164 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ χρηματοδοτούνται από τον «Θησέα»
Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο «Θησέας» δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που σκοπό έχει να πραγματοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Είναι όμως το πρόγραμμα αυτό τόσο απλό και ευέλικτο, που ο κάθε ΟΤΑ, όσο μακριά κι αν βρίσκεται από την Αθήνα, θα μπορεί να υποβάλλει την πρότασή του για την κατασκευή ενός συνηθισμένου ίσως αλλά κρίσιμου για την τοπική κοινωνία έργου και να το υλοποιεί σε χρόνο ρεκόρ με συγχρηματοδότηση κοινοτική και κρατική. Τα έργα που χρηματοδοτούνται από τον Θησέα είναι η κατασκευή χώρων στάθμευσης, η δημιουργία βιομηχανικών και τεχνολογικών πάρκων, η ίδρυση εκθεσιακών χώρων, η δημιουργία νέων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, η ενίσχυση των τουριστικών υποδομών, η κατασκευή λιμανιών, η δημιουργία πάρκων και κήπων, η αναπαλαίωση ιστορικών κτιρίων κ.λπ.
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα
Οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα νομοθετήθηκαν το 2005 ως ένας νέος τρόπος παραγωγής των δημοσίων έργων και των έργων της αυτοδιοίκησης, τόσο για τη δημιουργία υποδομών όσο για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Ειδικότερα για την αυτοδιοίκηση, που χρειάζεται πρόσθετους πόρους για να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της σχέδιο, οι συμπράξεις με τους ιδιώτες που μεταφέρουν χρήματα προς την αυτοδιοίκηση για τους αναπτυξιακούς της στόχους είναι γενικά ένας πολύ χρήσιμος και αποδεκτός τρόπος παραγωγής δημοσίου έργου και παροχής υπηρεσίας.
Για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα αποτελούν κύριο μοχλό απεξάρτησης από την κρατική χρηματοδότηση και τους παρέχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στον προγραμματισμό και την υλοποίηση σημαντικών έργων, που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα δεδομένα και να διασφαλίσουν την τοπική ανάπτυξη.
«Με τον τρόπο αυτόν παρέχεται στην τοπική αυτοδιοίκηση η δυνατότητα να αποτελέσει και τον μοχλό εκείνο που θα επιτρέψει τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς την περιφέρεια και μάλιστα προς εκείνα τα έργα και τις υποδομές που δεν έχουν τόσο ανταποδοτικό όσο κοινωνικό χαρακτήρα και που συνήθως είναι εκείνα που χρειάζονται περισσότερο οι πολίτες», δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Με τις συμπράξεις οι ΟΤΑ επιτυγχάνουν:
1. Τη χρηματοδότηση έργων ή την παροχή υπηρεσιών, εν όλω ή εν μέρει, τα οποίοι μόνοι τους δεν θα μπορούσαν να προωθήσουν ή θα τα προωθούσαν με μεγάλη καθυστέρηση.
2. Την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της περιουσίας τους, η οποία συχνά παραμένει ανεκμετάλλευτη, ελλείψει πόρων και τεχνογνωσίας.
3. Τον επιμερισμό των κινδύνων που συνδέονται με την ολοκλήρωση ενός έργου ή την παροχή μιας υπηρεσίας (π.χ. κίνδυνοι υπέρβασης κόστους και χρόνου, κατασκευαστικές πλημμέλειες κ.ά.) και οι οποίοι, υπό διαφορετικές συνθήκες, θα βάρυναν αποκλειστικά τους ΟΤΑ.
4. Την ταχύτερη ολοκλήρωση και απόδοση των έργων σε κοινή χρήση.
5. Την απελευθέρωση πόρων για άλλα έργα και υπηρεσίες που δεν προσφέρονται για συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα.
Με κύριο στόχο την αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγραμματισμού, το Πρόγραμμα «Θησέας» παρέχει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να αναλάβουν την επένδυση και διαχείριση έργων υποδομής και υπηρεσιών κοινής ωφελείας μέσω Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Έτσι, μέσα από το «Θησέας», που αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της ολοκληρωμένης πολιτικής για τους ΟΤΑ που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χρηματοδοτείται τόσο η προσυμαβατική διαδικασία έργων σύμπραξης των ΟΤΑ με ιδιώτες όσο και η ιδία συμμετοχή των δήμων στη σύμπραξη.
Παράλληλα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των συμπράξεων αυτών, αναβαθμίζονται οι δημοτικές υπηρεσίες και η λειτουργία των ΟΤΑ ακολουθεί νέα, σύγχρονα πρότυπα. Με τον τρόπο αυτό η αυτοδιοίκηση επιταχύνει την πορεία της στην καινούργια εποχή, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για τους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τπουργείου Εσωτερικών, στο «Θησέας» έχουν εναχθεί για υπηρεσίες προετοιμασίας ΣΔΙΤ 164 έργα ΟΤΑ, από τα οποία 37 (23% επί του συνόλου) αφορούν μελέτη και κατασκευή χώρων στάθμευσης, 32 (19% επί του συνόλου) αφορούν την ενίσχυση του συμβατικού αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού, 19 (12% επί του συνόλου) αφορούν αξιοποίηση ακινήτων των ΟΤΑ και 13 έργα (8% επί τους συνόλου) αφορούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών χώρων. Οι υπόλοιπες εγκεκριμένες προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αφορούν την εκπόνηση master plan για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων των ΟΤΑ για ΣΔΙΤ, τη δημιουργία ενεργειακών υποδομών, την κατασκευή χώρων ελλιμενισμού σκαφών, την ύδρευση – αποχέτευση και άλλες κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, όπως αναλυτικά φαίνεται στον πίνακα (1).
Η κατανομή των έργων στις Περιφέρειες της χώρας έχει αιχμές την Αττική με 41 έργα, τη Θεσσαλία με 23 έργα, την Κεντρική Μακεδονία με 20 έργα και ακολουθούν το Νότιο Αιγαίο και η Στερεά Ελλάδα με 11 και 10 έργα αντίστοιχα και η Δυτική Ελλάδα με 9 έργα.
Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος, από την υλοποίηση των παραπάνω 164 προτάσεων των δήμων, μέσω της σύμπραξής τους με τους ιδιώτες, εκτιμάται ότι θα προκύψουν έργα που ξεπερνούν τα 1,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός ολόκληρου του «Θησέας» για την πενταετία 2005-2009 είναι 3,5 δισ. ευρώ.