Ριζικές αλλαγές κι όχι ανακύκλωση…
Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και μετά ο Καραμανλής δείχνει «πελαγωμένος», τρέχει πίσω από τα γεγονότα, ενώ παίρνει με σημαντική καθυστέρηση τις «σωστές αποφάσεις», με συνέπεια να μην ωφελείται σε επίπεδο εντυπώσεων.
Το κλίμα της εκ των έσω αμφισβήτησης για τον Καραμανλή το πιστοποιούν όλες οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι ένα ποσοστό της τάξης του 25-30% των Νεοδημοκρατών διαφωνούν σταθερά με τις επιλογές του. Δεν είναι άσχετη με όλα αυτά η κινητοποίηση των κορυφαίων υπουργών (ακόμη και της Ντόρας) που βγήκαν να στηρίξουν τον Καραμανλή, αντιλαμβανόμενοι ίσως ότι αν απαξιωθεί ο πρωθυπουργός το κόστος θα είναι σημαντικό για τη ΝΔ.
Η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά και πλέον αυτό γίνεται σαφές και στις κομματικές εκδηλώσεις, με πιο χαρακτηριστικό το συμβάν στον Τύρναβο, όπου συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, μιλώντας σε επήκοον όλων, είπε μεταξύ άλλων ότι «αν ο Καραμανλής έχει αποφασίσει να αποσυρθεί και να δώσει το κόμμα στην Ντόρα, να μας το πει». Χρειάστηκε η παρέμβαση του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου, που κάλεσε τον συνδικαλιστή να ανακαλέσει κι έτσι η υπόθεση δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Γεγονός είναι πάντως ότι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας είναι απογοητευμένος, διαπιστώνει ότι ο Καραμανλής δείχνει αδύναμος και κουρασμένος, ενώ είναι πάγια η διαμαρτυρία των βουλευτών ότι έχει κόψει κάθε επαφή μαζί τους.
Ότι έχει κλειστεί στο Μαξίμου και έχει αποκοπεί από την κοινωνία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν τους προηγούμενους μήνες ο πρωθυπουργός είχε φροντίσει να συναντήσει τους λεγόμενους «αντάρτες», κανείς δεν θα έβγαινε να διαφωνήσει ανοιχτά και να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση.
Την ηττοπάθεια των ψηφοφόρων ήρθαν να ενισχύσουν τα σενάρια και τα δημοσιεύματα περί πρόωρων εκλογών, αμέσως μετά τη διαγραφή του Πέτρου Τατούλη. Μετά από σχετική συζήτηση στην Κυβερνητική Επιτροπή όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί βγήκαν και διέψευσαν το ενδεχόμενο αυτό, προσδιορίζοντας τον χρόνο των εκλογών για την άνοιξη του 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων ο Κ. Καραμανλής προχώρησε σε δύο κινήσεις: Στα μέσα της εβδομάδας συναντήθηκε στο Μαξίμου με αντιπροσωπεία συνταξιούχων και υποσχέθηκε τη λήψη μέτρων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ χθες πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κοζάνη.
Μετά και τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν διεύρυνση στο προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, αυξάνονται οι φωνές και εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αλλά και για ανασχηματισμό.
Όλοι ανεξαιρέτως υποστηρίζουν ότι όσο καθυστερούν οι αποφάσεις τόσο επιδεινώνεται το κλίμα για την κυβέρνηση και ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να είναι «σαρωτικός». Όσοι υπουργοί απέτυχαν ή προκάλεσαν, να πάνε σπίτι τους και να μη γίνει σε καμία περίπτωση ανακύκλωση προσώπων.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Καραμανλής δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές νωρίτερα από το τέλος Δεκεμβρίου, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά και την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής.
Κι αυτό διότι τότε θα μπορεί να αντικαταστήσει τον υπουργό Οικονομίας και να αναθέσει υπουργικό πόστο σε κάποιον από τους βουλευτές (π.χ. στον Πάνο Παναγιωτόπουλο) που μετέχουν στην Εξεταστική. Προς το παρόν είναι ασαφές ποιος θα διαδεχθεί τον Αλογοσκούφη, αν θα είναι δηλαδή η Μπακογιάννη, ο Σαμαράς ή κάποιος που το όνομά του δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Με Ομπάμα δεν μπορεί να μείνει η Ντόρα
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι μετά την εκλογή Ομπάμα δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή της Ντόρας στο υπουργείο Εξωτερικών, αντιθέτως μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Όπως λένε χαρακτηριστικά, η κ. Μπακογιάννη έχει ταυτιστεί με τους συντηρητικούς και το σύστημα Μπους, έτσι τώρα οι Δημοκρατικοί θα την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Στο μεταξύ, παρά τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης του Κ. Καραμανλή, η Ντόρα κινείται στο παρασκήνιο προετοιμαζόμενη για την «επόμενη ημέρα». Ρόλο μεσολαβητή με τους νεώτερους βουλευτές έχει αναλάβει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης.