Στα δύο η κυβέρνηση για την κοινωνική πολιτική

Οι απολύσεις θα ξεπεράσουν τις 70.000 μέσα στο νέο έτος, ενώ θα υπάρξουν και χαμηλόμισθοι που θα πεινάσουν. Αυτή είναι η ωμή τραγική πρόβλεψη με βάση τα οικονομικά μεγέθη για τον νέο χρόνο, μια πρόβλεψη που μόνον… ευχολόγια μπορούν να την αντιμετωπίσουν, αφού ουσιαστική λύση στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα δεν υπάρχει.

Ο δείκτης της ανεργίας θα αυξηθεί σημαντικά. Το κύμα των απολύσεων ξεκινά τον Ιανουάριο και θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, από κει που η ανεργία είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Πιθανότατα θα είναι ο πιο κρίσιμος χειμώνας για τη χώρα μας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Την κυβέρνηση ωστόσο την «υποβοηθά» το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αποτρέπει την ευρωπαϊκή επιτήρηση, κάτι που απομακρύνει ουσιαστικούς οικονομικούς αλλά και… πολιτικούς πονοκεφάλους.

Πάντως η οικονομία, λογιστικά τουλάχιστον, φαίνεται ότι δείχνει αντοχές στην κρίση μεγαλύτερες από εκείνες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κι αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο, αφού η ελληνική οικονομία δεν έχει τις ίδιες δομές με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αργεί να καταλάβει η ελληνική αγορά τις επιπτώσεις, αλλά όταν τις καταλάβει… τα πράγματα θα είναι πολύ σκληρά».

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης δεν έκρυψε στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι «τα περιθώρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής είναι περιορισμένα λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους». Η κατάσταση αυτή διαμορφώνει ένα τραγικό πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο θα πρέπει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που πέρασε ποτέ μεταπολιτευτικά η χώρα.

Ο Κ. Καραμανλής δηλώνει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικροσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων, πλην όμως ακόμα μένει στο «θα».

Η στροφή προς τη λήψη κοινωνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, στάση την οποία υποστηρίζουν ο Γ. Σουφλιάς και άλλοι υπουργοί, θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, από τεχνοκράτες, και από ορισμένους υπουργούς… «ακραίος λαϊκισμός που θα επιφέρει ελάχιστη πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα μεσοπρόθεσμα».

Στην ουσία η σύγκρουση μέσα στην κυβέρνηση δεν αναφέρεται πλέον σε οικονομικούς όρους, αλλά σε σκληρούς πολιτικούς. Συγκρούονται δύο σχολές: η φιλελεύθερη με τη λαϊκή δεξιά σχολή. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πρόσκαιρη κοινωνική στροφή, η οποία όμως δεν επιλύει τα οξυμμένα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που δεν διαθέτει τις δομές που απαιτούνται για να αντέξει την οικονομική κρίση.

Η ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα), η αύξηση του ΕΚΑΣ, των συντάξεων του ΟΓΑ, του επιδόματος ανεργίας και των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων είναι μέτρα κοινωνικού προφίλ, αμφισβητείται όμως η αποτελεσματικότητά τους υπό τις συνθήκες της τραγικής κατάστασης που θα διαμορφωθεί.

Οι «φιλελεύθεροι» της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μέτρα «πολιτικού εντυπωσιασμού» και όχι ουσιαστικής αντιμετώπισης μιας κρίσης, που με βάση τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα… «δεν αντιμετωπίζεται».

Αυτό σημαίνει 70.000 άνεργοι νέοι μέσα στο 2009 και ταυτόχρονα τραγική μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, δύο γεγονότα που θα δημιουργήσουν εκρηκτικές καταστάσεις οι οποίες πιθανότατα να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις.

Οι εξελίξεις αυτές όμως δεν προοιωνίζονται ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου. Πρώτον, διότι, όπως τονίζουν οι αναλυτές του Μαξίμου, η ανασφάλεια δημιουργεί συσπειρώσεις και οι συσπειρώσεις δεν είναι απαραίτητο να ενισχύσουν τις αντιπολιτευτικές δυνάμεις. Αντιθέτως, η ιστορία καταδεικνύει ότι η κρίση ενεργεί μάλλον συσπειρωτικά στα κυβερνητικά σχήματα. Δεύτερον, δεν υπάρχει (μετά βεβαιότητος πλέον) πολιτικός σχηματισμός που θα μπορούσε να πάει στις εκλογές με τη σιγουριά ότι θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η ρευστότητα και οι δυσκολίες που έρχονται μέσα στο νέο έτος διαμορφώνουν ατμόσφαιρα κοινωνικών εκρήξεων και αβεβαιότητας. Το γεγονός έχει και την… αισιόδοξη, για ορισμένους μέσα στην κυβερνητική παράταξη, ερμηνεία του: Πολύ δύσκολα, σ’ ένα τέτοιο σκηνικό, οδηγείται μια χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η οικονομική κρίση έχει και τα… θετικά της για την κυβέρνηση!


Σχολιάστε εδώ