XΡΗΜΑτιστήριο

>Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η ενίσχυση των διεθνών αγορών, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του κινεζικού πακέτου στήριξης των 586 δισ. και τη μείωση της ισοτιμίας γιεν/δολαρίου, βελτίωσε το κλίμα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.190,99 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο 3,98%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 147 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 7,8 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,26%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 2,42%, ενώ ο FTSE ASE small cup80 έκλεισε με κέρδη 3,05%. Την επομένη, οι αρνητικές εκθέσεις για την πορεία των εταιρειών Goldman Sachs – Google, η νευρικότητα μετά τις ζημιές ρεκόρ της Fannie Mae και η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου της Circuit City επισκίασαν την ευφορία που προκάλεσαν η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κίνας για τον πληθωρισμό και η αναθεώρηση του σχεδίου στήριξης του ασφαλιστικού κολοσσού ΑIG, έτσι το αρνητικό κλείσιμο της Wall Street, η πτώση των ασιατικών αγορών και η νευρικότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων επηρέασαν το κλίμα στη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.050,31 μονάδες, με απώλειες 6,42%, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 167 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου εννέα αφορούσαν πακέτα. Στο κόκκινο και ο δείκτης των τραπεζών, που υποχώρησε έως και 9,39%, πριν κλείσει τελικά με πτώση «μόλις» 8,15%. Από τις επιμέρους μετοχές ξεχώρισε η βουτιά της Alpha Bank (11,30%), η κάθετη πτώση της Εθνικής (9,18%), οι σημαντικές απώλειες άνω του 7% των Γενική, Aspis, ΤΤ και η υποχώρηση άνω του 6% των Marfin Popular Bank, Πειραιώς, ATEBank και Κύπρου. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, με αφορμή την πτώση στις τιμές των μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα και του κλάδου των εμπορευμάτων, τους φόβους για το μέγεθος της ύφεσης και την περαιτέρω συρρίκνωση της εταιρικής κερδοφορίας, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.010,52 μονάδες, με απώλειες 1,94%, και η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 198,6 εκατ. ευρώ. Από τους τίτλους που άλλαξαν χέρια 144 τίτλοι υποχώρησαν, 51 διατηρήθηκαν αμετάβλητοι και 76 ολοκλήρωσαν με κέρδη. Την επομένη η τροχιά πτώσης των διεθνών αγορών, οι ανησυχίες για παρατεταμένη κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, τα ανησυχητικά μακροοικονομικά στοιχεία των εταιρειών και η είδηση ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας ανέβαλε τα σχέδια για εξαγορά τοξικών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών, επηρέασαν και τη Σοφοκλέους που ακολούθησε περισσότερο το κλίμα των αναδυόμενων παρά των αναπτυγμένων αγορών, με ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών και άλλων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 1.982,11 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,41%.

>Από λογιστικά τρικ, σε πρακτικές απόκρυψης της πραγματικής κατάστασης, μήπως και έτσι μπει κάτω από το χαλί το έλλειμμα στις επενδυτικές δαπάνες! Με τον συνήθη εύκολο τρόπο του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πληρώσει την κρατική συμμετοχή σε κοινοτικά έργα.

>Πόσες φορές από αυτήν εδώ τη στήλη έχουμε επισημάνει τον «βρώμικο ρόλο» των εισπρακτικών εταιρειών; Έπρεπε λοιπόν να περάσουν «μόλις» πέντε χρόνια προκειμένου η γαλάζια διακυβέρνηση να αναγκαστεί να συρθεί σε ένα ορθολογικό, διαφανές, σύγχρονο και δίκαιο πλαίσιο λειτουργίας τους.

>Η υποκρισία στο μεγαλείο της! Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος προς όφελος των μικρομεσαίων ήταν απλώς η αφορμή, καθώς η γενεσιουργός αιτία της «αλληλοστήριξης» τραπεζών – κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την αδυναμία κάποιων πιστωτικών ιδρυμάτων να αντέξουν τις υποαξίες στα χαρτοφυλάκιά τους, γεγονός που θα τις οδηγούσε σε μείωση των ιδίων κεφαλαίων και κατʼ επέκταση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας.

>Αποσύρθηκε πριν την ώρα της… η περίφημη απόσυρση των ΙΧ! Υπό αυτές τις δημοσιονομικές συνθήκες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών μελετά την αναβολή της εφαρμογής αυτού του μέτρου, για το οποίο τόσος λόγος έγινε από τη μικτή επιτροπή ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΜΕ, ΥΠΕΘΟ και τόσο μελάνι χύθηκε από τους εντολοδόχους δημοσιογράφους.

>«Μείον ένας μισθός…» ! Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ ανέθεσε στο ίδιο πρόσωπο τόσο τα καθήκοντα του επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικών Ανακοινώσεων, όσο και του αντίστοιχου της Εξυπηρέτησης Μετόχων. Περί της κ. Κλεοπάτρας Γλυνού ο λόγος.

>«Να μην τη ματιάσουμε»! Μπορεί οι τιμές των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχουν καταβαραθρωθεί, οι αντίστοιχες όμως των χαρτιών της Εναλλακτικής Αγοράς διατηρούνται σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα, καταγράφοντας σημαντικές αποδόσεις.

> Επιχειρηματικές εξελίξεις, απλή στήριξη ή κάτι άλλο; Ποιος ο λόγος της αιφνίδιας ανόδου στην τιμή της μετοχής της Forthnet; Ποια η αιτία των ξαφνικών τοποθετήσεων από πλευράς φυσικών ή/και νομικών προσώπων που πρόσκεινται στους διοικούντες της εταιρείας;

>Βαρύ το πλήγμα! Η μεγάλη πτώση των ημερήσιων ναύλων στην εμπορική ναυτιλία, λόγω πιστωτικής κρίσης και οικονομικής ύφεσης, οδηγεί αρκετούς από τους εφοπλιστές στο να προσανατολίζονται ακόμη και στον παροπλισμό πλοίων έως ότου επανέλθουν σε επίπεδα κερδοφορίας.

>Μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές, με το ποσό αύξησης να αποτελεί «λαγό» μεταξύ της «καλής» κυβέρνησης και του «κακού» διοικητή! Έτσι απλά λοιπόν, για να διατηρήσει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού τη θέση της στην αγορά ενέργειας και να εξακολουθήσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της να αμείβονται πλουσιοπάροχα, πρέπει σύμφωνα με το νέο business plan να «εξασφαλίσει» χρήματα κυρίως από τα τιμολόγια ρεύματος. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες υλοποίησης του όλου εγχειρήματος, η «γνωστή και μη εξαιρετέα» αναλύτρια που μεταπήδησε από την JP Morgan στη Citigroup προχώρησε στις αισιόδοξες προβλέψεις της, αναβαθμίζοντας τη σύσταση για την εταιρεία και αυξάνοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή της.

> Όταν οι περισσότεροι από τους insiders αγοράζουν, κάποιοι λίγοι εμφανίζονται πωλητές! Σε ρευστοποίηση 61.000 κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, προέβη ο κ. Μαρκάκος, πρόσωπο που ασκεί διευθυντικά καθήκοντα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

> Άλλη μια εισηγμένη που για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της και των μελλοντικών επενδυτικών της σχεδίων προχωρά στη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα αποκτήσεως και επαναδιαθέσεως των ομολογιών. Ο λόγος για την εταιρεία ΙΑΣΩ.

>Με αφορμή τη συγκυριακή κάμψη των κερδών του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, κυρίως λόγω της αποτίμησης των αποθεμάτων του, επαναφέρουμε στο προσκήνιο την ερώτηση που είχε απευθύνει ο κ. Βγενόπουλος στην κυβέρνηση σχετικά με το «… αν ζητείται και από άλλες επιχειρήσεις πέραν του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα τα ΕΛΠΕ, να μειώσουν το μεικτό τους περιθώριο προκειμένου να υπάρξει θετική επίπτωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις…».

> «Παρηγοριά στον άρρωστο…»! Υπό το βάρος του αρνητικού κλίματος η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των χαμηλόμισθων και οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Μεταξύ των μέτρων η εξάμηνη αναστολή των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και η απαλλαγή οφειλετών από τον Τειρεσία.

> «Νέα μόδα» ενώ οι χρηματιστηριακές τιμές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα! Την τελευταία περίοδο οι διοικήσεις αρκετών εισηγμένων επιχειρήσεων προχωρούν σε προγράμματα stock options που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε λίγα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Γιατί άραγε; Πρόσφατο παράδειγμα η Σιδενόρ.

>«Μήπως τον πήρε η κάτω βόλτα»; Από υψηλόβαθμο στέλεχος επιτελικών θέσεων Επενδυτικών Τραπεζών στο Λονδίνο, στην ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου στην εγχώρια θυγατρική εταιρεία ASPIS INTERNATIONAL ΑΕΔΑΚ. Περί του κ. Παπανικολάου ο λόγος.

>Επίθεση σε όλα τα μέτωπα! Επερώτηση για την «κακοδιαχείριση» της ΛΑΡΚΟ και την απόκρυψη από τις τράπεζες των τιμών και των όρων που η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τα προθεσμιακά συμβόλαια πώλησης νικελίου, κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης 46 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη υπογράφουσα την πολιτική εκπρόσωπο του κόμματος για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

>Από το ζενίθ στο ναδίρ! Ο πάλαι ποτέ αναπτυσσόμενος, ισχυρός και φιλόδοξος εγχώριος κλάδος των τηλεπικοινωνιών φαίνεται να έχει υποστεί συντριπτική ήττα, καθώς τα οικονομικά αδιέξοδα των εταιρειών και η μερική παύση στη χορήγηση επιχειρηματικών δανείων οδηγούν σε πτωχεύσεις, ακυρώνοντας εξαγορές και συγχωνεύσεις.

>«Όπου φτωχός και η μοίρα του…»! Λίγους μόλις μήνες μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης και η «προβληματική» επιχείρηση ΒΕΤΑΝΕΤ δεν φτάνει που είδε την μετοχή της να μπαίνει στην κατηγορία ειδικής διαπραγμάτευσης, δεν αρκεί που αναγκάστηκε να υπαχθεί στο άρθρο 99, έφτασε στο σημείο να μην ανανεώσει ούτε τη σύμβαση Ειδικής Διαπραγμάτευσης.

>Γεμίσαμε «golden boys» γαλάζιου χρώματος! Σε μια περίοδο που οι απολύσεις χαμηλόμισθων έχουν την τιμητική τους, ένας ακόμη «παχυλά» αμειβόμενος κομματικός ημέτερος ανέλαβε την προεδρία του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Ο λόγος για τον κ. Νίκο Αναλυτή.

>Ο πόλεμος των εγχώριων ιατρικών ομίλων καλά κρατεί, με τη μάχη να έχει πλέον μεταφερθεί στα μαιευτήρια! Εξαγορές κλινικών και ανεγέρσεις νέων κτιριακών μονάδων, κυρίως στα νότια προάστια, αποτελούν την απάντηση των μικρομεσαίων εταιρειών του χώρου.

>Αλλαγή στους συσχετισμούς δυνάμεων καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κάτω του 50% μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ξένων στην κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς τον Οκτώβριο συνοδεύτηκε από αύξηση των τοποθετήσεων των ελλήνων επενδυτών (Ταμείων, μεγαλομετόχων, ιδιωτικών κεφαλαίων, εφοπλιστών και τμήματα treasuries τραπεζών) με συνολικές εισροές ύψους 986,46 εκατομμυρίων ευρώ.

>Σπηλιωτόπουλος εναντίον Αλογοσκούφη, σημειώσατε ένα! Ο πρώτος «έριξε το γάντι» επισημαίνοντας ότι αν και ο τουρισμός συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία το 18% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, εντούτοις οι πόροι που λαμβάνει το αρμόδιο υπουργείο αντιστοιχούν μόλις στο 0,14% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού.

>«Εδώ ο κόσμος καίγεται» και η συμβουλευτική Επιτροπή των Δεικτών ΧΑ προχωρά σε αλλαγές! Και αν συμφωνούμε με τις τροποποιήσεις των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών του XA, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη δημιουργία των νέων δεικτών, που σε αυτήν τη φάση το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να μπερδέψουν ακόμη περισσότερο το retail.

>Με συνέδρια, όπως αυτό του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων, δεν λύνονται τα προβλήματα! Δεν ξέρουμε αν οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες θα παραμείνουν εκτός χρηματοπιστωτικής κρίσης, αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι ότι αρκετές εξ αυτών αργοπορούν στην πληρωμή των αποζημιώσεων.

> Σε αντίθεση με τις εκποιήσεις που παρουσιάζουν προμηθειακό ή επιχειρηματικό ενδιαφέρον, οι οποίες «τυγχάνει» να καταλήγουν «στα χέρια» των ισχυρών ΑΧΕΠΕΥ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μεσοβδόμαδα αποφάσισε και διόρισε τη Magna Trust Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ ως αρμόδιο μέλος για τη διενέργεια της «πώλησης» ποσότητας 198 κοινών ονομαστικών και 94 προνομιούχων μετοχών της Ξυλεμπορικής. Ουδέν σχόλιο.

> Έχει ήδη πολλά «μέτωπα ανοικτά»! Έμμεση όσο πότε άλλοτε η πρόσφατη διάψευση της Marfin Investment Group (MIG) για δημοσιεύματα που είχαν να κάνουν με αγορές μετοχών εκδοτικών επιχειρήσεων από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.

> Αφού έλυσε όλα τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες αυτής της χώρας, έσπευσε να «δώσει τα φώτα του» και στους άλλους Ευρωπαίους! Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αναχώρησε «εσπευσμένα» για το Λονδίνο προκειμένου να παραστεί ως επίσημος ομιλητής του London School of Economics με θέμα «Η Ευρώπη, η κρίση και η παγκόσμια οικονομία».

>Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Το αμερικανικό Κογκρέσο ετοιμάζεται να ψηφίσει ρύθμιση για τη σύσταση οργανισμού που θα ενεργεί εκκαθαρίσεις και συμψηφισμούς, με τα οποία θα ολοκληρώνονται οι εκτός χρηματιστηρίων συναλλαγές που έχουν ως αντικείμενο παράγωγα, τοξικά ομόλογα κ.λπ. Εξάλλου υπό αυστηρή εποπτεία θέτει πλέον η Κομισιόν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας επιχειρήσεων, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

>Και όμως η «γαλάζια προπαγάνδα» προσπαθεί για πολλοστή φορά «να βγει από πάνω»! Το «Παρόν» πάντως από τις 26/10/2008 έγραφε: «… Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση επεξεργάζεται το άδικο, αδιαφανές και χαριστικό πρόγραμμα διάθεσης των 28 δισ. στους «άπορους» τραπεζίτες, τα πιστωτικά μας ιδρύματα φέρονται να οδηγούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη διαμάχη τους με το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με την απαλοιφή των όρων που έχουν κριθεί παράνομοι και καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις…».

> Εν τάχει! Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο χρυσός χάνοντας την ελκυστικότητά του ως εναλλακτική επένδυση, πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο με αφορμή τις εκτιμήσεις για μείωση της ζήτησης το 2009, η μεταβλητότητα στη spot αγορά ανέβασε τον τζίρο στα παράγωγα, ενώ διευρύνθηκε η διαφορά απόδοσης του ελληνικού κρατικού ομολόγου δεκαετούς διαρκείας έναντι του αντίστοιχου γερμανικού.


Σχολιάστε εδώ