Ο Σαακασβίλι έβαλε τη φωτιά…

Την επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών με τη Μόσχα αποφάσισε η ΕΕ τη Δευτέρα, υπό το φως των αποκαλύψεων ανεξάρτητων παρατηρητών του ΟΑΣΕ για την ευθύνη της Γεωργίας στον πόλεμο του Καυκάσου. Η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Παρασκευή τίναξε κυριολεκτικά στον αέρα τα επιχειρήματα του γεωργιανού Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, που ενοχοποιούσαν τη Μόσχα για την αιματηρή σύγκρουση στη Ν. Οσετία, αποδίδοντάς της όλη την ευθύνη.

Σύμφωνα ωστόσο με τρεις παρατηρητές από τη Λευκορωσία, την Πολωνία και τη Φινλανδία, που βρίσκονταν στο Τσχινβάλι στις 7 Αυγούστου, τα γεωργιανά βλήματα που έπεφταν κάθε 15-20 δευτερόλεπτα σήμαναν την έναρξη του πολέμου!

Το γεγονός ότι η αποκάλυψη των μαρτυριών έγινε μέσω των Νιου Γιορκ Τάιμς, που επιβεβαιώνουν παλιότερο δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ», δείχνει την πίεση που ασκείται στον νεοεκλεγμένο αμερικανό Πρόεδρο να εγκαταλείψει την πολιτική έντασης με τη Ρωσία που ακολούθησε ο προκάτοχός του. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο, η αποκάλυψη των ψεμάτων που είπε ο Μ. Σαακασβίλι, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει την παραπομπή της Μόσχας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου, βοήθησε ώστε να αναθεωρηθεί η απόφαση που λήφθηκε την 1η Σεπτέμβρη για πάγωμα των ευρωρωσικών συνομιλιών. Η επανέναρξή τους θα δώσει νέα ώθηση στις οικονομικές ανταλλαγές των δύο μερών, που αυξάνονται κάθε χρόνο με αλματώδεις ρυθμούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat την προηγούμενη Τρίτη, μεταξύ του 2000 και του 2007 η αξία του εμπορίου των 27 χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία τριπλασιάστηκε. Αυτή η σημαντική άνοδος συνεχίστηκε και τους πρώτους έξι μήνες του 2008, με την αξία των εξαγωγών της ΕΕ των 27 προς τη Ρωσία να φθάνει τα 50 δισ. ευρώ από 40 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και τις εισαγωγές να φθάνουν τα 88 δισ. από 69 δισ. ευρώ.

Λ.Β.


Σχολιάστε εδώ