υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Αφού δεν πέρασε ούτε η αναβάθμισή του σε εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ούτε φαίνεται να προχωρά η τοποθέτησή του στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος ετοιμάζεται όπως όλα δείχνουν για τη θέση του Γενικού Προξένου στο Λονδίνο. Όσο για τον νυν διευθυντή του διπλωματικού γραφείου της υπουργού, ο Κ. Χαλαστάνης πηγαίνει στην πρεσβεία στο Παρίσι. Οι μετακινήσεις αυτές αναμένεται να περάσουν από το Υπηρεσιακό μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ και ο Α. Σανδής ακούγεται και πάλι για τη Νέα Υόρκη στη ΜΕΑ ΟΗΕ. Όλα αυτά τι άλλο να σημαίνουν, εκτός από το ότι η Ντόρα αποχαιρετά το υπουργείο Εξωτερικών και βολεύει τους δικούς της;

Πάντως δεν είναι άγνωστα στο ελληνοαμερικανικό λόμπι, και όχι μόνο, η στενή φιλική σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Μπους και ότι η κ. Μπακογιάννη είχε επενδύσει στην εκλογή της Χίλαρι Κλίντον. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές είχε… σνομπάρει η υπουργός Εξωτερικών τους γερουσιαστές που είχαν υπογράψει ψηφίσματα υπέρ των ελληνικών συμφερόντων (μεταξύ αυτών και ο νυν αμερικανός Πρόεδρος) και μόνο μετά από πολλές πιέσεις του ελληνικού λόμπι αποφάσισε σε μια από τις προηγούμενες επισκέψεις της στις ΗΠΑ να διαθέσει μισή ώρα για να συναντηθεί με τον γερουσιαστή Μενέντεζ… Άλλο ένα φιάσκο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που αποδείχθηκε ότι δεν έχει στρατηγική και προβλεπτικότητα.

Ενδιαφέρουσα η άποψη του τούρκου υπουργού Άμυνας Β. Γκιονούλ (αυτόν που κάλεσε για να δουν μαζί την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ο κ. Β. Μεϊμαράκης) ότι εάν δεν απομακρύνονταν Έλληνες και Αρμένιοι, δεν θα μπορούσε να ιδρυθεί το σύγχρονο τουρκικό κράτος.

ρόκειται για μια μοναδική επίσημη ομολογία της πολιτικής εθνοκάθαρσης και επιδίωξης εθνικής (σ.σ.: με τη ρατσιστική έννοια του όρου) καθαρότητας, στις οποίες στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται η Τουρκία. Ας ελπίζουμε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εκτός της δήλωσης του κ. Κουμουτσάκου, θα κάνει φέιγ βολάν σε Ευρώπη και διεθνείς οργανισμούς τη δήλωση αυτή του τούρκου υπουργού, ο οποίος μάλιστα δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι εκπροσωπεί το… κατεστημένο, καθώς είναι κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ΑΚΡ του Ταγίπ Ερντογάν. Πολλά μάλλον ζητάμε από αυτούς που έβαλαν το ΥΠΕΞ στην υπηρεσία των προσωπικών τους φιλοδοξιών.

Ο πρέσβης μας στη Γεωργία κ. Γ. Χατζημιχελάκης περνάει με αξιοθαύμαστο κουράγιο τη σοβαρή περιπέτεια της υγείας του και είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να παραμείνει για νοσηλεία στην Αθήνα επέλεξε να επιστρέψει στο πόστο του στην Τιφλίδα. Αξίζει για την ιστορία να αναφερθεί ότι ο κ. Χατζημιχελάκης, με εμπειρία από πολεμικές επιχειρήσεις μια και είχε τραυματιστεί ως καταδρομέας στην Κύπρο το 1974, είχε προβλέψει από τις αρχές καλοκαιριού ότι στήνεται στρατιωτική εμπλοκή στη Ν. Οσετία. Όσο για το πώς ανταμείβει τους ανθρώπους του το ΥΠΕΞ, είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ήταν γνωστό ότι είναι ασθενής ο πρεσβευτής, φρόντισε να στείλει τον επιτετραμμένο κ. Κατράνη για σεμινάρια στη Ρώμη και κατόπιν στην πρεσβεία στη Νιγηρία, αφήνοντας την πρεσβεία στη Γεωργία στον «αυτόματο».

Νέο προφίλ επιχειρεί να πλασάρει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ελπίζοντας ότι θα επωφεληθεί από την «αύρα» του νέου προέδρου Μ. Ομπάμα και σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται προφανώς και η συνάντηση του πρέσβη με έλληνες δημοσιογράφους. Ο νυν πρέσβης Ν. Σπέκχαρντ ήταν πάντως βαθιά χωμένος στην υπόθεση του Ιράκ και στους σχεδιασμούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Ενισχυμένος είναι ο σύμβουλος «δημόσιων υποθέσεων» Τομ Μίλερ (καμία σχέση με τον παλιό πρέσβη), ο οποίος δηλώνει Δημοκρατικός και γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα.

Ο κ. Μίλερ μόλις μετατέθηκε στην Αθήνα από τη Λευκωσία, όπου υπηρέτησε επί σειρά ετών και γνωρίζει άριστα ελληνικά καθώς είναι παντρεμένος με Ελληνίδα. Η θητεία του στην Ελλάδα προβλέπουμε ότι δεν θα περάσει απαρατήρητη, καθώς στην Κύπρο ακόμη συζητούν τα περίφημα προγράμματα δικοινοτικής προσέγγισης που συντόνιζε, αλλά κυρίως τα κονδύλια που διένειμε για τη στήριξη του Σχεδίου Ανάν.

Διαβάσαμε, πάντως, ότι ο κ. Σπέκχαρντ απάντησε με γενικολογίες στην κρίσιμη ερώτηση, στο αν δηλαδή οι ΗΠΑ υιοθετήσουν το νέο όνομα στις διμερείς σχέσεις με τα Σκόπια (εγκαταλείποντας το «Δημοκρατία της Μακεδονίας»), εάν υπάρχει -όπως προβλέπουν όλες σχεδόν οι προτάσεις Νίμιτς- μόνο σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τρίτες χώρες να χρησιμοποιούν το νέο όνομα. Αν η Ουάσινγκτον δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει τη νέα ονομασία, αποδεχόμενη ακόμη και την απλή σύσταση του ΣΑ, τότε θα πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη. Αν όμως οι Αμερικανοί σφυρίζουν αδιάφορα στο ερώτημα αυτό, φαντασθείτε τι έχει να γίνει με τις υπόλοιπες 120 χώρες που έχουν υιοθετήσει το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για τις διμερείς σχέσεις. . .

Ολόψυχα περαστικά στον Χρ. Ζαχαράκη για το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπώρησε και ελπίζουμε (όχι μόνο εμείς ) γρήγορα να επιστρέψει, καθώς η Ελληνική Προεδρία στον ΟΑΣΕ τον περιμένει από την 1η Ιανουαρίου.

Αν ερμηνεύσαμε σωστά σχόλιο που διαβάσαμε, ο «μπελάς» που έχει βρει τον Άλεξ Γιαννούλια, στενό προσωπικό φίλο του νέου αμερικανού Προέδρου, έχει όνομα και επώνυμο που δεν είναι άλλο από αυτό της Ντ. Μπακογιάννη. Ακούγεται λοιπόν ότι η υπουργός Εξωτερικών έχει κινήσει γη και ουρανό για να βρει επαφή με τον νεαρό έλληνα ομογενή ώστε έτσι να βρει δίαυλο με το περιβάλλον Ομπάμα. Πάνω από 23 τηλεφωνήματα έχει κάνει, αλλά ο Άλεξ δεν απαντά… Ο κ. Γιαννούλιας είναι, όπως μαθαίνουμε, φανατικός Έλληνας και είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί την πατρίδα του. Αυτό παρεξηγήθηκε, φαίνεται, από ορισμένους που θεωρούν ότι το προσωπικό συμφέρον τους ταυτίζεται με το εθνικό συμφέρον…


Σχολιάστε εδώ