Βυζάντιον

Ξέρεις ότι θα ακολουθήσει τρομερό θέαμα, από εκείνα τα φθηνά που σε φτιάχνουν. Ε, λοιπόν πρέπει να σας πω ότι σπαρταρώ από ενδιαφέρον, ριγώ από ενθουσιασμό, έχω καθηλωθεί με το καινούργιο σκάνδαλο της Νέας Δημοκρατίας που ακολουθεί τόσο γνωστή και παραδοσιακή συνταγή, ώστε είμαι πλέον βέβαιος ότι τα σκηνοθετεί ο Παπακαλιάτης.

Η κάθε χώρα έχει τα σκάνδαλα που της αξίζουν. Βλέπεις, ας πούμε, ότι στις σοβαρές χώρες τα σκάνδαλα έχουν μια ποιοτική διαβάθμιση. Δες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέσο σκάνδαλο πιάνει μισό δισεκατομμύριο δολάρια, δέκα μοντέλα και μερικά κιλά κόκα. Ακόμα και όταν έχει ερωτικές διαστάσεις σου προσφέρει στοματικό έρωτα στο οβάλ γραφείο. Και εδώ το ίδιο συμβαίνει, αλλά φοβούμαι ότι στη θέση αυτού που προσφέρει το συγκεκριμένο είδος ηδονής, βρισκόμαστε όλοι εμείς. Τι θέλω να πω; Ότι ακόμα και εγώ που έχω αποδείξει τη ροπή μου προς το trash, την ηδονική σχέση με το ευτελές και το λούμπεν, αδυνατώ να αντιληφθώ το σύνολο της υπόθεσης. Όταν έχεις να κάνεις με βίντεο από το μαγαζί γνωστού σκυλά της Θεσσαλονίκης, όταν η κατάθεση που εμπλέκει τον Καραμανλή διαψεύδεται από μια χορεύτρια που καλείται Αζέλ, όταν όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στη Βουλή, τότε μπορείς άνετα να τηλεφωνήσεις στον Σιούφα και να κλείσεις ένα δίκλινο για τρεις ώρες, να πας με παράνομο αίσθημα. Γιατί όπως καταλαβαίνεις, όλοι τους διαχειρίζονται το δημόσιο αίσθημα με τον τρόπο που κάποιος διαχειρίζεται το παράνομο. Καμιά αρπαχτή στα σκοτεινά.

•••

Ο μέσος άνθρωπος με τη μέση λογική θα ρωτήσει: «Ρε ΠΑΣΟΚ, πού πας και τις βρίσκεις;». Να σας πω εγώ. Τους βρήκε μόνη της. Η σχέση της Σωτηροπούλου με το ΠΑΣΟΚ (και κάντε μου αγωγή αν λέω ψέματα) είναι παλαιά. Τους έχει τροφοδοτήσει με χαρτιά, τους έχει δώσει στοιχεία και επιχειρήματα. Αυτό που ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς αγνόησαν το θέμα του βίντεο. Και ξέρετε γιατί το λέω; Διότι με πληροφορούν ότι και στο ΠΑΣΟΚ ήξεραν πως ο Πάπιστας είχε στο χέρι ένα βίντεο το οποίο και επιδείκνυε προς παραδειγματισμό και συμμόρφωση. Ο Παπακωνσταντίνου δεν το είδε, δεκτό όσο και απίστευτο συνάμα. Το γνώριζαν, όμως, πολύ καλά στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Και όχι μόνο. Η μισή Θεσσαλονίκη το ήξερε. Εξ όσων μαθαίνω και διαισθάνομαι, αυτά που ερωτώ τώρα εγώ, τα έχει θέσει και ο Γιώργος ζητώντας κάποιες εξηγήσεις… Έχω και άλλα, δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχειχαβαλές…

•••

Μια μικρή παρένθεση. Έχοντας υπ’ όψιν τα πρόσωπα που, αποδεδειγμένα, είδαν το βίντεο εδώ και καιρό, μπορώ να ρωτήσω αν το βίντεο είχε τεθεί και προς ενημέρωση του Ευάγγελου Βενιζέλου;

•••

Σε μένα να τηλεφωνούσαν ο Καρχιμάκης και ο Παπακωνσταντίνου για να μου πουν ότι έχουν κατάθεση από τη γυναίκα του Κουκουβίνου, θα τους έλεγα πριν την εμφανίσουν να κάνουν ένα τάμα. Αρκούσε μόνο η διήγηση για τον βίο και την πολιτεία του στον Άρη, απ’ όπου έφυγε τρέχοντας αν και προσπάθησε να ξαναμπεί διά Κοντομηνά. (Συμπτώσεις ε;) Με όλα αυτά κατά νου τηλεφώνησα στον άνθρωπό μου στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας κάποιες εξηγήσεις. Τον άκουσα cool και ψύχραιμο. «Και αν σου πω, Προκόπιε, ότι υπάρχει η πιθανότητα μαζί με το βίντεο να ψωνίσαμε και κάτι άλλο μεγαλύτερο το οποίο και το κρατάμε για αργότερα;». Μου φαίνεται ως η μοναδική λογική εξήγηση. Αλλιώς έχουμε να κάνουμε με βλάκες, τόσο απλά.

•••

Μισό λεπτό γιατί, λες και είμαι σε σκηνή θεατρικού έργου, εμφανίζεται και άλλος ΠΑΣΟΚος που μου λέει το εξής: «Βρε στόκε Προκόπιε, εντάξει, γνωρίζαμε ότι υπάρχει θέμα με τη Σωτηροπούλου. Πώς ήταν δυνατόν να ζητούσαμε την εξαίρεσή της αν την καλούσε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα έπρεπε να δώσουμε και συγκεκριμένες εξηγήσεις. Αν θέλεις να ψάξεις, αυτό που μας εκνευρίζει περισσότερο είναι η αμήχανη αντίδραση του Παπακωνσταντίνου. Και υπάρχει θέμα για τα όσα έχει πει στον Γιώργο εκ των προτέρων…»

•••

Τώρα παίρνω το ύφος Κακαουνάκη από το καλοκαίρι της 17 Νοέμβρη. Με φτιάχνει το «ο Κουκουβίνος και η Σωτηροπούλου», γιατί μου θυμίζει το «Κουφοντίνας και Σωτηροπούλου». Γιατί η Σωτηροπούλου πηγαίνει στην Εξεταστική Επιτροπή ενώ γνωρίζει ότι θα εκτεθεί; Μόνο χαζή δεν είναι, πιστέψτε με. Και οι άνθρωποι που τη γνωρίζουν μου λένε πως ο στόχος της δεν ήταν ο εκβιασμός και τα χρήματα. Ήθελε, απλώς, να πολιτευτεί. Με ποιον; Με τη Νέα Δημοκρατία. Κατά μια εκδοχή όλο αυτό το μπάχαλο που παρακολουθούμε τώρα έχει να κάνει με ένα ξεκαθάρισμα επαρχιώτικων λογαριασμών στη Νέα Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης. Άλλη θεωρία συνωμοσίας; Η Σωτηροπούλου αποτελεί λαγό της Νέας Δημοκρατίας για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην παγίδα. Λες;

•••

Ασφαλώς έχετε καταλάβει ποιο είναι το πολιτικό και αισθητικό αποτέλεσμα της υπόθεσης. Μπορεί να μάθουμε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για όσα έχουν διαδραματιστεί στις πίστες του Καραμπέρη με την Αζέλ, τον Ψωμιάδη και τη Σωτηροπούλου. Μπορεί να μάθουμε τι λογαριασμούς έκανε ο Κουκουβίνος με το φίλο του, τον Θεόφιλο Μητρούδη, πετώντας λουλούδια στα ποδαράκια της Δήμητρας Παππίου. Αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί με το Βατοπέδι. Ακόμα λίγο να κρατήσει αυτή η συζήτηση, το όνομα Εφραίμ θα θυμίζει το μοναστήρι στη Νέα Μάκρη, εκεί όπου βγάζουν το μεροκάματο επιδεικνύοντας το λείψανο του οσίου που καταπίνει ευρώ με μεγαλύτερη συχνότητα και από αυτόματο πωλητή της Coca Cola.

•••

Πιστέψτε με, υπάρχουν δύο στελέχη της κυβέρνησης που κάνουν πραγματικό πάρτι με όλα αυτά. Ο Αλογοσκούφης και ο Αβραμόπουλος. Διότι ασχολούμαστε μαζί τους λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Και οι δύο λένε δεξιά και αριστερά πως υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση που σκοπεύει να τσαλακώσει το προφίλ τους. Ειδικά του Αλογοσκούφη το προφίλ λερώθηκε και με τα αυγά που έπεσαν. Η κατινιά τους αναμένεται να πάρει διαστάσεις όταν ο Αβραμόπουλος αρχίσει να δηλώνει ότι τα προβλήματα στην Υγεία μεθοδεύονται από τον Αλογοσκούφη με σκοπό να πλήξει την πορεία του προς την κορυφή. Ακούγεται φαιδρό και χυδαίο, αλλά με όλα αυτά που βλέπουμε εσχάτως δεν νομίζω ότι πρέπει να μας εκπλήσσει.

•••

Α, ναι. Ετοιμαστείτε για τον νέο γύρο, διπλό με πίτα, κατινιάς στα blogs. Εδώ κανονικά πρέπει να κρατάς τις αναρτήσεις που γίνονται και να τις κυκλοφορήσεις σε βιβλίο. Μιλάω για το ξεκατίνιασμα μεταξύ των περίφημων «ενημερωτικών» blogs, των ανθρώπων δηλαδή που κόπτονται για την ελευθερία του Τύπου, προκειμένου να μπορούν να υβρίζουν ανωνύμως. Και διαπιστώνω πως αν δεν σε βρίζει κάποιο blog δεν υπάρχεις. Αφού σκέφτομαι να φτιάξω ένα blog για να βρίζω τον εαυτό μου. Μετά θα απαντάω από εδώ, όλο και κάποια κορόιδα θα τσιμπήσουν και θα τους έχω πελάτες από δύο πλευρές. Στην αρχή γέλαγα μαζί τους. Τώρα αηδιάζω. Και σκέφτομαι ποιοι στο διάολο άνθρωποι είναι αυτοί που αναθέτουν την ενημέρωσή τους σε ημιμαθή φασιστοειδή, αγράμματα, ανορθόγραφα, που βιάζουν ένα νέο μέσο έχοντας αφρούς στο στόμα τους.

•••

Ο Κοίλιαρης κάτι τέτοια θα έβλεπε και είπε να φύγει. Διάβασα το συγκλονιστικό κομμάτι της Ντίνας Βαγενά στην «Ελευθεροτυπία», ειδικά το σημείο όπου γράφει για τον χορό κροκοδείλων στην κηδεία του. Των κροκοδείλων που είχαν τον πολεμικό τους ανταποκριτή με μπλοκάκι επειδή έπρεπε πρώτα να βολέψουν τα ρουσφέτια τους, τα παιδάκια που τους στέλνουν από πάνω, τα ανιψάκια τους και τις γκόμενες με τα μεζ μαλλιά που τις χαίρονται αγοράζοντας viagra μαζί με τα πούρα τους. Δεν πήγα στην κηδεία του Κοίλιαρη, αλλά αν ήμουν εκεί θα έπιανα μια χούφτα άμμο, αλλά δεν θα την έριχνα στο φέρετρο, αλλού θα την έστελνα μαζί με λίγο σάλιο. Ξέρω, σου φαίνεται ότι λαϊκίζω τώρα. Αλλά τα έχω πάρει, σοβαρά μιλάω…


Σχολιάστε εδώ