένης υπό του εποπτεύοντος υπουργού και του υπουργού των Οικονομικών. Τα προς ανταλλαγήν ακίνητα εκτιμώνται υπό Επιτροπής ……..”, διάταξη η οποία δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής για μη παρακείμενα ακίνητα ………».

Ο κ. Αλαβάνος προσπαθεί να υποβάλει την ιδέα ότι τα μέλη της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισαν, και μάλιστα με… «συντριπτική πλειοψηφία» (!) να γίνει η ανταλλαγή! Όμως, στην επιστολή του, ο κ. πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει επί λέξει «……. τα μέλη της διοίκησης …… αποφάσισαν για την καλύτερη αξιοποίηση ακινήτων τους, εξετάζοντας εξονυχιστικά κάθε σχετική σκέψη, θετική ή αρνητική, που κατατέθηκε…». Επομένως υπήρξαν αρχικές σκέψεις περί μελέτης του θέματος, αλλά καμιά τελική απόφαση «εκτελεστική» δεν υπήρξε! Υπήρξε μόνο επίμονη προσπάθεια των εκπροσώπων της διοίκησης του ΤΕΕ στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ να σύρουν σε βεβιασμένες αποφάσεις το τελευταίο ΔΣ του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα (μέσα στον τελευταίο μήνα της θητείας του!) για να πάρει το ΤΕΕ τη δημόσια ασφαλιστική περιουσία. Αψευδής απόδειξη είναι ότι στη συνεδρίαση 5315 της 17ης Απριλίου 2006 του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, ο τότε πρόεδρός του (θανών ήδη) Αναστάσιος Κουμπλής είχε ανακοινώσει -όπως έχει καταχωριστεί στα οικεία πρακτικά- ότι στις 28-4-2006 «πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του νέου κτιρίου κεντρικών γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ στην Παλ. Πατρών Γερμανού 3-5 (πρόκειται για τον χώρο της πλατείας Κλαυθμώνος που έχει… φαγωθεί να τον πάρει στο ΤΕΕ) και για την ανακαίνιση – επισκευή του κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη 4 …….», απόφαση βεβαίως που με πολλή ικανοποίηση είχαν υποδεχθεί οι εργαζόμενοι του Ταμείου. (Υπήρξε και η παλαιότερη απόφαση του ΔΣ του Ταμείου 415 της 7ης Ιουλίου 2003, που συνεδύασε την κατασκευή του νέου κτιρίου του ΤΣΜΕΔΕ στην επίμαχη περιοχή με την ανακαίνιση – επισκευή του παλαιού κτιρίου του Ταμείου στην οδό Κολοκοτρώνη 4, που υπέστη ζημίες από τον σεισμό του 1999).

Στην επιστολή του εμφανίζεται ο κ. Αλαβάνος… προστάτης των υπαλλήλων του ΤΣΜΕΔΕ. «Το ΤΕΕ έχει δαπανήσει», λέει, «την τελευταία πενταετία ποσό μεγαλύτερο των 3 εκατομμυρίων ευρώ για να τους ενισχύσει στο έργο τους». Σε τι άραγε αναφέρεται; Για να πάρει πάντως ο κ. Αλαβάνος προς χάρη του ΤΕΕ την περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ επιχείρησε να ματαιώσει και τα δύο παραπάνω έργα, όπως αποκαλύψαμε με τις φωτοτυπίες που δημοσιεύσαμε πριν από τρεις Κυριακές: Τόσο την ανακαίνιση του τραυματισμένου κτιρίου, όσο και την ανέγερση του νέου στην πλατεία φιλέτο!

Αυτά, και είμαστε πάντα στη διάθεση του κ. Αλαβάνου (και του κάθε πολίτη), προκειμένου να υπηρετηθεί η αλήθεια, για το κοινό συμφέρον, μακριά από πολιτικά παιχνίδια, είτε στο ΤΕΕ είτε αλλού. Κι αυτό, αγαπητέ πρόεδρε, θα ήταν χρήσιμο, να μην το ξεχνάτε, όταν αναφέρεστε, τουλάχιστον, στο «ΠΑΡΟΝ».


Σχολιάστε εδώ