ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΑΓΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΩΜΑ

Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου παρουσιάστηκε μια μέτρηση της εταιρείας Metron Analysis για τα αποτελέσματα της οποίας γράψαμε στο φύλλο της Κυριακής 2 Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση αυτή έφερνε το
ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά, για πρώτη φορά, από τη ΝΔ και έδειχνε τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα άλλο κόμμα. Με αριθμητική άνεση μάλιστα. Οι έδρες που συγκέντρωναν τα κόμματα σύμφωνα με την αναγωγή της δημοσκόπησης ήταν:

ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΔΡΕΣ
ΠΑΣΟΚ 137
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 89
ΣΥΡΙΖΑ 28
ΚΚΕ 22
ΛΑΟΣ 13
ΟΙΚΟΛ.- ΠΡΑΣΙΝΟΙ 11

Στην «Καθημερινή» και στο φύλλο της Παρασκευής (προχθές) παρουσιάστηκε μια άλλη μέτρηση άλλης εταιρείας που έφερνε σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα και κατεδείκνυε τη συνέχιση της παραμονής της Νέας Δημοκρατίας σε ένα κλίμα πολιτικού ζόφου και φυσικά απόρριψης από την ευρύτερη κοινωνία. Η δημοσκόπηση ήταν της εταιρείας Public Issue, και ανήκει στη σειρά Βαρόμετρο που ερευνά σε συγκεκριμένα τακτά χρονικά διαστήματα τις τάσεις στο εκλογικό σώμα. Είναι ένα είδος επαναλαμβανόμενης, κυλιόμενης μέτρησης, γι’ αυτό και καθίσταται σημαντικότερο σημείο αναφοράς από μια άλλη έρευνα που, αν και αξιόπιστη, γίνεται μια κι έξω, εκφράζοντας τις συνθήκες της στιγμής. Να δούμε στον πίνακα που ακολουθεί τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής:

ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
ΠΑΣΟΚ 37,5% 138
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 34% 89
ΣΥΡΙΖΑ 12% 32
ΚΚΕ 7,5% 20
ΛΑΟΣ 5% 13
ΟΙΚΟΛ.-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3% 8

Παρατηρούμε ότι και σ’ αυτήν τη μέτρηση οι Οικολόγοι μπαίνουν στη Βουλή, άρα ισχυροποιείται η υπόθεση να έχουμε εξακομματική την προσεχή Βουλή. Και αν αυτό συμβεί, τότε η αυτοδυναμία κάποιου κόμματος αποκλείεται σχεδόν εξ ορισμού. Εκτός αν το πρώτο κόμμα κάνει την έκπληξη και αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό. Μια δεύτερη σημαντική παρατήρηση είναι ότι και σε αυτήν τη μέτρηση τα δύο πρώτα κόμματα συγκεντρώνουν ακριβώς τις ίδιες έδρες (απλώς το ΠΑΣΟΚ τις έχει αυξήσει κατά μία) με εκείνες που προέκυπταν και στην -άλλης εταιρείας- προηγούμενη μέτρηση. Υπάρχουν μικρές αυξομειώσεις στα κόμματα της Αριστεράς και τους Οικολόγους, ενώ ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός παρουσιάζεται (και αυτός) με τις ίδιες ακριβώς δυνάμεις.
Μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι βαίνουμε προς την παγίωση μιας τάσης στο εκλογικό σώμα, σύμφωνα με την οποία η πρώτη θέση δίνεται στο ΠΑΣΟΚ (άρα και η ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση) χωρίς την άνεση της αυτοδυναμίας και η τρίτη στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μοιάζει να ανατίθεται ήδη -άτυπα- εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε μια κεντροαριστερή συνεργασία, το άθροισμα της οποίας σε έδρες κατά την προηγούμενη μέτρησή της ήταν 165 και κατά την πρόσφατη 170. Συγχρόνως μπορούμε να δούμε καθαρά ότι το δεύτερο κόμμα με 89 έδρες δεν μπορεί να σχηματίσει σε καμιά -λογική- περίπτωση κυβέρνηση. Το άθροισμα των εδρών ΝΔ και ΛΑΟΣ, που μπορεί να θεωρηθεί όμορη πολιτική δύναμη, φθάνει μόλις τις 102 έδρες, ενώ, αν έκανε τέτοια επιλογή η ΝΔ, αποκλειόταν αυτομάτως η ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη, κυβερνητικά, συνεργασία της με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να καταλάβει κανείς το ανέφικτο της συνεργασίας του δεύτερου κόμματος με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης αρκεί η απλή πρόσθεση των εδρών της ΝΔ με αυτές των κομμάτων της Αριστεράς: 89+32 +20=141. Ακόμα και σε αυτήν την επιστημονικής φαντασίας εκδοχή (διότι δεν βρισκόμαστε στο 1989, ούτε πολιτικός στόχος είναι η εξόντωση του Α. Γ. Παπανδρέου μια και αυτός δεν υπάρχει πια) λείπουν και πάλι 9 έδρες για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Έχουμε λοιπόν την πλήρη επιβεβαίωση εκείνου που διαπιστώναμε στο φύλλο της Κυριακής 2 Νοεμβρίου, ότι δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 135-140 έδρες, έχει την άνεση των συμμαχιών προς περισσότερες της μίας κατευθύνσεις και της ανεύρεσης περισσοτέρων της μίας λύσεων. Η δεύτερη θέση για τη ΝΔ την απομακρύνει οριστικά από τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Καλό θα είναι να τα ξέρουμε όλα αυτά, διότι όπως καλά γνωρίζουμε οι εκλογές δεν γίνονται πάντα στο τέλος της τετραετίας…


Σχολιάστε εδώ