Πλειοδοσία μέτρων και εξαγγελιών

Απλώς το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη συγκυρία, τώρα που η οικονομική κρίση πιέζει τα νοικοκυριά, οι δανειολήπτες βλέπουν τα επιτόκια να αυξάνονται ερήμην τους και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να πάρουν δάνεια από τις τράπεζες.

Όλο αυτό το διάστημα το ΠΑΣΟΚ πλειοδοτεί σε μέτρα, λες και το κυνηγάει κάποιος. Για όλους έχει κάτι το Κίνημα. Όλοι στον Άγιο Παντελεήμονα… Τα μόνα μέτρα ωστόσο που έχουν κοστολογηθεί είναι τα επιδόματα θέρμανσης και κοινωνικής αλληλεγγύης και από εκεί και πέρα τίποτα το σοβαρό και αν η κυβέρνηση «σπεκουλάρει» παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια, το ΠΑΣΟΚ παίζει με τον πόνο των πολιτών, ευελπιστώντας ότι θα προσεταιριστεί ψήφους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για τα επιτόκια, να μειωθούν με νομοθετικό διάταγμα. Αστειότητες, λένε πολλοί, γιατί κάτι τέτοιο πουθενά δεν ισχύει και δεν θα μπορούσε να ισχύσει, αφού οι οικονομίες και οι τράπεζες λειτουργούν ελεύθερα.

Καταστρέφουμε

ό,τι χτίζουμε με κόπο

Αυτήν την πλειοδοσία μέτρων την επεσήμαναν στη Χαριλάου Τρικούπη ορισμένα στελέχη που μετέχουν στον «πρωινό καφέ»: «Είναι καταστροφή. Βγαίνουν όλοι και προτείνουν από κάτι, θα μας πάρουν με τις πέτρες». Η επισήμανση και μόνον αυτή έκανε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κατεβάσουν τον πήχη των εξαγγελιών και πήραν απόφαση -για να μην τους γίνουν μπούμερανγκ- να αναδεικνύουν μόνο ό,τι ανακοινώνει ο Παπανδρέου και τίποτε άλλο. Όμως και πάλι η πλειοδοσία δεν σταμάτησε. Οι επισκέψεις των διοικητών τραπεζών (πλην της Αγροτικής, για ευνόητους λόγους) έδωσαν και πάλι το έναυσμα και η Λούκα Κατσέλη, που τελευταία δέχεται πόλεμο από εσωκομματικούς της αντιπάλους, πρότεινε την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων κατά 8 χρόνια, με διετή περίοδο χάριτος, προκειμένου το δωράκι αυτό προς τις τράπεζες (θα εισπράξουν τόκους για 8 επιπλέον χρόνια) να παίξει επικοινωνιακά, αφού της το ζήτησε ο Παπανδρέου.

Στις συνεχείς συσκέψεις που γίνονται για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στον οικονομικό τομέα και για το πώς θα αντιμετωπίσουν όλους εκείνους που δεν έχουν ακόμη πειστεί για την ορθότητα αυτών των προτάσεων, έχει επισημανθεί από μερίδα βουλευτών πως δεν πρέπει ο Παπανδρέου να πέσει στην παγίδα του καιροσκοπισμού και να αρχίσει να προτείνει μέτρα για «ό,τι πετάει και ό,τι κινείται». Αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος, επισημαίνουν, με πρώτο τον Σημίτη, που μίλησε για λαϊκισμό. Το σπουδαιότερο όμως είναι να μην πέσει το ΠΑΣΟΚ στην παγίδα της επιστροφής στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, με το κράτος μπασμένο παντού και τους πράσινους συνδικαλιστές να λύνουν και να δένουν. Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή, τονίζουν και εισηγούνται στον αρχηγό του Κινήματος μέτρο για τα μέτρα, φειδώ στις εξαγγελίες, εγγυημένες και ρεαλιστικές προτάσεις.

Έτσι, ο Παπανδρέου βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες πλευρές που ζητούν η μεν περισσότερο κράτος, η δε φιλελευθεροποίηση και καταλαβαίνετε από ποια στελέχη εκπορεύονται η μια και η άλλη πολιτική. Γίνεται δηλαδή με άλλα λόγια «πόλεμος» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιοι θα επικρατήσουν!

Καπέλο στο επικοινωνιακό σχήμα του ΠΑΣΟΚ ο… ντράμερ της Βίσση

Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να καλυτερεύσει το επικοινωνιακό σχήμα του κόμματος, με προτάσεις που κατατίθενται δεξιά και αριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, κορυφαίος συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη και ντράμερ της Άννας Βίσση, προκειμένου να συζητήσουν προτάσεις του καλλιτέχνη για μια «νέα εικόνα» στην προεκλογική περίοδο, που όπως φαίνεται δεν είναι μακριά. Ο κ. Τάκης Κουβατσέας, στενός συνεργάτης της γνωστής τραγουδίστριας, πέρασε το κατώφλι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ για να γνωρίσει από κοντά το κόμμα, αφού πρώτα γνώρισε τον αρχηγό του. Ο Γιώργος Παπανδρέου συνάντησε τον ιδιόμορφο σκηνοθέτη και ντράμερ σε μια πτήση από Λονδίνο προς Αθήνα, αντάλλαξαν γνώσεις και πληροφορίες για το τι νέο κυκλοφορεί σε Ευρώπη και Αμερική πάνω στα νέα μουσικά σχήματα και ο Παπανδρέου τον κάλεσε για μια πιο στενή σχέση και για ν’ ακούσει προτάσεις του και επικοινωνιακές ιδέες. Τελικά από τη συνάντηση που έγινε προέκυψε ότι ναι μεν οι ιδέες του είναι ανατρεπτικές, όχι όμως και τόσο ώριμες για την ελληνική κοινωνία και την πολιτική ή τους πολιτικούς που θέλουν οι πολίτες. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος με το νέο επικοινωνιακό λουκ ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ να αισθανθεί ξένος, συμφώνησαν όμως να τα ξαναπούνε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί η συνεργασία αυτή να μη γίνει ποτέ, αλλά και το αντίστροφο. Άλλωστε η τακτική του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει. Συναντάται με διάφορους, τους αξιολογεί, αν του κάνουν συνεργάζεται μαζί τους, τους αναδεικνύει και μετά… «γεια σας». Είναι το λεγόμενο «πολιτικό ασανσέρ» που… χρησιμοποιεί ακόμη και για τα στελέχη του, γι’ αυτό όσοι τον ξέρουν λένε ότι «εμείς δεν διακινδυνεύουμε να πάμε στο ψυχιατρείο. Άλλοι κινδυνεύουν, αυτοί που δεν ξέρουν πώς λειτουργεί».

Καρφιά Σημίτη

Στη Χαριλάου Τρικούπη έντονη ήταν η κόντρα για το κατά πόσον οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, Ρέππας, Ραγκούσης και Παπακωνταντίνου, θα έπρεπε να ήταν παρόντες στην πολιτική φιέστα της παρουσίασης του βιβλίου του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που έδωσε το δαχτυλίδι στον Γιώργο. Κάθετος στις αντιρρήσεις του ήταν ο Δημήτρης Ρέππας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, και κάποιοι τις αντιρρήσεις του αυτές τις αποδίδουν στο ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί αυτήν την ώρα στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, εκείνος που επέμενε να παραβρεθούν στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι δεν έχει καμιά σημασία η επίδειξη δύναμης του Σημίτη, όσο κόσμο κι αν συγκεντρώνει, όπως στην εκδήλωση για το νέο του βιβλίο, όπου έριξε καρφιά εναντίον του Παπανδρέου. Στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται ότι ξέκοψαν για τα καλά από τον τέως πρωθυπουργό. Τα όσα είπε την Τετάρτη το βράδυ στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομα του κολλητού του (που έπαιξε το παιχνίδι του χρηματιστηρίου με στόχο την επανεκλογή του), «Θ. Καρατζάς», της Εθνικής Τράπεζας, μάλλον καλό έκαναν στον Γιώργο παρά κακό. «Αν μιλούσε θετικά για μας, θα ήμασταν υποχρεωμένοι να τον καλέσουμε πίσω, ενώ τώρα μας λύνει τα χέρια», έλεγαν με… χαρά!

Όσα υποστήριξε ο τέως πρωθυπουργός κατά της πολιτικής του κ. Παπανδρέου, ότι δεν μπορεί κανένα κόμμα να αντιπαρατεθεί σθεναρά στις γενικόλογες προτάσεις της κυβέρνησης για την οικονομική κρίση, χωρίς να δίνει μαζί με τις εξαγγελίες για πάγωμα δανείων και το πού και πώς θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι, δεν τα είπε καθόλου τυχαία. Η απόφασή του φαίνεται ότι είναι να μην πολιτευτεί ξανά στον Πειραιά -αυτό διαβεβαιώνει και στενός του συνεργάτης από το γραφείο του- και ως εκ τούτου απελευθερώνεται και δεν θα έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν.

Ωστόσο, αρκετά είναι τα στελέχη που διατηρούν συχνή επαφή με τον Σημίτη κι ας δείχνουν δημόσια ότι αγωνίζονται για την πολιτική και εκλογική επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο τέως πρωθυπουργός ασφαλώς ξέρει ότι οι σχέσεις του με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ έφτασαν στο τέλος τους, ίσως ακόμη και να διαβλέπει εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, ιδίως μετά την αποπομπή Τατούλη, γιʼ αυτό, αν και διατηρεί επαφή με το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι έχει πάρει την οριστική απόφαση να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και να αποτελεί υπερκομματική εφεδρεία.

Τους… ανησύχησε ο Τατούλης…

Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, η αποπομπή Τατούλη τους ανησύχησε και με ενδιαφέρον διάβασαν τη μακροσκελή συνέντευξή του στο «Έθνος», που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του στη Νέα Δημοκρατία. «Πρώτη φορά βλέπουμε μια εφημερίδα συγκεκριμένων συμφερόντων να δίνει τόσο μεγάλη έκταση σʼ έναν απλό βουλευτή.

Ούτε για αρχηγούς κομμάτων δεν το κάνει, ούτε στον πρωθυπουργό, και βρήκε έναν βουλευτή από την Αρκαδία για να του δώσει τόσο χώρο;», έλεγαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που απηχούν τις απόψεις Παπανδρέου. Μάλιστα έγινε και ιδιαίτερη συζήτηση στο επιτελείο του προέδρου, με πρώτο τον Ραγκούση να επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται το ΠΑΣΟΚ να δεχθεί στους κόλπους του τον Τατούλη, όπως εντέχνως διέδιδαν τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης. Στο ΠΑΣΟΚ ορισμένα στελέχη θεωρούν ότι ο Τατούλης αποτελεί όχημα γενικότερων ανακατατάξεων και διεργασιών του πολιτικού συστήματος και εκτιμούν ότι πρέπει ο Παπανδρέου να δει με ιδιαίτερη προσοχή το φαινόμενο αυτό. Η αποπομπή Τατούλη ενδεχομένως φέρνει εξελίξεις που μπορεί να κοστίσουν και την εκλογική νίκη του Παπανδρέου, αν τα διάφορα εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα επιδιώξουν να προκύψει πολιτική ζούγκλα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Πάντως ο Γιώργος φαίνεται ότι επιχειρεί να φτιάξει τις σχέσεις του με όλους αυτούς, γιʼ αυτό συναντάται συχνά με στελέχη μέσων ενημέρωσης στα οποία αποκαλύπτει, όσο το επιτρέπουν οι σχεδιασμοί του, το πρόγραμμά του.


Σχολιάστε εδώ