Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στα ΜΜΕ

Καίρια ζητήματα του κλάδου με προτάσεις για λύσεις κατέθεσε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών η παράταξη της ΕΣΗΕΑ «Δημοσιογραφική Ενότητα». Με την αντίληψη ότι η χώρα μας αρχίζει να μπαίνει στη δίνη μιας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, απόρροια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου παραγωγής πλούτου, θεωρεί ότι όπως ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έτσι και τα ΜΜΕ αποτελούν ένα ευπαθή κρίκο της ελληνικής οικονομίας που θα πληγεί καίρια από την επερχόμενη κρίση.

Σήμερα που έχει έρθει η ώρα της ανάληψης και όχι της απόδοσης των ευθυνών για την κατάσταση του κλάδου, θα πρέπει όλοι ανυπόκριτα να περιμένουμε ότι τις επόμενες ημέρες πολλοί θα αναζητήσουν άλλοθι, προσχήματα και ευκαιριακούς συμμάχους για να παίξουν τα παιχνίδια τους σε βάρος των εργαζομένων.

«Τους προειδοποιούμε», τονίζει η σχετική ανακοίνωση, «να μην τολμήσουν ούτε να σκεφτούν οτιδήποτε (από απειλές έως και κροκοδείλια δάκρυα) οδηγεί σε απολύσεις, μείωση αποδοχών, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού καθεστώτος των δημοσιογράφων.

Καλούμε όλους σε εγρήγορση και εισηγούμαστε την εκκίνηση ενός ανοιχτού διαλόγου με όλους τους ανθρώπους των ΜΜΕ, με κορύφωση ένα έκτακτο συνέδριο. Προτείνουμε ακόμη τη συγκρότηση Ινστιτούτου Εργασίας στα ΜΜΕ, στα πρότυπα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά των ΜΜΕ και θα προτείνει πολιτικές για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της προοπτικής όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων.

Με την πρότασή μας ζητούμε μεταξύ άλλων και…
• Με στόχο την αποφυγή μαζικών απολύσεων με πρόσχημα την οικονομική κρίση να εξετασθεί το ενδεχόμενο της παροχής κινήτρων για την πλήρη συνταξιοδότηση δημοσιογράφων με τουλάχιστον 30 χρόνια εργασίας.
• Οι δημοσιογράφοι οι φερόμενοι ως free lance δεν μπορεί να έχουν σχέση κρυφής εξαρτημένης εργασίας με φορολογούμενα μπλοκάκια και με κρατήσεις στο ΤΕΒΕ.
• Να υπάρξει μέριμνα για τη νέα γενιά συμβασιούχων της ΕΡΤ, που δημιούργησε η κυβέρνηση, ώστε να μη βρεθούν οι άνθρωποι ξαφνικά στον δρόμο.
• Να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων στο ΤΑΙΣΥΤ και στο ΤΑΤΤΑ και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα δημοτικά ραδιόφωνα.
• Να εφαρμοστούν πολιτικές κατά της παράκαμψης της υποχρέωσης του αγγελιοσήμου. Με τροπολογία να εισαχθεί το αγγελιόσημο και στις χορηγίες.


Σχολιάστε εδώ