Προκαταβολή πήραν…

Η βουλευτική αποζημίωση θα αυξηθεί κατά 4%, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2009, δηλαδή κατά 300 ευρώ, ανεβάζοντας τις αποδοχές τους στα 6.000 ευρώ μηνιαίως, που βέβαια… χιλιόμετρα απέχει από την αμοιβή του Αράπογλου, του Αθανασόπουλου και των άλλων golden boys που μάζεψε ο Καραμανλής και προκαλούν τον κόσμο. Για την ακρίβεια ο προϋπολογισμός προβλέπει 1,2 εκατ. ευρώ περισσότερο, δηλαδή 27,7 εκατ. ευρώ για τη βασική βουλευτική αποζημίωση, από 26,5 εκατ. ευρώ το 2008.

Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι αμοιβές από τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα και στις επιτροπές (270 ευρώ η παρουσία στις επιτροπές).

Εντυπωσιακή αύξηση κατά 30% (13,6 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. πέρυσι) προβλέπεται και στη δαπάνη για την αποζημίωση των συνεργατών των βουλευτών, κάτι που οφείλεται στην απασχόληση και δεύτερου επιστημονικού συνεργάτη για κάθε βουλευτή. Επίσης, κατά 2,1 εκατομμύρια αυξάνεται το κονδύλι που αφορά στις υπερωρίες των υπαλλήλων που απασχολούνται στα γραφεία των βουλευτών.

Οι βουλευτές δεν έδειχναν ικανοποημένοι, ενώ χαρακτηριστική της δυσαρέσκειας είναι η απροθυμία να τοποθετηθούν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της Βουλής.

Διότι μπορεί οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Β. Νικολαΐδου από το ΚΚΕ, Α. Φιλίνη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Μ. Βορίδης από τον ΛΑΟΣ) να τάχθηκαν υπέρ των μηδενικών αυξήσεων εν μέσω των χαλεπών καιρών που διάγουμε, η πλειοψηφία όμως των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων απέφυγαν να πάρουν τον λόγο στη συζήτηση, δείχνοντας την ενόχλησή τους. Ενδεικτικό ήταν ότι δεν τοποθετήθηκαν περισσότεροι από δέκα βουλευτές, ενώ ο κ. Πάγκαλος από το ΠΑΣΟΚ τα έψαλε στα κόμματα που διαφώνησαν με την αύξηση κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη, αντεργατική και αντιλαϊκή» αντίληψη που δίνει κακό παράδειγμα στους εργοδότες να μη δώσουν ούτε καν την τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις αμοιβές των εργαζομένων! Από κοντά και ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Μπούρας, ο οποίος είπε ότι τα διαφωνούντα κόμματα επιχειρούν να εκμεταλλευθούν πολιτικά την άσχημη οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Να ‘στε σίγουροι πάντως ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν μαζεμένα. Οι πρώην συνάδελφοί τους άνοιξαν τον δρόμο. Προκαταβολή ουσιαστικά ήταν το 4%…

Και μειώσεις…

Μειωμένες σε σχέση με πέρυσι είναι, ωστόσο, οι πιστώσεις στα κονδύλια της ασφαλιστικής κάλυψης των βουλευτών, μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου κατά 1 εκατ. ευρώ, της τηλεφωνικής ατέλειας σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κατά 954.000 ευρώ, των επιχορηγήσεων σε διάφορα ιδρύματα κατά 700.000, της προμήθειας ηλεκτρονικών υπολογιστών και μηχανικού εξοπλισμού κατά 2,1 εκατ. ευρώ, και της διαμονής σε ξενοδοχεία κατά 680.000 ευρώ.

Συμπτώσεις

// Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο που ψήφισε και θεσμοθετεί το σύμφωνο συμβίωσης είναι συντηρητικό επειδή δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια, όμως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης είχε τη δική του άποψη: «Τι σημαίνει το σύμφωνο συμβίωσης, όπως το εισηγείστε; Είναι γάλα, είναι ξίδι ή είναι ξινόγαλο;», αναρωτήθηκε. «Εάν υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης, ο γάμος ο θρησκευτικός που ακολουθεί διαλύει αυτομάτως τη συμβίωση διά του συμφώνου αυτού. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχετε την τόλμη να πείτε ότι «ναι, εμείς θέλουμε κάποιους των διαφόρων κοινωνικών ελίτ, περιλαμβανομένης της πολιτικής ελίτ, να τους διευκολύνουμε, να ζουν με τη ή τον σύντροφό τους». Αντίθετα, είπε, «έχουν ανάγκη τα παιδιά των μονογονικών οικογενειών, των γυναικών, που είναι χιλιάδες, που έχουν ένα παιδί είτε εντός είτε εκτός γάμου. Απʼ αυτά τα 5.000 παιδιά, πάρα πολλά είναι παιδιά τα οποία είναι στον δρόμο. Δεν είδα να φέρετε τέτοιες ρυθμίσεις»…

// Ευκαιρία έψαχνε για να σηκώσει το θέμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης: «Κύριε υπουργέ, όταν την προηγούμενη βδομάδα μίλησα για το άτοπο του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης, πίστευα ότι θα ήμουν ο μόνος που θα το έβλεπα από την οπτική πλευρά που το ανέπτυξα. Διαπίστωσα σήμερα ότι το πρώην πρόεδρος κ. Κακλαμάνης ανέπτυξε ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία».
Α. Κακλαμάνης: «Όχι έτσι, κύριε Καρατζαφέρη».
Γ. Καρατζαφέρης: «Και αυτό δημιουργεί μια αισιοδοξία. Υπάρχει μια αισιοδοξία ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν. Βέβαια θα αποτύχει αυτό το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, όπως απέτυχε και το σύμφωνο ελεύθερης πολιτικής συμβίωσης του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Βαλλιανάτο, που του άνοιξαν την πόρτα και τον πέταξαν έξω με όλα αυτά τα ενδοτικά που είπε, για να μην πω κάποια άλλη φράση, για τα Σκόπια. Βέβαια, θα μου πείτε τώρα, το σύμφωνο δεν θα πετύχει; Εδώ δεν πέτυχε ο γάμος που είχατε με τον κ. Τατούλη εδώ και είκοσι πέντε χρόνια, και διαλύθηκε μάλιστα με διαζύγιο χωρίς να είναι συναινετικό. Και θα δείτε τώρα που θα έρθει ο λογαριασμός της διατροφής από τον κύριο Τατούλη, πόσο θα γράψει το κοντέρ».
Και ο Α. Κακλαμάνης: «Τώρα να προσέξετε εσείς ως νέος και εύελπις τι σχέσεις και γάμους θα συνάψετε»!

// Τη συζήτηση άναψε η παρέμβαση του Βαγγέλη Βενιζέλου: «Παρακολούθησα τον ευφυέστατο τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού συνδύασε τους θεσμούς του Οικογενειακού Δικαίου με την πολιτική κατάσταση, με την πολιτική συγκυρία. Τον είχα ακούσει, όμως, πρόσφατα από το βήμα της Βουλής να καλεί τον πρωθυπουργό να συνεργαστεί μαζί του, προκειμένου η παρούσα Βουλή να αναδείξει βιώσιμη κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία. Άρα, εδώ ισχύει ένας άλλος θεσμός, του εθιμικού οικογενειακού δικαίου, που είναι ο θεσμός του προξενιού και ισχύει η παροιμία «Ελεύθερος προξενητής για λόγου του γυρεύει». Θα απαντήσει, βεβαίως, η νύφη, αλλά φαίνεται ότι δυσκολεύεται και επʼ αυτού του θέματος να δώσει μια απάντηση».
Σ. Χατζηγάκης: «Είναι δύσκολη νύφη».
Β. Βενιζέλος: «Δύσκολη νύφη; Λέτε, κύριε υπουργέ;».
Γ. Καρατζαφέρης: «Πρέπει να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε τον ρόλο του γαμπρού και όχι της νύφης εις διευρυμένη κατάσταση, αλλά επειδή σας βλέπω να ενδιαφέρεστε πολύ για τον ρόλο της μακαρίτισσας της Γεωργίας της Βασιλειάδου, να σας πω τούτο: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να περνάει ελεύθερα έξω από το μπαλκόνι μου, δεν πρόκειται να ρίξω στάμνα για σας».
Β. Βενιζέλος: «Κατά το μουσουλμανικό δίκαιο, η στάμνα σπάει στην περίπτωση του διαζυγίου»…

// Όχι μόνο η λέξη «επάνδρωση» αλλά και η λέξη «υιοθεσία» δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται, καθώς βλάπτει την ισότητα των δύο φύλων. Το θέμα έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, λέγοντας στον υπουργό Δικαιοσύνης, στο ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την υιοθεσία που θα φέρει στη Βουλή, να συστήσει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή να εγκαταλείψουν τον όρο «υιοθεσία» και να… υιοθετήσουν τον όρο «τεκνοθεσία»…

// Ορεσίβιος και γόνος κτηνοτρόφων δήλωνε ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή.
«Είστε ημιορεσίβιος, κύριε υπουργέ», παρατήρησε ο νησιώτης βουλευτής της ΝΔ Αρ. Παυλίδης.
«Επτακόσια μέτρα είναι όλο κι όλο το χωριό σας».
Σ. Χατζηγάκης: «Χίλια διακόσια μέτρα».
Α. Παυλίδης: «Χίλια διακόσια είναι το θέρετρο. Το χωριό σας είναι επτακόσια».
Σ. Χατζηγάκης: «Χίλια διακόσια, ορεσίβιος και γόνος κτηνοτρόφων».
Α. Παυλίδης: «Δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας, ορεσίβιος. Να αποφεύγετε αναφορές στην καταγωγή, καθʼ όσον αφορά κτηνοτρόφους…»
Σ. Χατζηγάκης: «Της μεγάλης ράτσας των Βλαχοσαρακηναίων».
Α. Παυλίδης: «Ξέρετε τι έχουν πάθει άλλοι»…


Σχολιάστε εδώ