ο Δαίμονας των δημαρχείων

Επί της ουσίας όμως δεν έπαιξε ρόλο η προσφυγή αυτή, αλλά η εξέταση του φακέλου για τη συγκεκριμένη απόφαση που ήταν γεμάτος παρατυπίες. Τώρα βέβαια ο τοπάρχης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης ότι «πολεμάει» τον δήμο.

***
Κεντρική πλατεία αποκτούν επιτέλους τα Μελίσσια. Σ’ έναν χώρο 3,5 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, ύστερα από πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμος θα κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ, παιδική χαρά και φυσικά μεγάλους ελεύθερους χώρους. Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στις οδούς Δημοκρατίας, Γ΄ Σεπτεμβρίου και Μάρκου Μπότσαρη. Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο 125. Πάνω στην πλατεία θα δημιουργηθεί και ένα παραδοσιακό καφενείο. Η εξέλιξη αυτή έμαθα ότι ικανοποίησε τον δήμαρχο Μανώλη Γραφάκο, αλλά φυσικά και όλους τους κατοίκους της πόλης, αφού για δεκαετίες ολόκληρες ο δήμος δεν είχε την κεντρική πλατεία του. Άντε, και εις ανώτερα.

***
Στην Επιθεώρηση Εργασίας προσέφυγαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Νίκαιας εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης των δεδουλευμένων που τους χρωστά η διοίκηση του δήμου. Πρόκειται για τις αναδρομικές αυξήσεις των τελευταίων τριών χρόνων και όχι τον τρέχοντα μισθό. Στην επιθεώρηση εκ μέρους της διοίκησης πήγε ο δημοτικός σύμβουλος Κορομπίλης, υπογράφοντας πρωτόκολλο συμφωνίας για το πότε θα δοθούν τα χρήματα, με δικαίωμα να υποβάλουν μηνύσεις οι εργαζόμενοι εάν δεν τηρηθούν οι ημερομηνίες. Φυσικά ο χρόνος πέρασε και οι εργαζόμενοι δεν πήραν ούτε ευρώ. Πήγε προχθές ο πρόεδρος του συλλόγου στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την κοροϊδία, αλλά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν του έδωσε τον λόγο!

***
Τελικά οι μεγάλοι δικαστικοί έλεγχοι ξεκινούν από ανώνυμες καταγγελίες. Πήγε στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου ένας πλήρης φάκελος με στοιχεία για το έργο της αποχέτευσης στον Δήμο Σαλαμίνας. Ως αποστολέας του φακέλου φαινόταν ο Δημήτρης Νάννος. Γνωστό πρόσωπο στη Σαλαμίνα. Πήγε ο δικαστικός επιμελητής να επιδώσει κλήση στον Δημήτρη Νάννο, αλλά διαπίστωσε, όπως του είπε ο φερόμενος ως αποστολέας, ότι ποτέ δεν έστειλε φάκελο στον Άρειο Πάγο. Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, η προκαταρκτική έρευνα προχωράει κανονικότατα. Σοβαρά στοιχεία για την υπόθεση αυτή έχει καταθέσει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσαβαρής.

***
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην αντιδήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Κερκύρας. Ταλαιπωρήθηκε πολύ με την υγεία του, αλλά δυστυχώς έχασε τη μάχη πριν από λίγες ημέρες. Ένα από τα πιο σοβαρά έργα που έκανε επί της θητείας του ήταν η ανακαίνιση του κοιμητηρίου της πόλης. Η μεγάλη ειρωνεία: Φιλοξενείται σ’ έναν χώρο που στόλισε λίγο πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο. Θα πω όμως και κάτι με μεγάλο παράπονο. Κανένας από τη διοίκηση του δήμου, υπάλληλοι ή απλοί πολίτες δεν παρευρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία. Ελάχιστος κόσμος. Συγγενείς και λίγοι φίλοι. Κρίμα. Καλό ταξίδι, Κώστα.

***
Ακόμη ένα έσοδο δίνεται από το κράτος στους δήμους. Πρόκειται για τα τέλη διαφήμισης που προκύπτουν από τα οχήματα που έχουν προβολή προϊόντων στις πόρτες ή περιμετρικά από αυτά. Το τέλος είναι 2% επί των τιμολογίων που στοιχίζει η διαφήμιση. Ο δήμος που θα εισπράττει τα χρήματα μπορεί να καθορίσει και πιο υψηλό τέλος, με απόφαση του συμβουλίου. Το ποσόν θα εξαρτάται και από τη διάρκεια της διαφήμισης. Την άδεια για τη διαφήμιση θα πρέπει να την εξασφαλίζει ο μεσολαβητής μεταξύ προϊόντος και αυτοκινήτου. Εάν δεν υπάρχει μεσολαβητής, τότε το κόστος θα το πληρώνει η εταιρεία που διακινεί το προϊόν. Κάτι είναι κι αυτό. Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακκούλι.

***
Για τον Καποδίστρια Β΄ θα τα έχετε μάθει. Πήγε στις ελληνικές καλένδες. Εδώ η κυβέρνηση δεν ξέρει εάν θα της ξημερώσει η επόμενη ημέρα, μεταρρύθμιση θα κάνει; Η επίσημη δικαιολογία είναι η έλλειψη κονδυλίων. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ, ιδιαίτερα της επαρχίας, αφού δεχόντουσαν πιέσεις από σύμβουλους και δημάρχους που δεν συμφωνούσαν με το σχέδιο του Καποδίστρια Β΄. Οι βουλευτές έβαλαν βέτο. Με οριακή πλειοψηφία δεν κάνεις πειράματα.

***
Πήρε τηλέφωνο δεξιά και αριστερά ο τοπάρχης Χολαργού προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη για την προεδρία του ΕΣΔΚΝΑ, αλλά «έφαγε» πόρτα σχεδόν απ’ όλους. Όπως είναι διαμορφωμένες οι ισορροπίες στους δήμους πολύ δύσκολα θ’ αλλάξει η διοίκηση στον φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Χιωτάκης ξανά πρόεδρος και στη διοίκηση Τζίτζιφας, Δημόπουλος, Σταυριανουδάκης. Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει. Έτσι λένε στη Ρηγίλλης και μάλλον επʼ αυτού δεν έχουν άδικο.

***
Πλήρη αποδοχή της οικτρής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο δήμος έκανε μέσα στην αίθουσα του συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Ν. Ηρακλείου Κώστας Μήνας. «Είναι αλήθεια. Μόνο 10.000 ευρώ έχουμε στο ταμείο». Φυσικά η διοίκηση Γεωργόπουλου έριξε τις ευθύνες στο παρελθόν κι αυτό έριξε φωτιά σε μια άγρια κόντρα με τον πρώην ισχυρό άντρα του δήμου Μαστοράκο. Οι πάντες είναι απλήρωτοι. Τον μόνο που ξεχρεώνει ο δήμος είναι ο προμηθευτής με το πετρέλαιο για να κινούνται τα απορριμματοφόρα. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Θα απλώσει το χέρι ο δήμαρχος προς την κυβέρνηση για να πάρει ανάσα. Ούτε καν αναπνοή.

***
Στα χέρια τους πήραν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Βύρωνα την ανακύκλωση, αποτρέποντας την ιδιωτικοποίησή της, όπως θεωρούν ότι θα συνέβαινε αν αναλάμβανε η επιχείρηση που έχει δημιουργηθεί από κοινού με δήμους.
Ξεκίνησαν, λοιπόν, και καλούν τους δημότες του Βύρωνα να βοηθήσουν.

***
Τρομερά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος των Αγίων Αναργύρων με το κυκλοφοριακό. Απίστευτο μποτιλιάρισμα, κλεισμένοι δρόμοι, διαλυμένα πεζοδρόμια και όλα αυτά εξαιτίας της ασυδοσίας των εργολάβων της ΕΡΓΟΣΕ που κατασκευάζουν τον Προαστιακό. Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι εργολάβοι συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους δημότες της περιοχής. Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να παρθούν συμπληρωματικά μέτρα για την κυκλοφοριακή ανακούφιση των κατοίκων.

Ο Εξορκιστής


Σχολιάστε εδώ