Το πού το πάει ο Καραμανλής ψάχνουν στο ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, παρά τον «αέρα» που έχει αποκτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, υπάρχουν προβληματισμοί σε πολλά στελέχη για το πώς θα κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ και κυρίως για το αν θα διατηρηθεί και για πόσο ακόμα το «πάγωμα» των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από κορυφαία στελέχη στα περισσότερα από τα μείζονα ζητήματα και θέματα.

Για την ώρα, τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και οι στενοί του συνεργάτες είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι και διστακτικοί στις προβλέψεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις -και πρωτίστως για το πότε θα γίνουν εκλογές- όσο και για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που πονοκεφαλιάζουν αυτές τις ώρες το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

– Οι κινήσεις και οι προτάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των αναγκών της κοινωνίας, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων.

– Η πορεία και η τύχη της κυβέρνησης, αφού οι πολιτικές εξελίξεις σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστούν από τον τρόπο που θα αποφασίσει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής να διαχειριστεί το πολιτικό του μέλλον.

Όπως ισχυρίζονται ωστόσο συνεργάτες του Παπανδρέου, το βασικό στοιχείο αυτήν την ώρα είναι η ασάφεια που επικρατεί αναφορικά με «το πού το πάει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής. Κεντρική εκτίμηση της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει πολύ χρόνο ζωής», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «η ΝΔ θα αποφασίσει προσφυγή στις κάλπες αύριο ή στο άμεσο μέλλον». Το ενδεχόμενο ανακοίνωσης πρόωρων εκλογών δεν θεωρείται αυτήν την ώρα πολύ πιθανό, από τη στιγμή που, όπως λένε συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, η ΝΔ είναι δεύτερη σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αυτό όμως, όπως εξηγούν, ισχύει στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει κάτι άλλο στραβό για τη ΝΔ, που θα ξανανοίξει τα εκλογικά σενάρια. Με δυο λόγια, για να διακινδυνέψει η κυβέρνηση πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει να κάνει άλλες κινήσεις και να επιδιώξει αλλαγή του κλίματος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκουν να επεξεργαστούν πιο πιθανά σενάρια, όπως ποιες θα είναι οι κινήσεις του πρωθυπουργού ώστε να μπορέσει να φτάσει στις κάλπες είτε κοντά στις ευρωεκλογές είτε, γιατί όχι, και το 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι κινήσεις αυτές, όπως λένε εμπειρότατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εξαρτώνται και από τις προσωπικές αποφάσεις του Κ. Καραμανλή αναφορικά με το ίδιο του το μέλλον.

Ποιες μπορεί να είναι αυτές;

• Να αποφασίσει ότι παραμένει αρχηγός του Κόμματος ό,τι κι αν γίνει, οπότε προσφεύγει στις κάλπες με δεδομένο ότι θα χάσει τις εκλογές, αλλα λόγω της κρίσης θα έχει ελπίδες μιας γρήγορης επιστροφής, μιας νέας εκλογικής νίκης.

• Να αποφασίσει ότι αποχωρεί από την ηγεσία της ΝΔ, κάτι που σημαίνει ότι θα παραταθεί ο χρόνος αυτής της κυβέρνησης. Εδώ κανείς δεν αποκλείει να αποφασίσει ο ίδιος ο Καραμανλής να δώσει το «δακτυλίδι» σ’ αυτόν που θα διεκδικήσει μια ακόμα τετραετία για λογαριασμό της ΝΔ.

Όπως και να είναι, στη Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθούν να διακρίνουν μια ασάφεια ως προς τις κεντρικές επιλογές του Κώστα Καραμανλή, κάτι που τους αναγκάζει να είναι επιφυλακτικοί και κουμπωμένοι, και κυρίως να μην μπορούν να κάνουν έναν σοβαρό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για το πότε και υπό ποιους όρους θα δώσει την εκλογική μάχη. Γι’ αυτό και οι σχεδιασμοί γίνονται βήμα βήμα σε όλους τους τομείς, ενώ την ίδια ώρα (και με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων) αναθερμαίνεται στο ΠΑΣΟΚ το φλερτ του με την αυτοδυναμία.

Όμως αυτό το σενάριο δημιουργεί από τώρα «εφιάλτες» στο ΠΑΣΟΚ, γιατί αν καταφέρει να πάρει την πολυπόθητη νίκη από την πρώτη Κυριακή, θα την πάρει με οριακή πλειοψηφία 151-152 βουλευτών, οπότε αυτομάτως θα βρεθεί στη θέση που είναι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ., με αποτέλεσμα να αρχίσει μια «νέα πολιτική περιπέτεια».

Για την ώρα, ο αέρας των δημοσκοπήσεων φαίνεται να έχει συμβάλει στο σταμάτημα των εσωτερικών αντιπαραθέσεων στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έμπειρα στελέχη είναι προβληματισμένα, καθώς γνωρίζουν καλά ότι οι διαφορές (ιδεολογικές και πολιτικές) ανάμεσα στα στελέχη είναι υπαρκτές και μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθούν σε ανοιχτή αναμέτρηση.

«Υπάρχουν αμιγώς φιλελεύθεροι, υπάρχουν κεϊνσιανιστές, υπάρχουν σκληροί κρατιστές, υπάρχουν μπλερικοί, όλες οι φυλές δηλαδή, οπότε αν ανοίξει κάποιο σοβαρό θέμα, θα γίνουμε μαλλιά κουβάρια», επισημαίνουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Υπογραμμίζουν ακόμα πως, παρά τα βήματα που έχουν γίνει στο ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να υπάρχει τάση για σύνθεση απόψεων, ομογενοποίηση και απόλυτα ενιαία έκφραση.

Φοβούνται πάλι πειραματισμούς
από τον Γιώργο

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που υπάρχει και μπορεί να δημιουργήσει νέες εντάσεις είναι το με ποιους θα πορευτεί μετά τις εκλογές ο Γ. Παπανδρέου και με ποιους θα κυβερνήσει. Σε πολλά στελέχη υπάρχει προβληματισμός μήπως ο Παπανδρέου αρχίσει πάλι πειραματισμούς με πρόσωπα και τοποθετήσει σε καίριες θέσεις ανθρώπους χωρίς πείρα, οπότε τότε -όπως λένε- θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Πάντως κάποιοι πολύ έμπειροι λένε πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ήδη δημιουργήσει ένα δικό του «φυτώριο στελεχών» από το οποίο θα αντλήσει βασικά στελέχη της κυβέρνησής του, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα χρησιμοποιήσει ένα μίγμα στελεχών, παλιών-έμπειρων και νέων.

Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει πολλές ανατροπές και εκπλήξεις, τονίζοντας ακόμα πως απ’ όσους βρίσκονται σήμερα σε κεντρικά όργανα –Πολιτικό Συμβούλιο, σκιώδη κυβέρνηση– είναι ζήτημα αν θα βρεθούν τρεις τέσσερις σε υπουργική καρέκλα.

Ένα ακόμα πρόβλημα που οφείλει να διαχειριστεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, για να αποφευχθούν «τοπικές εμφύλιες συγκρούσεις», είναι η υπερπληθώρα πλέον υποψήφιων πολιτευτών και κόσμου που θέλει να είναι στα ψηφοδέλτια, δεδομένου ότι υπάρχει ένας αέρας πρωτιάς. Όπως μάλιστα έλεγε έμπειρο στέλεχος, «τώρα έχουμε από την ανάποδη το πρόβλημα του 2004 και του 2007» και εξηγούσε πως στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις «ψάχναμε με το κιάλι υποψήφιους για να συμπληρώσουμε τα ψηφοδέλτια, γιατί όλοι έβλεπαν πως χάναμε. Τώρα ήδη στριμώχνονται στην ουρά και άρχισαν τους διαγκωνισμούς για μια θέση στις λίστες».


Σχολιάστε εδώ