Χαρίζουμε το «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς!

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Βουλής, μεταξύ των ιστορικών αναδρομών, των ανασκοπήσεων και των περί αλυτρωτισμού των Σκοπίων αναφορών του, περιγράφει ως εξής την ελληνική θέση:

«Η ελληνική πλευρά αξιώνει:

Την υιοθέτηση οριστικής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου ʽʽΜακεδονίαʼʼ, έναντι πάντων (erga omnes) και για κάθε χρήση, ώστε να αποφεύγεται σύγχυση με την ελληνική Μακεδονία και να δοθεί τέλος στην αλυτρωτική πολιτική και στις εδαφικές βλέψεις της ΠΓΔΜ».

Ομογενειακοί παράγοντες πάντως αναφερόμενοι στις κινήσεις του υπουργείο Εξωτερικών έκαναν λόγο για ουσιαστική διάσπαση της ομογενειακής ενότητας στο εν λόγω θέμα και θύμιζαν τους παλαιότερους αγώνες της ομογένειας στις ΗΠΑ και αλλού για τα εθνικά θέματα, αγώνες που έχουν ατονήσει από τη δεκαετία του ʼ80 και μετά, με την αποστρατεία ηγετικών φυσιογνωμιών, όπως του αγωνιστή δημοσιογράφου Μπάμπη Μαρκέτου και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Βέβαια, ορισμένοι στην ομογένεια εξακολουθούν να μάχονται και σήμερα, όπως ο συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής, Θόδωρος Σπυρόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου και της Πανκρητικής κ. Βελιβασάκης, ενώ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος συμμερίζεται τις θέσεις της Παμμακεδονικής.

Αλλά και ορισμένα μέλη της ΠαΔΕΕ εξέφραζαν την έκπληξή τους για τη γραμμή πλεύσης του υπουργείου Εξωτερικών, αν και αναγνώριζαν ότι «ούτε πολύ νέα είναι, ούτε άγνωστη».

«Είχε λεχθεί από καιρό και δημοσίως από την κ. Μπακογιάννη ότι δεν αντιτιθέμεθα πλέον στη χρήση του όρου ʽʽΜακεδονίαʼʼ από τους Σκοπιανούς και πως το θέμα είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός και όχι η ταυτότητα», τόνισε στο «ΠΑΡΟΝ» επίλεκτο μέλος της ΠαΔΕΕ Αμερικής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Γνώστες του μακεδονικού προβλήματος, όπως ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της «Μακεδονικής Εστίας» κ. Νικόλαος Μάρτης, τόνισαν στο «ΠΑΡΟΝ» πως αντίθετα με την άποψη του ΥΠΕΞ, «το θέμα της ταυτότητος των Μακεδόνων ως Ελλήνων αποτελεί το βασικό υπόβαθρο του όλου προβλήματος». Μάλιστα ο κ. Μάρτης επεσήμανε επιστολή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή προς τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ (Απρίλιος 1992), στην οποία χαρακτήριζε το όλο ζήτημα «θεμελιώδους σημασίας για την Ελλάδα και το οποίο συμβαίνει να γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον, αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών».

Πρόσθεσε, μάλιστα, και την από τηλεοράσεως φράση του Κων. Καραμανλή, που τη συνόδεψε με ένα δάκρυ, ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Στον Κων. Καραμανλή αποδίδεται και η επισήμανση, από το έδαφος του Καναδά, όταν επισήμως τον είχε επισκεφθεί μετά τη μεταπολίτευση, πως «μόνον ανιστόρητοι, αφελείς ή ύποπτοι δέχονται τις θέσεις των Σκοπιανών».

Πολιτικοί παρατηρητές θέτουν εξάλλου και τα εξής ερωτήματα:

α) Εάν και πότε άλλαξε η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών (1992) που συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή ότι η Ελλάς «δεν θα αναγνωρίσει ποτέ κράτος, του οποίου η ονομασία θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία»;

β) Εάν και πότε άλλαξε η απόφαση της ΕΕ στη Λισσαβώνα (2001) να μην αναγνωριστεί κράτος με την ονομασία «Μακεδονία»;

«Όταν διεκδικήσαμε και κερδίσαμε την ονομασία της φέτας, δεν υπήρχε προσδιορισμός αν ήταν γιδίσια η φέτα ή αν ήταν από σκόνη γάλακτος», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χαμσάιρ, ομογενής Κρις Σπύρου.

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ η Περιφερειακή Διάσκεψη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο εμφανίζεται να συμπλέει με τη νέα γραμμή στο ζήτημα των Σκοπίων. Σύμφωνα δε με αξιόπιστη πηγή από τη Νέα Υόρκη, ετοιμάζεται «θερμή» παράσταση από την Παμμακεδονική Αμερικής και Καναδά.


Σχολιάστε εδώ